Een dode vulkaan zal niet meer uitbarsten. Een slapende vulkaan is soms duizenden jaren niet meer uitgebarsten, maar kan altijd weer 'wakker worden'. Actieve vulkanen barsten om de haverklap uit.
Een vulkaan kan zeer lang actief zijn met lange perioden van inactiviteit. Erupties kunnen met tussenpozen van enige tientallen tot duizenden jaren plaatsvinden. Een inactieve vulkaan wordt een slapende vulkaan genoemd.
Typen vulkanen en erupties
Doordat de lava van samenstelling en stroperigheid verschilt bestaan er verschillende vormen van vulkanen: stratovulkaan, schildvulkaan en spleetvulkaan. Taaiere lava veroorzaakt eerder explosieve erupties, en vormt daarbij een stratovulkaan.
Een onderzeese of submariene vulkaan is een vulkaan die zich onder het wateroppervlak van een oceaan bevindt. Submariene vulkanen worden verantwoordelijk gehouden voor ongeveer 75% van de jaarlijkse totale magma-uitstoot.
Een stratovulkaan of kegelvulkaan is een soort vulkaan. Een stratovulkaan is bekend door de grote, explosieve uitbarstingen (erupties). De stratovulkaan heeft meestal de vorm van een kegel, doordat de vulkaan steeds hoger wordt door laagjes as en gestolde lava.
Een dode vulkaan is al lange tijd inactief en wordt ook niet meer actief, terwijl een slapende vulkaan wel weer actief wordt en een actieve vulkaan op dit moment actief is.
Wereldwijd zijn er circa 1500 vulkanen die geologisch gezien als actief worden beschouwd. Met 'actief' bedoelen vulkanologen dat ze in de afgelopen tienduizend jaar ten minste een keer uitgebarsten zijn. Iets meer dan een derde van deze vulkanen is in de afgelopen tweeduizend jaar uitgebarsten.
2023 vulkaan uitbarsting / eruptie in IJsland - Reykjanes - Litli Hrutur.
Er zijn drie typen vulkanen die het meest voorkomen: de schildvulkaan, de stratovulkaan en de sintelkegel.
Gestold magma wordt dieptegesteente of ganggesteente genoemd. Gestolde lava wordt uitvloeiingsgesteente genoemd.
Sinds 2010 maken de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) deel uit van Nederland. De twee vulkanen daar, de Quill op Sint Eustatius en de Mount Scenery op Saba, waren de reden dat het KNMI De Zeeuw heeft aangesteld als vulkanoloog.
"We hebben twee vulkanen, een daarvan is de Zuidwalvulkaan in de Waddenzee en de ander ligt in de Noordzee." De twee vulkanen waren zo'n 150 miljoen jaar geleden actief, maar zijn nu dood.
Mauna Loa is de oudste actieve vulkaan ter wereld.
Met 129 actieve vulkanen is Indonesië het meest actieve land op de "Ring of Fire", het land is dan ook gemaakt door vulkanen.
Mauna Loa is een van de vijf vulkanen die samen het hoofdeiland van Hawaï vormen. Dat is het meest zuidelijk gelegen eiland van de archipel in de Grote Oceaan. Het is de grootste vulkaan ter wereld. Vanaf de zeebodem gemeten is de vulkaan zo'n 9 kilometer hoog.
De stratovulkaan
Dit is de meest voorkomende vulkaan soort op onze aarde. Ze zijn heel gevaarlijk als ze uitbarsten. Het magma is dik en stroperig en komt moeilijk tot aan de aardoppervlakte, waardoor het lang kan duren voordat deze soort vulkanen uitbarsten.
In dit jaar was er nog een explosieve uitbarsting, daarna werd er nog wel activiteit gemeten met kleine uitbarstingen, maar niet heel explosief meer. De laatste kleine uitbarsting dateert uit 1944. Vesuvius is vandaag de dag wel nog steeds actief en deze activiteiten worden dan ook goed gemeten.
Van binnen is het er gloeiend heet, tot bijna 5.000 graden Celsius. Bij zulke temperaturen smelten alle stenen aan het aardoppervlak. Toch is niet alle steen in de aarde vloeibaar. De binnenkern en de meeste aardlagen erboven zijn hard.
Magma is het vloeibare gesteente dat zich onder het aardoppervlak bevindt. Magma in de Aarde heeft meestal een temperatuur tussen de 650 °C en 1200 °C. Wanneer magma tot aan het oppervlak omhoog komt wordt het gesmolten gesteente geen magma maar lava genoemd.
Tambora. De uitbarsting van de vulkaan Tambora op het Indonesische eiland Soembawa op 10 april 1815 wordt gezien als de grootste vulkaanuitbarsting sinds mensenheugenis. Bij deze uitbarsting vielen 10.000 slachtoffers.
Een hotspot is gebied waar de aardkorst heel erg dun is. Doordat de aardkorst zo dun is op hotspots, kan het magma zich makkelijk door de aardkorst heen werken. Er ontstaat dan een magmakamer waar op gegeven moment zoveel druk ontstaat, dat er een uitbarsting plaats zal vinden.