More videos on YouTube Over het algemeen maakt een steenmarter geen geluid. Wanneer een marter angstig is of opgewonden, maakt hij grommende of schreeuwende en fluitende geluiden.
De marter houdt niet van de lucht die een wc-blokje afgeeft. Vooral de geur van citrusvruchten (citroen, limoen) houdt het beestje doorgaans weg bij uw auto. Hang dus zo'n fris blokje op onder uw motorkap!
Krijsende kat blijkt geluid steenmarter. Opgewonden momenten kunnen nogal wat geluiden opleveren in de nacht. Schreeuwen, krijsen, fluiten of grommen: het kan niet gek genoeg.
Wat eten steenmarters graag allemaal
Een steenmarter is een carnivoor: De marters in Nederland eten graag andere knaagdieren, jonge konijnen en vogels, kippen en eieren. Ook instecten zoals rupsen, kevers, kikkers en regenwormen zijn niet veilig. De marters lusten ook graag fruit en bessen.
Weliswaar bijt de marter hier zelden toe, maar wanneer hij dit wel doet, heeft dit des te ernstigere gevolgen. Niet alleen de doorlopende koperleidingen van de rembekrachtiging lopen gevaar, maar ook de korte slangen direct aan de remmen.
De steenmarter heeft weinig natuurlijke vijanden en staat ongeveer aan de top van de voedselpiramide. Bij ons staan enkel de vos, de oehoe en sinds kort de wolf op zijn predatorenlijstje. In andere regio's moet de steenmarter het ook afleggen tegen grote roofvogels en beren.
Volwassen steenmarters hebben niets te vrezen van een kat, maar het is niet ondenkbaar dat rondstruinende katten wel een jonge steenmarter te grazen nemen. Een niet al te kleine hond kan zowel jonge als volwassen steenmarters gemakkelijk aan.
Steenmarters houden van kleine donkere warme droge hoekjes om overdag veilig te kunnen slapen.
Steenmarters hebben eerder te vrezen van katten dan omgekeerd. Katten durven een steenmarter al eens opjagen. Een steenmarter die zelf een kat aanvalt is nog niet geobserveerd.
Steenmarters deponeren net als veel andere roofdieren hun uitwerpselen vaak op dezelfde plek: een latrine. De uitwerpselen, urine en prooiresten kun- nen zich daardoor ophopen en voor stankoverlast zorgen. Vooral als er jongen zijn kan dit gebeuren.
Over het algemeen maakt een steenmarter geen geluid. Wanneer een marter angstig is of opgewonden, maakt hij grommende of schreeuwende en fluitende geluiden. Wanneer er onderling confrontaties zijn, zoals in bovenstaande filmpje, gaat de steenmarter krijsen als een kat of grote vogel (papegaai).
Tenslotte staan steenmarters erom bekend dat ze een krijsend geluid maken als ze opgewonden of boos zijn. Als u dit geluid hoort, is het waarschijnlijk dat er een steenmarter in de buurt is.
De steenmarter is een beschermde diersoort
Het bestrijder van steenmarters is door de wet verboden. Het is namelijk een beschermde diersoort. Het is dus niet toegestaan om de steenmarter weg te vangen, te verdelgen of het nest te verwijderen.
Steenmarters nestelen zich het liefst in oude schuurtjes of in holle bomen in je tuin. Behalve je planten en bomen gaan steenmarters soms nog achter ander voedsel aan.
Ze slapen in boomholtes, tussen houtstapels, in hooibergen, op zolders, in spouwmuren, onder dakbedekking, in schuurtjes, in nestkasten of in grotten. En een enkele keer graaft hij een hol in de grond. Wanneer komen de kleine steenmarters?
Hoe herkent u de aanwezigheid van steenmarters? Vaak begint dit met geluiden of lawaai. Steenmarters zijn 's nachts actief, wat zorgt voor lawaai op zolder of in de spouwmuur. In veel gevallen hangt er ook een intense stank, afkomstig van de urine, uitwerpselen en prooien van de steenmarter.
In principe zullen Bunzings en Steenmarters rattengif niet rechtstreeks opnemen. Knaagdieren zoals ratten en muizen uiteraard wel. Maar net die knaagdieren vormen een lekkere hap voor een hongerige Bunzing of Steenmarter. Hierdoor lopen ze het risico om vergiftigde prooien op te peuzelen.
- U kunt het beste kippengaas of volièregaas gebruiken.Span dat gaas niet te strak tussen de latten: steenmarters hebben namelijk een hekel aan een bewegende ondergrond. Daardoor houdt u ze bij de auto weg. Wanneer u het gaas te strak spant, zal de marter er gewoon overheen kunnen lopen.
Een effectieve en diervriendelijke manier om de marter te verjagen is door middel van ultrasoon geluid. Dit schrikt het dier af maar brengt geen schade aan. Het apparaat produceert een hoge piep die marters erg vervelend vinden. Hierdoor verlaat het dier de plek en gaat op zoek naar een nieuwe omgeving.
De steenmarter wordt vooral tijdens de schemer, avond en nacht actief.
De steenmarter is een nachtdier dat van zonsondergang tot zonsopgang actief is. In de zomermaanden is hij soms ook 's ochtends vroeg op pad. Per nacht kan een steenmarter wel 10-15 km afleggen, maar meestal legt een mannetje 5 km af en een vrouwtje 3 km.
De meest prettige en veilige manier om een marter te vangen is door het inzetten van de vangkooi. Men plaatst de vangkooi in het leefgebied van de marter. Als lokmiddel voor de marter kan bijvoorbeeld worden gedacht aan: Vis. Makreel, Sardientjes, Ei.
De steenmarter wordt een behoorlijke hygiëneplaag, als hij op het terrein is en daar 's nachts op rooftocht gaat. Ze eten ratten, muizen en andere knaagdieren en dragen bij tot een natuurlijke ongediertebestrijding. De dieren worden problematisch als ze regelmatig op hetzelfde terrein blijven.
Steenmarters zijn erg goede klimmers en kunnen zonder problemen 1,5 meter hoog springen. Ze klimmen ook moeiteloos rechte muren op en af vooral wanneer diepe voegen houvast bieden.