De echo-laborant kijkt vanaf de buitenkant naar de functie van het hart en de hartkleppen.Ook kan hij zien of er ontstekingen in het hart zijn. Het onderzoek is niet pijnlijk.
Echocardiografie is breed inzetbaar als onderzoek bij verschillende aandoeningen:hartinfarct. angina pectoris. hartfalen.
Een hartecho heet ook wel een echocardiografie. We doen dit onderzoek als we meer te weten willen komen over de oorzaak van hartklachten. Met een hartecho kunnen we het hart zien. We zien hoe de hartspieren en hartkleppen werken, de pompfunctie van het hart en hoe het bloed door het hart stroomt.
Het cardiologisch onderzoek van geeft inzicht in de conditie en het functioneren van je hart. We kunnen vroegtijdig afwijkingen opsporen met dit programma. Je kunt hierbij denken aan een lekkende hartklep, hartritmestoornissen of doorbloedingsproblemen.
Een echocardiogram geeft nauwkeurige informatie over de structuur en de werking van het hart, en laat zien hoe de hartkleppen werken. Soms wil uw arts dit onderzoek doen nadat uw hart licht belast is. In dat geval wordt u mogelijk gevraagd uzelf gedurende korte tijd lichamelijk in te spannen om uw hartslag te verhogen.
BNP en (NT pro)-BNP
Waarden die ook nagekeken worden in het bloed bij hartklachten zijn de BNP en NT pro-BNP. Deze stofjes komen vrij als de hartspier lang onder hoge druk staat. Een verhoogde waarde van deze stofjes in het bloed kan wijzen op hartfalen en is altijd een reden om aanvullend onderzoek te verrichten.
Klachten. De meest voorkomende klacht bij problemen in de kleine vaatjes is pijn op de borst. Ook kortademigheid, vermoeidheid, slaapproblemen en hartkloppingen komen voor. Bij problemen in de grote vaten treedt pijn op de borst vaak pas op bij zware inspanning of hevige emoties.
Als een hartspier te weinig zuurstof krijgt, kunt u pijn op de borst krijgen of hartkramp. Dit heet angina pectoris. Vaak komt dit doordat de kransslagader nauwer is geworden.
De cardioloog zal een echocardiografie verrichten om de knijpkracht (of pompfunctie) van het hart in beeld te brengen. Tevens zullen alle hartkleppen worden bekeken. Eventueel zal een hart-MRI moeten worden uitgevoerd om hartfalen aan te tonen en om meer te weten over de oorzaak van reeds aangetoond hartfalen.
Een echo kijkt naar de zachte weefsels: van de organen, zoals het hart, de lever, de milt, de alvleesklier, de nieren, de prostaat, de blaas, de lymfeklieren. van de schildklier en andere klieren. van de bloedvaten (aders en slagaders)
Een echo is een onderzoek waarbij we via geluidsgolven uw organen op een beeldscherm kunnen zien. Dit onderzoek is niet pijnlijk en niet schadelijk. Tijdens de echo bekijken we organen in uw boven- en onderbuik.Zoals uw lever, milt, alvleesklier, nieren of blaas.
Voorafgaand aan het onderzoek smeert de arts een gel op jouw huid. Dit is nodig voor een goede geleiding van de geluidsgolven. Geluidgolven kunnen namelijk niet door lucht heen dringen. Dit betekent ook dat lichaamsdelen die veel lucht bevatten, niet goed te zien zijn met een echo.
Het onderzoek geeft veel informatie over de anatomie van het hart, de pompfunctie, de werking van de hartkleppen en zelfs over de bloedstroom, die via het Doppler-effect in beeld wordt gebracht. Een praktisch voordeel is dat het apparaat waarmee het onderzoek wordt uitgevoerd, verplaatsbaar is.
Onderdelen van het lichaam (zoals de bloedvaten en het hart) die van buiten niet zichtbaar zijn, kaatsen de geluidsgolven terug. Dit “ultrageluid” wordt omgezet in beelden die te zien zijn op een televisiescherm. Zo worden de bloedvaten en het hart zichtbaar gemaakt.
U bent sneller moe of buiten adem als u zich inspant. U bent 's nachts benauwd als u ligt. U wordt in 3 dagen 2 kilo of meer zwaarder. U krijgt steeds dikke voeten en enkels.
Hartfalen kan voorkomen in één harthelft of in beide harthelften: Indien de linker harthelft onvoldoende pompt, raken de bloedvaten van de longen overvol waardoor stuwing en vochtophoping ontstaan en kortademigheid en kriebelhoest kunnen optreden.
Andere klachten kunnen zijn: koude handen en voeten. ritmestoornissen. opgeblazen gevoel en een moeilijke stoelgang.
De hartkatheter heeft een klein ballonnetje die de cardioloog kan opblazen op de plek van de vernauwing. Nadat de vernauwing is opgelost, plaatst de cardioloog meestal een stent om de kransslagader open te houden. Uw cardioloog kan u voor een dotterbehandeling verwijzen naar het Hartcentrum.
Symptomen. De patiënten zullen meestal klagen over pijnklachten, krampen of een vermoeidheidsgevoel in de kuiten, bovenbenen of de billen. Dit is het gevolg van het zuurstoftekort in de spieren op het moment van de inspanning.
Slagaderverkalking kun je lang hebben zonder er last van te hebben. Vaak ontstaan er pas klachten als een slagader erg vernauwd is, zoals: pijn op de borst bij het sporten of heftige emoties (angina pectoris)pijn tijdens het lopen (etalagebenen)
Een drukkende pijn op de borst is het meest duidelijke signaal bij een hartinfarct. Het voelt alsof iemand een band om je borst snoert. Bij een hartinfarct gaat dit gevoel niet over.
Als de hartkleppen niet goed functioneren, moet het hart extra hard werken om voldoende bloed rond te pompen. De niet goed functionerende hartklep kan vernauwd zijn of niet goed meer sluiten. Wanneer het hart te langzaam of te snel klopt (ritmestoornis), werkt het hart minder goed, waardoor hartfalen kan ontstaan.
Bij hartfalen pompt het hart niet genoeg bloed rond. Daardoor krijgen organen onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen en worden afvalstoffen slecht afgevoerd. Met een bloedtest en een hartfilmpje kan de huisarts testen of klachten door hartfalen komen, aldus de stichting.