Dat is vaak het klassieke driegangenmenu, met vooral vlees (70 procent) en groenten (69 procent). Het meest populaire stukje vlees is nog altijd het biefstuk en de rollade, op de voet gevolgd door kip, wild en kalkoen.
Traditioneel Kersteten in Nederland
Over het algemeen wordt in Nederland met de kerstdagen vooral (gevulde) kalkoen gegeten. Verder eten Nederlanders tijdens Kerst vaak een kerststol ook wel bekend als kerstbrood, al dan niet in combinatie met boter en kaas. Maar lang niet overal wordt (gevulde) kalkoen gegeten.
Niet alleen rollade en varkenshaas zijn populair op de Nederlandse kersttafel, maar ook gevulde kalkoen en beenham scoren goed. Er is daarnaast een grote groep Nederlanders die gaat gourmetten met kerst. In piepkleine pannetjes bakken we graag champignons, mini-slavinkjes en pannenkoekjes.
Dat gourmet in heel Nederland populair is, dat hadden we wel gedacht. Maar liefst 80% van de Nederlanders geeft in een onderzoek van Plus (2015) aan te gourmetten tijdens kerst.
Het hoofdgerecht bestond doorgaans uit een vleesgerecht, zoals rosbief of gans. Het hoofdgerecht werd aangevuld met bijgerechten zoals groenten en aardappels. Aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw werd hier ook kalkoen aan toegevoegd.
Op 24 december, kerstavond, nodigen de meeste Duitse families hun familieleden uit. Ze eten worsten en aardappelsalade als avondeten. Op eerste en tweede kerstdag eten we vaak gegrilde eend of kerstgans met witte of rode kool en dumplings.
Dat is vaak het klassieke driegangenmenu, met vooral vlees (70 procent) en groenten (69 procent). Het meest populaire stukje vlees is nog altijd het biefstuk en de rollade, op de voet gevolgd door kip, wild en kalkoen.
Gourmetten is zeker typisch Nederlands. Het bakken in kleine pannetjes werd echter aan de andere kant van de wereld uitgevonden: in Azië! Met die wetenschap is het des te leuker om van dat 'o zo Hollandse' gourmetten eens een multiculti-feest te maken. Altijd lekker, een mini-slavink met mayonaise.
In veel Oostenrijkse gezinnen worden er in de aanloop naar kerst gezamenlijk koekjes gebakken. Een zoete lekkernij die in Tirol zeer populair is, is 'Zelten'. Dit is een soort kerstbrood dat bestaat uit brooddeeg, gedroogde vruchten en noten. Wat ook tijdens deze periode veelvuldig wordt gemaakt is 'Lebkuchen'.
Dat kalkoen eten met Kerst van oorsprong geen Nederlandse traditie is wist je ongetwijfeld al. De geschiedenis van de Kerstkalkoen gaat al honderden jaren terug, maar gevulde kalkoen eten met Kerst hebben wij Hollanders pas echt afgekeken van de Amerikanen. Dit gebeurde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Vlees wordt op 90% van de dagen gegeten, in het bijzonder bewerkt vlees. Aardappelen worden op ongeveer de helft van de dagen geconsumeerd, fruit op bijna 5 dagen in de week en groente op 6 dagen in de week. Nederlanders eten niet vaak peulvruchten en vis (≤1 dag per week).
8 op de 10 Nederlanders doet wel iets aan kerst! We gaan Kerstshoppen, uitgebreid aan het kerstdiner of naar tal van kerst activiteiten en kerstuitjes bezoeken. We leven ons uit tijdens de kerst aan kleding en versieringen in huis. De straten zijn in dorpen en steden verlicht met leuke decoratieve sierverlichting.
Op de tweede plaats dit jaar staat – jawel – gourmetten (41 procent), op de derde plaats allerlei kleine hapjes (22 procent), op de vierde plaats eten afhalen of laten bezorgen (10 procent), en op de vijfde plaats steengrillen (6 procent).
Neem 1 groot stokbrood voor ongeveer 5 personen. Neem 1 bakje kruidenboter voor 2 stokbroden. Gebruik niet te grote lepels in de salade.
- Doorgaans reken ik 200 à 250gr per persoon, voor grote eters 350 à 400gr en voor de BBQ ongeveer 300 à 350 gr gram per persoon.
Hoeveelheid per persoon berekenen
Wil je gevogelte op tafel zetten, bijvoorbeeld kip, fazant, duif of kalkoen? Houd dan rekening met 400 a 500 gram per persoon.
Het verschil tussen gourmetten en racletten
Gourmetten gebeurt met vlees, vis en groente, terwijl je voor racletten kaas gebruikt. Raclette is een Zwitsers kaasgerecht (kaasfondue). Hiervoor wordt een speciale kaas gebruikt die gehalveerd wordt en dan opgespiest, éénzijdig verwarmd.
Gourmetten zorgt ervoor dat je lekker bezig bent. Daardoor kunnen de gesprekken luchtig blijven en kun je pijnlijke stiltes en heftige discussies voorkomen – en daarmee de gezelligheid bewaken. 'Gezelligheid' is niet voor niets een typisch Nederlandse begrip.
Wereldwijd vieren miljoenen mensen op 25 december het grootste christelijke feest van het jaar. In (nacht)diensten komen gelovigen samen om de geboorte van Jezus Christus te vieren. En het is ook een familiefeest met lekker eten, een versierde boom, soms cadeautjes maar vooral veel gezelligheid.
24 december - Heiligabend
De meest belangrijke dag van de kerstdagen is 24 december. Het is geen officiële feestdag. Toch sluiten de meeste winkels om 2 uur. Veel mensen nemen vrij.
Vertaal kerstmis van Nederlands naar Duits
Weihnachten; Christmesse; Weihnachtsmesse.