Snoei één keer eind maart, begin april: net voordat de lavendel weer begint te groeien en na de vorstperiode. Door de lavendel goed terug te snoeien zorg je ervoor dat de hele plant voldoende zonlicht kan opvangen. Zo stimuleer je een volle groei. Doe dit elk jaar.
Zodra de strengste vorst voorbij is (begin april) kun je de lavendel flink snoeien. Je ziet al wat groei verschijnen. Snoei met een heggenschaar (of een snoeischaar als het hout al wat dikker is) de plant ongeveer een derde deel terug, tot ongeveer tien tot vijftien centimeter boven de grond.
Lavendel jaarlijks snoeien is om verschillende redenen noodzakelijk. De struik heeft namelijk de neiging om met de jaren meer en meer te verhouten. Dit zorgt ervoor dat er op die plaatsen geen nieuwe scheuten groeien en dat de plant nauwelijks bloemen of bladeren heeft.
Lavendel snoeien doe je twee keer per jaar: Hoofdsnoei: in het voorjaar (maart/april) Zomersnoei: in de zomer (augustus, uiterlijk eind september)
In de meeste tuinen gaat lavendel er na een paar jaar als een wat houterige struik uitzien. Om te voorkomen dat de plant houterig wordt, compact blijft en om er dus jarenlang plezier aan te beleven, is het belangrijk om lavendel regelmatig en op de juiste manier te snoeien.
Niet gesnoeide lavendel zal snel verwilderen en de groei zal zich verplaatsen van de binnenzijde van de plant naar de buitenzijde. De plant groeit dan enkel nog aan de toppen terwijl de rest van de twijgen sterk gaat verhouten en kaal wordt.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
De meeste lavendel bloeit rond juni en juli. Zodra de bloemen zijn uitgebloeid wil je deze eigenlijk zo snel mogelijk verwijderen, want door direct na de bloei te snoeien stimuleer je de vorming van nieuwe scheuten. In augustus en september kun je meestal de eerste snoei toepassen.
Wanneer moet je lavendel snoeien? Lavendel snoeien zet je het best op twee momenten in de agenda: een eerste snoei in september, kort na de bloei, en begin april een tweede snoei. Het cosmetisch snoeien van lavendel doe je begin september, als hij in juli en augustus flink gebloeid heeft en nu niet meer zo mooi is.
Het is erg goed mogelijk om uw lavendel hetzelfde jaar nog een keer te laten bloeien. Door in het najaar de uitgebloeide bloemen af te knippen (lichtelijk snoeien; bekijk hiervoor de video), stimuleert u de lavendel om nog een keer te bloeien.
Uitgebloeide lavendel oogt houterig, vol uitgedroogde bruine en lelijke takjes. Voorkom dit en knip de bloeitopjes na de bloeiperiode met een snoeischaar of haagschaar. Zo krijg je nieuwe bloemkopjes en oogt de lavendel gesloten, fris en groen in de winterperiode.
Lavendel zijn groenblijvende planten die hun bladeren zelfs tijdens de vegetatierust behouden. Dit vraagt om een lichte plaats in de kas, serre of voor het raam. De temperaturen moeten bij voorkeur laag blijven, omdat hoge temperaturen de plantengroei tijdens de rustperiode stimuleren.
Vlinderstruik snoeien najaar
Snoei deze struik in het najaar niet radicaal terug. De kans is dan groot dat de takken invriezen en een koude winter niet overleven. Het echte snoeiwerk bij een Vlinderstruik gebeurt aan het einde van de winter (maart/april), in het najaar worden alleen de uitgebloeide bloemen weggeknipt.
Lavendel mag je (bijna) nooit water geven. Zelfs in droge periodes in de zomer vindt de plant zelf nog zijn water. Enkel bij nieuwe aanplantingen moet je water geven in droge lentes en zomers. Lavendel zal zelden afsterven vanwege te weinig water, echter wel bij teveel water.
De plant zal zich bovendien herstellen en mooi de winter in gaan. Tip: als je lavendel gesnoeid hebt, stop je de uitgebloeide bloemen en de snoeiresten in een linnen zakje. Dat leg je in je linnenkast zodat je nog lang kunt genieten van de heerlijke lavendelgeur.
Lavendel is prima te combineren met rozen of met andere planten uit het Middellandse Zeegebied, zoals Santolina. Vanwege het wintergroene blad ook goed in de border toe te passen of als opvulling van (buxus)vakken. Op de juiste plek is een haagje van lavendel te maken, bijvoorbeeld in de kruidentuin.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon. Ook zal de Lavendel minder bloemen bevatten.
De beste tijd om je hortensia te snoeien is net na de winter of vroeg in het voorjaar (maart/april). Bekijk van te voren wel de weersverwachting voor de periode na het snoeien. Het is belangrijk dat het in deze periode niet gaat vriezen. De snoeiwonden kunnen namelijk snel beschadigen door de vorst.
Wel kan elke vorm van lavendel je kat ziek maken. Daarom kun je beter geen lavendelplant in huis nemen of je kat aaien als je zojuist lavendel hebt aangeraakt. Wanneer katten in de buurt komen van lavendel kunnen ze gaan braken, diarree krijgen of weigeren te eten.
De lavendel heeft niet heel veel water nodig. Lavendel in pot kun je het beste, als het niet geregend heeft, 2x per week water geven. Wanneer de lavendel in de tuin staat geef je hem alleen water als het erg warm en droog is. Let wel op dat je bij aanplanten in het begin ruim water geeft.
Ik kan hier vrij kort over zijn: gebruik nooit normale mest voor je lavendel. Deze planten hebben kalk en kalium nodig. Het is ook belangrijk dat je de lavendel niet in bemeste tuinaarde plant, dan is de kans groot dat je lavendelplanten het niet reden.