Saturnus is dan wel groot maar niet zo zwaar. Dit komt omdat het een gasplaneet is. Je kan er dus niet op staan, zoals bij ons op aarde. En Als je Saturnus in een bak met water zou kunnen leggen, dan blijft hij als enige planeet in ons zonnestelsel drijven!
Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus bestaan uit gas.Daardoor zijn ze ongeschikt voor leven zoals wij dat kennen, en trouwens ook om op te landen. Van de planeten in ons zonnestelsel is Mars dus de beste optie.
Gegevens Saturnus:
Aantal manen: 82. Afstand tot de Zon: 1431,607 miljoen km. Temperatuur: -180° Celsius.
Saturnus is een gasreus die bijna volledig bestaat uit waterstof en helium. In het midden van de planeet bevindt zich een dichte metalen kern. Om de kern heen zit vloeibare metallische waterstof en een laag vloeibare waterstof; deze laatste wordt geleidelijk omgezet in gas.
Saturnus is op dit moment zichtbaar aan de vroege nachthemel. Bij helder weer kunnen we de planeet waarnemen vanaf ongeveer 19:15 uur, op het moment dat het voldoende donker wordt (de Zon is al om 18:33 uur ondergegaan) en de planeet op een hoogte van 15° boven de zuidoostelijke horizon staat.
Aangezien een jaar op de planeet bijna 30 aardse jaren duurt, gaan er bijna 25.000 Saturnusdagen in één Saturnusjaar. Doordat Saturnus erg snel om zijn as draait, is de planeet evenals Jupiter behoorlijk afgeplat. Daarmee bedoelen we dat de middellijn aan de evenaar veel groter is dan de middellijn tussen de polen.
Saturnus is dan wel groot maar niet zo zwaar. Dit komt omdat het een gasplaneet is. Je kan er dus niet op staan, zoals bij ons op aarde.
Jupiter werd door Saturnus' vrouw Rhea verstopt.
Vier van deze planeten zijn goed met het blote oog te zien: Mars, Jupiter, Saturnus en Venus. Ze lijken op grote sterren, maar het verschil is dat je ze niet ziet knipperen. Sterren staan heel veel verder van de aarde af dan planeten en door de grote afstand zorgt de dampkring ervoor dat we sterren zien knipperen.
Maar het goede antwoord is Mercurius. Mercurius staat gemiddeld genomen dichter bij de aarde dan Venus en Mars. Sterker nog, het is de dichtstbijzijnde buurplaneet van alle planeten in het zonnestelsel – zelfs die van Neptunus. Dat laten Amerikaanse wetenschappers zien met een nieuwe rekenmethode.
Saturnus is dan wel groot maar niet zo zwaar. Dit komt omdat het een gasplaneet is. Je kan er dus niet op staan, zoals bij ons op aarde. En Als je Saturnus in een bak met water zou kunnen leggen, dan blijft hij als enige planeet in ons zonnestelsel drijven!
Over 'Is er leven op Pluto?' kan Vincent Icke kort wezen: dat is er niet. "Laat ik het zo zeggen, de mogelijkheid dat er leven is op Pluto is verwaarloosbaar", aldus de astrofysicus.
Mercurius, Saturnus, Uranus en Neptunus kunnen ook overdag worden gezien, maar je hebt minstens een kleine telescoop nodig om ze te spotten. Je kunt de Maan als gids gebruiken om je te helpen bepaalde planeten te vinden.
Uranus heeft de koudste atmosfeer van ons zonnestelsel met een minimumtemperatuur van -224 graden Celsius. De atmosfeer van Uranus bestaat voor 83% uit waterstof, 15% uit helium en 2% uit methaan.
Maar Jupiter is geen ster, het is een planeet, gemaakt van gas. Je kunt er dus niet op lopen. Jupiter is erg groot, maar dat betekent niet dat hij langzaam beweegt.
Zouden we met zo'n rover ook op een gasplaneet zoals Jupiter (zie de foto) of Saturnus kunnen landen? Dat wordt lastig, want zoals de naam al zegt zijn deze planeten gasvormig en doordat er geen vast materiaal is, kun je er niet op landen.
De planeten Uranus en Neptunes bestaan uit ijs en worden ook wel 'ijsreuzen' genoemd. Deze vier planeten hebben dus ringen. De ringen om deze planeten bestaan uit meteorietstofdeeltjes en ijs. Deze planeten hebben een sterk magnetisch veld waardoor ze het ijs en meteorietstofdeeltjes aantrekken.
Hoe wij de ringen zien hangt af van waar Saturnus en de Aarde zich in hun baan bevinden. In 2003 waren de ringen het helderst en duidelijkst. Maar elke 15 jaar zien we ze uit beeld verdwijnen.Dan zijn ze alleen nog met de grootste telescopen te zien.
Geholpen door de zwaartekracht nam de snelheid van het ruimtetuig toe tot 83.000 kilometer per uur en werd de reis naar Pluto drie jaar korter. In totaal deed New Horizons er negen jaar, vijf maanden en vijfentwintig dagen over om de dwergplaneet te bereiken.
Door de baanbewegingen van de Aarde en Saturnus om de Zon vindt een saturnusoppositie gemiddeld iedere 378 dagen plaats (de zogenaamde synodische periode), dus circa 96.6 keer per eeuw.
Jupiter is de grootste en zwaarste planeet van het zonnestelsel. Hij weegt 1.898.000 miljard miljard ton en is 142.984 kilometer in doorsnee. Dat is 318 keer zo zwaar als de aarde en 1300 keer zo groot!
Vraag: Hoeveel keer past onze Aarde in Saturnus? Antwoord: De Aarde pas 760 keer in Saturnus, terwijl Saturnus maar 95 keer zwaarder is dan de aarde. Dit komt omdat Saturnus grotendeels uit lichte gassen bestaat.
De iconische ringen van Saturnus zijn pas tien tot honderd miljoen jaar oud. Dat concluderen astronomen uit de meetgegevens van ruimtesonde Cassini-Huygens, die in 2017 tussen de ringen door vloog. Tien tot honderd miljoen jaar lijkt misschien een hele poos, maar voor astronomische begrippen is het een oogwenk.