Een dazenbeet ziet eruit als een grote, rode, gezwollen bult. De huid rond de beet jeukt vaak en kan zeer pijnlijk zijn. In sommige gevallen kan de beet ook leiden tot een bacteriële infectie. Deze bacteriële infectie kunt u herkennen aan een rode cirkel of gele korstjes rondom de wond.
Dazen kunnen met hun scherpe snuit zelfs door dunne kleding heen bijten. Een dazenbeet herken je door de scherpe pijn, jeuk en een schijfvormige zwelling op de plek waar je gebeten bent.
Heeft de daas jou te pakken gekregen? Dan is het ten eerste verstandig om de beet schoon te maken met water, en daarna te desinfecteren, om zwelling te verminderen, maar ook om de kans op een eerder genoemde bacteriële infectie te verkleinen.
Sommige mensen reageren echter heftig op een dazenbeet en krijgen grotere zwellingen. Ook is er een risico op een plaatselijke bacteriële infectie van de huid. Dazen kunnen namelijk bacteriën overdragen.
Wanneer je (licht) allergisch bent voor insectengif kun je na verloop van een aantal uren een forse lokale reactie ontwikkelen. Het gaat om een lokale ontstekingsreactie rond de plaats waar je bent gestoken.
Het is bekend dat verschillende bijtende insecten waaronder steekmuggen, bijtende vliegen (zoals horzels en dazen), mijten, luizen en vlooien geïnfecteerd kunnen zijn met de Borrelia bacterie en tal van andere ziekteverwekkers.
Roodheid, zwelling, jeuk, bultjes, een branderig gevoel en huiduitslag.Of blaarvorming, precies waar je een nieuw product hebt aangebracht of in vlekkerige patronen over je hele gezicht. Dit kan allemaal duiden op een allergische reactie van de huid.
Hoe ziet een daas beet eruit? Een dazenbeet ziet eruit als een grote, rode, gezwollen bult. De huid rond de beet jeukt vaak en kan zeer pijnlijk zijn. In sommige gevallen kan de beet ook leiden tot een bacteriële infectie.
Een dazenbeet gaat zelfs door dunne kleding heen. Het veroorzaakt een klein, maar pijnlijk wondje dat erg kan jeuken. Verder krijg je een dikke, rode huid. Wees alert bij een dazenbeet, want de beet leidt soms tot een bacteriële infectie van de huid.
Insectenbeten herken je aan rode of witte, (soms) jeukende bultjes of bulten op het lichaam. Sommige insectenbeten zijn gelijk al pijnlijk, waardoor je meteen opmerkt van welk insect de beet afkomstig is. Andere insectenbeten voel je niet meteen, waardoor je de beet later pas ontdekt.
Bij een insectenbeet zijn meestal geen medicijnen nodig. Bij jeuk kunt u eventueel een middeltje tegen jeuk gebruiken, zoals menthol strooipoeder of een crème. Deze kunt u kopen bij de drogist of apotheek. Is een steek erg pijnlijk en helpt koelen onvoldoende, dan kan paracetamol helpen.
Een insectenbeet in de huid is oppervlakkig en kan je krijgen door muggen, vlooien, luizen, dazen, teken of bedwantsen. De insecten voeden zich met je bloed. De huidreactie ontstaat door het speeksel van het insect. Een insectensteek dringt dieper door in je huid en is meestal pijnlijker.
Bovendien kunnen paarden enorm gestresseerd geraken als er dazen in de omgeving zijn. Dazen komen vooral voor op vochtige plaatsen die naast zon ook wat schaduw bieden. Bij warm, zwoel en windstil weer vormen ze een ware plaag voor de meeste paardenhouders. Alleen bij veel wind zullen er minder dazen zijn.
Steekvliegen zijn een groep insecten die behoren tot de moeilijke naam Tabanidae. De Tabanidae is een familie van bloedzuigende insecten. Deze vliegen worden onder andere de brems, steekvlieg en de daas genoemd. In de volksmond noemen de meeste mensen de daas echter een steekvlieg.
Dazen worden aangetrokken door donkere kleuren.
Sprays of smeersels kunnen worden gebruikt als geurbarricade om dazen af te stoppen. Na elke dazenbeet is er een kans op bacteriële infectie die goed te behandelen is met antibiotica. Na een dazenbeet is er pijn en vervolgens jeuk en irritatie.
De bult te koelen met een ijskompres. Doe een theedoek om het kompres zodat het niet te koud is. Een koude en natte doek op de plek te leggen. Paracetamol in te nemen als u erge pijn heeft.
Dazen komen vooral voor op iets vochtige plaatsen die naast zon ook wat schaduw bieden. Ze leggen honderden of duizenden eitjes in vochtige weilanden, wegbermen, moerasachtige gebieden, de modder, op de bodems van sloten en op planten. De eitjes ontwikkelen zich in die vochtige omgevingen tot larven en poppen.
Dazen (of steekvliegen): de beet van een daas voel je wanneer het gebeurt, deze kan zelfs door dunne kleding heen steken. Er komt geen gif in de huid, maar je zal alsnog een rode, dikke plek op de huid opmerken. Deze gaat meestal ook jeuken en kan een klein pijnlijk wondje veroorzaken. Blijf alert bij een dazenbeet.
Na een steek van een insect krijgt iemand met een insectenallergie een heftige reactie, zoals pijnlijke bulten of huiduitslag op het hele lichaam. Soms is de reactie zo erg dat iemand bewusteloos raakt. Er zijn insecten die bijten, en insecten die steken. Een allergische reactie komt meestal door een steek.
Dazen strijken snel neer en bijten dan vrijwel onmiddellijk, wat meestal goed te voelen is. Naast deze korte pijnlijke ervaring is er ook het gevaar van bacteriële infecties die meestal goed te behandelen zijn met antibiotica. Dazen steken dus niet, omdat ze geen angel hebben.
De venijnige beet van een daas
Ze komen af op uitgeademd CO2, warmte, beweging en mogelijk geur. Een daas steekt niet maar bijt! Als het slachtoffer gevonden is, strijken ze snel neer en bijten dan vrijwel onmiddellijk. Alleen de vrouwtjesdazen bijten, zij hebben namelijk het bloed nodig om hun eitjes te laten rijpen.
De regendaas kan zeer hinderlijk zijn voor de mens, in tegenstelling tot andere soorten dazen. Alleen de vrouwtjes bijten, op zoek naar bloed. De beet is pijnlijk en de daas laat niet los als zij wordt ontdekt. In België en Nederland is de regendaas voornamelijk actief van mei tot oktober.
Huiduitslag wordt gekenmerkt door rode of paarse vlekjes en bultjes op de huid. Soms beperkt de uitslag zich tot slechts een lichaamsdeel, maar in andere gevallen kan de uitslag ook over heel het lichaam voorkomen. Daarnaast kunnen de vlekjes en bultjes ook jeuk, pijn en branderigheid met zich meebrengen.
Medicijnen tegen een allergische reactie
Bijvoorbeeld menthol strooipoeder, een lotion (lotio alba) of koelzalf. Bij heftige jeuk kunt u tabletten (antihistaminica) nemen. Die kunt u zonder recept kopen bij de apotheek.
Bepanthen Eczeem Crème* verlicht effectief jeuk en roodheid bij licht tot matig atopisch eczeem. Daarnaast ondersteunt Bepanthen Eczeem Crème het huidherstel bij huidirritaties, zoals (atopisch) eczeem of de reactie op een allergie.