Probeer de kool altijd zo vers mogelijk te eten. Verse rode kool kun je na blancheren (2-4 minuten) tot 12 maanden in de diepvries bewaren. Gare rode kool kun je 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren. Was de kool en verwijder de buitenste bladeren.
Je kan rode kool invriezen op voorwaarde dat je ze eerst blancheert. Dompel de rode kool 2 minuten onder in kokend water en laat daarna schrikken in koud water, zo blijft de groente knapperig. In de diepvries kan je rode kool ongeveer een jaar bewaren. Tip: je moet de kool niet ontdooien voor het koken.
Voorgesneden rode kool kun je (afgedekt met vershoudfolie) een paar dagen in de koelkast bewaren. Je kunt rode kool ook invriezen mits je de groente 2 minuten geblancheerd hebt. In een goed gesloten plastic zakje of bakje is de groente dan tot 12 maanden houdbaar (bij minimaal -18°C).
Rode kool kun je meestal alleen in grote hoeveelheden (rauw) tegelijk inkopen. Hierdoor belandt het overgrote gedeelte regelmatig in de prullenbak. Zonde wat ons betreft! Je kunt rode kool namelijk prima invriezen en op een later moment als ingrediënt bij gerechten toevoegen.
Nog gezonder en heerlijk door een salade. Rodekool uit de diepvries ligt voor de hand, maar vaak bevat dit wel suiker. En appeltjes. Dat laatste is niet zo erg, maar de toegevoegde suiker is wel zonde.
Panklare (voorgesneden) kool bewaar je afgedekt met vershoudfolie een paar dagen in de koelkast. Probeer de kool altijd zo vers mogelijk te eten. Verse rode kool kun je na blancheren (2-4 minuten) tot 12 maanden in de diepvries bewaren. Gare rode kool kun je 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren.
Rode kool kun je gewoon rauw in een salade verwerken: snel, makkelijk en heerlijk knapperig. Van fruitige salade tot rode kool salade met abrikozen- of chutney dressing: ieder recept voor rode kool salade staat binnen no time op tafel.
Je kunt het verpakken in vershoudfolie of in een afgesloten bewaarbakje doen. In de diepvries (bij minimaal -18°C) kun je rauwe koolrabi tot 12 maanden bewaren. Blancheer de koolrabi 2-4 minuten kort voor invriezen. De koolrabi kun je vervolgens in een goed gesloten plastic zakje of bakje bewaren.
Bewaaradvies voor dit geopende product
Je kunt rodekool buiten koelkast bewaren, maar het is langer houdbaar in de koelkast. Verpak het in plastic folie. Blancheer rodekool kort voor invriezen.
Antwoord: Dit is voor de veiligheid. Bij het gebruik van een metalen lepel bestaat de mogelijkheid dat het glas van de pot beschadigd raakt. Zodoende kunnen er dus glasscherven in de appelmoes terecht komen en dat wil de fabrikant niet.
Reken 250-300 gram per persoon als je de groente wilt koken, 200 gram per persoon als je de kool gaat roerbakken, en 100 gram voor een salade.
De rodekool is verkleurd, beschimmeld of troebel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Verse spitskool kun je na blancheren (2-4 minuten) tot 12 maanden in de diepvries bewaren. Gare spitskool kun je 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren in een afgesloten bewaarbakje. Hoe weet je of verse spitskool niet goed meer is? De kool is dan beschimmeld of gaat verkleuren.
Rode kool is niet alleen ontzettend lekker, maar ook heel gezond. De antocyanen in de kool hebben een ontstekingsremmende en antioxiderende werking. Daarnaast is rode kool rijk aan vitamine C, E en K, ijzer, bètacaroteen, kalium, calcium en foliumzuur. Ook bevat het veel vezels.
Blancheren is een kooktechniek waarbij je fruit of groenten heel kort kookt en daarna afkoelt in koud water. Zo wordt het kookproces onderbroken en zal het voedsel niet verder garen. Dit heeft verschillende voordelen: Door groenten te blancheren blijven ze lekker knapperig en beetgaar.
Prei invriezen is een uitstekende manier om verse prei maandenlang te bewaren. Wel eerst 2 minuutjes blancheren, zoals met de meeste groenten. Dan blijven de smaak en het uitzicht beter bewaard. Goed om weten: diepgevroren prei mag je onmiddellijk verwerken in een gerecht.
In de koelkast kun je de kliekjes tot drie dagen bewaren. De beste plek is achter in de koelkast of in de nulgradenlade. Wil je de maaltijd liever langer bewaren? In de vriezer blijft stamppot tot twee maanden goed.
De gefermenteerde rode kool met appeltjes is minimaal 6 maanden houdbaar zolang de potten dicht zijn. Een open pot kan je een aantal weken goed houden in de koelkast zolang de rode kool in het sap blijft staan. Heel gezond rauw als salade maar natuurlijk ook heerlijk gekookt (net als zuurkool) of in een ovenschotel.
De koolrabi heeft dus een lage klimaatbelasting en is daarnaast een gezonde, natuurlijke voedingsstoffenbron: het bevat onder meer calcium, kalium, magnesium, en voedingsvezels is rijk aan vitamine C. Het blad van de koolrabi bevat ontzettend veel vitamine A, dat ook veel in vlees te vinden is.
Koolrabi is de knolvormige, verdikte stengel van een koolplant. Anders dan koolraap groeit koolrabi boven de grond. Het is dus niet de wortel die je eet. Afhankelijk van de soort zijn de knollen bleekgroen of blauwviolet van kleur.
Groenten zoals pompoen, knollen en wortelen kun je perfect invriezen zonder ze vooraf te bereiden of blancheren. Let er wel op dat je de pompoen in hapklare blokjes snijdt. Bovendien zijn ze daarna niet meer voor elk gerechtje geschikt. De blokjes nemen namelijk extra water op tijdens het bevriezen.
Gezonde darmen
De aanzienlijke hoeveelheid kalium en de vele vezels in rode kool bevorderen een gezonde darmfunctie. Bovendien bevat rode kool het stofje glutamine. Dit bevordert de groei en het herstel van darmwandcellen.
Kool is goed voor je lijn
Een portie boerenkool van 100 gram (rauw) bevat maar 50 calorieën. Rode kool, witte kool en savooiekool zijn nog slanker: 30 calorieën. Dat betekent dat je er veel van kunt eten zonder aan te komen. En omdat de groentes veel vezels bevatten, geven ze toch een verzadigd gevoel.
Waarom wordt er appel toegevoegd aan rode kool? Behalve smaak, geeft appel de kool zijn karakteristieke rode kleur. Dat zit zo: wanneer je rode kool kookt in water, kleurt de kool blauw.