Tandpijn door stress is een veel voorkomend probleem.Stress tast namelijk je immuunsysteem aan.Hierdoor merk je problemen aan het gebit eerder op: je voelt pijn. Eigenlijk is stress een goede manier om te achterhalen of er iets mis is met je tanden of kiezen.
Als u gestrest bent, houdt u onbewust uw kaken meer en steviger op elkaar. Vaak merkt u dit niet op en dit kan jarenlang onopgemerkt gebeuren. Slijtage van de tanden en kiezen kan het gevolg zijn.
In veel gevallen komt kaakpijn voort vanuit spanning in de nek of het gezicht. Deze spanning kan ontstaan door hoge spierspanning, veroorzaakt door stress of overbelasting. De kaakfysiotherapeut kan de spanning in de nek, schouders en rug verminderen waardoor vaak de spanning in de kaken ook afneemt.
U krijgt meer pijn bij het drinken van warme of koude dranken. Tijdens het kauwen verergert uw tand- of kiespijn, waardoor u aan één kant gaat kauwen en liever zacht voedsel eet.
De pijn kan zich verschillend manifesteren o.a. van een verhoogde gevoeligheid bij koude, warmte en zoet of scherpe pijn bij dichtbijten/tikken tegen een tand/kies. Mocht de ontstekingsreactie verergeren dan zou er ook een continue zeurderige en/of kloppende pijn kunnen ontstaan.
Normaal gesproken trekt dit na twee of drie dagen weg. Als de kiespijn langer aanhoudt, kan het zijn dat een zenuw geïrriteerd is geraakt en een zenuwbehandeling of wortelkanaalbehandeling noodzakelijk is. U kunt dan het best een afspraak maken met uw tandarts of met spoed tandarts Dental365.
Het kan zijn dat je in de avond meer last hebt van tand- of kiespijn. Als je gaat liggen, ontstaat er namelijk een bepaalde druk op het gebit. Je kan dit voorkomen door je hoofd op een dikker kussen te leggen, zodat je hoofd (en dus ook je gebit) hoger komt te liggen.
Neem een pijnstiller om de pijn te verlichten, zoals paracetamol of ibuprofen. Houd een ice-pack tegen het pijnlijke gebied aan om het tijdelijk te verdoven. Spoel de mond met warm, licht gezouten water of met kruidenthee. Neem kruidnagel in de mond en kauw hierop om de pijn aan tanden of kiezen tijdelijk te verdoven.
Indien je aanhoudende kiespijn hebt, moet je zo snel mogelijk contact op te nemen met je tandarts. Totdat je geholpen wordt, kun je de pijn verzachten met paracetamol 500mg en/of ibuprofen 400mg. Let op dat u de maximale dosseringen niet overschrijdt.
Om kiespijn te onderdrukken mag u gerust pijnstillers slikken. We adviseren ibuprofen en paracetamol, omdat deze pijnstillers een ontstekingsremmend effect hebben. U kunt de pijnstillers ook gecombineerd gebruiken voor een versterkend effect. Houd hierbij wel altijd het advies in de bijsluiter aan!
Wat weten we nog meer? Nou, het blijkt dus dat je lichaam die stress al na enkele seconden opslaat, en dan vooral in rondom je ogen, mond en je kaken. De spieren in dat gebied spannen zich aan, waardoor je onbewust je kaken op elkaar klemt of constant je wenkbrauwen fronst. Vooral depressieve gevoelens zorgen hiervoor.
Stress staat in relatie tot problemen met het tandvlees, zoals bloedend tandvlees of beginnende tandvleesaandoeningen, door een aantal factoren. Ten eerste staat produceert het lichaam op het moment dat deze onder druk staat meer van het hormoon cortisol, welke een ontstekingsremmende functie heeft.
Chronische pijn veroorzaakt vaak emotionele stress en daarmee vermindering van de kwaliteit van leven. Bovendien wordt stress vaak gezien als factor die (aangezichts)pijn kan uitlokken of verergeren. Symptomen van aangezichtspijn kunnen onderling verschillen, afhankelijk van type of subtype.
Als de ontsteking geen halt wordt toegeroepen, kan het zich verder uitbreiden naar de wortels van de tand of kies. De ontsteking kan zich zelfs verder uitbreiden naar uw kaakbot die de aangetaste tand of kies steunt.
Ook kan de pijn uitstralen naar andere tanden en kiezen het is zelfs mogelijk dat de hele kaak pijn gaat doen. Eten en drinken kan bij deze pijn eveneens lastig zijn. Zo doet vooral warm en koud eten en drinken pijn.
De symptomen van een wortelkanaal ontsteking zijn: Gevoelig tanden bij het drinken van koude- of warme dranken. Voortdurend kloppende pijn in tanden, kiezen of kaak. Pijn bij het kauwen.
Kiespijn kan veel verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken van kiespijn zijn gaatjes, ontstoken tandvlees, doorkomende verstandskiezen, scheefgroeiende verstandskiezen, een ontsteking van de wortel, een kaakholte ontsteking, tanderosie, blootliggende tandhalzen of een abces.
Waarom doet een kies pijn? Hypergevoeligheid na het leggen van een nieuwe vulling, een stoot of val op een tand gaat meestal van zelf over. Is de irritatie van de zenuw te groot dan zal de zenuw langzaam afsterven (dagen tot maanden).
Wanneer je niet kan slapen wil het nog wel eens helpen om de kussen wat te verhogen. Dit zorgt ervoor dat de druk op het pijnlijke gebied afneemt en waardoor de kiespijn minder wordt. Bij kiespijn wil het ook nog wel eens helpen om de plek te koelen, waardoor deze wordt verdoofd.
Kiespijn kan enkele minuten duren, maar ook continu doorgaan. Een scherpe pijn die optreedt bij bijten of het consumeren van hete, koude of zoete etenswaren of dranken kan een symptoom zijn van het eerste stadium van een gaatje.
Hoe komt het dat de zenuw in mijn kies dood is? Als de pulpa (zenuw) van een tand of kies ontstoken is geraakt door irritatie (een diep gaatje) en de irritatie lang genoeg aanhoudt kan de doorbloeding van de zenuw stoppen en sterft hij af. Ook hard en langdurig klemmen kan leiden tot afsterven van tandzenuwen.
Ibuprofen is een pijnstiller die valt onder de 'niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen' oftewel NSAID's. Tandpijn is andere pijn dan b.v. een hoofdpijn, omdat tand- en kiespijn een acute, ontstekingspijn is. Ibuprofen blijkt zeer geschikt voor kies- en tandpijn.
Hoewel een dode tand gevoelloos is, duurt het natuurlijk wel even voordat je zenuw helemaal afgestorven is en dat proces kan echt pijn doen. Slechte bacteriën voeden zich met dood weefsel in je tand, wat tot een infectie en eventueel zelfs een abces kan leiden. Verder treedt er verkleuring op: je tand wordt grijs.
Een wortelkanaalbehandeling is meestal nodig bij een hevige ontsteking of infectie in de wortel van de tand. Pijn is meestal de sterkste en meest voor de hand liggende indicatie dat er iets mis is. Heb je hier last van? Neem dan contact op met je tandarts.