De modus is te activeren via Instellingen > Persoonlijke instellingen > Kleuren > Kies een standaard app-modus > Donker.
Het donkere thema aan- of uitzetten
Open de app Instellingen op uw telefoon. Tik op Scherm. Schakel Donker thema in of uit.
Wanneer je voor 'Systeemstandaard' kiest, houdt Google Chrome rekening met de donkere modus van Android 10. Wanneer je deze hebt ingeschakeld, neemt de browser dit automatisch over. Ook als je accubesparingsmodus wordt geactiveerd gaat bij Google Chrome het licht uit.
Donkere modus (ook wel donker thema of in het Engels dark mode) is een kleurenschema dat lichte tekst, iconen en afbeeldingen op een donkere achtergrond plaatst binnen een grafische gebruikersomgeving van een computer of mobiel apparaat zoals een smartphone of tablet, of binnen een webpagina op het internet.
Het is goed voor de batterij en minder vermoeiend voor je ogen. Daarmee is het beter voor je nachtrust. Ideaal als bijvoorbeeld je kinderen door telefoongebruik minder goed slapen. Door het laatste voordeel wordt de donkere modus ook wel de Night Mode genoemd.
Als u de donkere modus wilt inschakelen, gaat u naar de instellingen van uw apparaat> & helderheid weergeven. Selecteer donkeronder Vormgeving.
Via 'Snelle instellingen' kun je de instellingen bekijken en wijzigen vanaf elk scherm op je telefoon. Je kunt de instellingen die je vaak wijzigt, toevoegen aan of verplaatsen naar 'Snelle instellingen'. Voor sommige van deze stappen moet je het scherm aanraken.
Mogelijkheden in eerdere Android-versies
Met de optie 'kleurinversie' worden kleuren omgekeerd. Bijvoorbeeld zwarte tekst op een witte achtergrond wordt witte tekst op een zwarte achtergrond.
De donkere modus aanzetten
Klik op je bureaublad met de rechtermuisknop en selecteer Achtergrond en stijl instellen. Selecteer Thema. Als je de donkere modus wilt aanzetten, selecteer je onderaan Donker. Selecteer Automatisch om te schakelen tussen de lichte en donkere modus met een tijdschema.
Donkere modus inschakelen
Kies het Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren', klik op 'Algemeen' en selecteer een van de weergavemogelijkheden bovenaan het venster: Licht: gebruik de lichte weergave. Donker: gebruik de donkere weergave.
Google heeft sinds de oprichting verschillende logo's gebruikt, die met elkaar gemeen hebben dat ze bestaan uit het woord " Google ", waarvan de letters afwisselend blauw , rood , geel en groen zijn .
Achtergrondafbeelding wijzigen
Tik onderaan op de dia die je wilt wijzigen en houd vast. Tik rechtsboven op Meer Achtergrond wijzigen. Tik op de achtergrond die je wilt gebruiken.
Open op je computer een presentatie in Google Presentaties. Klik bovenaan op Dia Thema bewerken. Kies aan de rechterkant, onder Themakleuren, de kleur die je wilt bewerken in het dropdownmenu. Een vooraf ingestelde kleur gebruiken: klik onder Standaard op de kleur die je wilt gebruiken.
Stap 1: Houd de homeknop, powerknop en volume-omhoog knop tegelijkertijd ingedrukt. Stap 2: Je ziet nu een menu dat bediend kan worden met de volumeknoppen. Stap 3: Kies voor 'factory reset of wipe data'. Hiermee wis je alle gegevens van je telefoon en breng je deze weer in fabrieksstaat.
De helderheid aanpassen kan helpen, maar zelfs op de laagste helderheid komt er nog altijd veel wit licht van het scherm. Voor apparaten met iOS 13 of hoger heeft Apple, de fabrikant van iPhones en iPads, een oplossing bedacht: de donkere modus. Die draait de zwarte en witte delen van het scherm als het ware om.
Het effect van de donkere modus op je ogen
Volgens Apple zou de donkere modus beter zijn voor je ogen en beter zijn voor je concentratie. Voor mensen die gevoelig zijn voor licht of met slecht zicht zou dit ook volgens Google dé oplossing zijn. Dit omdat de zichtbaarheid van het scherm beter is in 'dark mode'.
Een donkere modus zorgt voor minder (fel) wit op het scherm van telefoons en tablets. De achtergrond van menu's en apps wordt zwart gemaakt en de letters komen in het wit in beeld. Later dit jaar maakt de 'dark mode' zijn opwachting in Android Q en iOS 13.