maximaal 80 vierkante meter per goed in zijtuin en achtertuin. Alle reeds bestaande niet-overdekte constructies in zijtuin en achtertuin zoals opritten, tuinpaden, terrassen, of zonnepanelen moeten meegeteld worden bij de berekening van deze maximale oppervlakte.
Grotere voortuinen verdragen iets meer verharding. Je hiervoor wel een omgevingsvergunning aanvragen. Let erop dat de totale verharding niet meer dan 1/3 van de totale oppervlakte van de voortuin omvat. Hou er rekening mee dat waterdoorlatende materialen ook aanschouwd worden als verharding.
Wanneer je geen vergunning nodig hebt
Je mag niet meer dan één woonlaag op de grond van de tuin bouwen. Wil je gaan verbouwen op de bestaande woonlaag? Dan heb je een vergunning nodig, tenzij je korter bijbouwt dan 25 cm. Tussen de uitbouw en de openbare grond moet minstens één meter liggen.
Overkapping aan achterzijde huis vergunningsvrij
De overkapping staat op het achtererf. De overkapping valt binnen een zone van 2,5 meter en is niet hoger dan 4 meter. De oppervlakte van de overkapping is niet groter dan 50 procent van de tuin.
Maximale oppervlakte van 80 m²: niet-overdekte constructies als een oprit kunnen vrijgesteld zijn van een vergunning bij een max. oppervlakte van 80 m². Let op: je moet hierbij ook bestaande niet-overdekte constructies meetellen (bv. tuinpaden, terrassen, zwembaden, …).
maximaal 80 vierkante meter per goed in zijtuin en achtertuin. Alle reeds bestaande niet-overdekte constructies in zijtuin en achtertuin zoals opritten, tuinpaden, terrassen, of zonnepanelen moeten meegeteld worden bij de berekening van deze maximale oppervlakte.
De strafvordering: Bouwmisdrijf verjaart doorgaans na een periode van 5 jaar na het plegen van het laatste feit. Tijdens deze periode van 5 jaren kunnen daden gesteld worden die de termijn stuiten waarna een nieuw periode (eenmalige periode) van 5 jaar begint te lopen.
Op een bebouwingsgebied gelijk aan of kleiner dan 100m2mag je 50% bouwen. Dat is dus niet heel lastig te onthouden. Bij een gebied van 90m2mag je dus 45m2 en bij een gebied van 30m2mag je 15m2bouwen. De oppervlakte die je mag bebouwen is 50m2 bij een gebied groter dan 100m2 en kleiner of gelijk aan 300m2.
Aan huis heb je te maken met de zogenaamde '2,5 meter zone' vanaf de achtergevel. Binnen deze zone mag een overkapping maximaal 0,3 meter boven de eerste verdiepingsvloer uitkomen, met een maximale hoogte van 4,0 meter.
Is jouw bebouwingsgebied kleiner dan of gelijk aan 100 m2, dan mag je maximaal 50% van dat bebouwingsgebied bij bouwen. Is jouw bebouwingsgebied tussen de 100 m2 en 300 m2, dan mag jij 50 m2 bijbouwen + 20% van alles boven de 100m2 bebouwingsgebied. Voorbeeld: jouw bebouwingsgebied is 160m2.
Stratenmaker kosten | prijzen per uur / m² De stratenmaker kost tussen de 30 en 55 euro per uur, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad. Wanneer je een standaard legverband wilt, rekent een stratenmaker meestal per m2. De kosten van een stratenmaker per m2 liggen tussen de € 10 en € 20.
Beplanting mag natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken, zeker als je je voortuin een mooie natuurlijke uitstraling wilt geven. Je hebt hierin zeer veel keuzemogelijkheden. De beukenhaag, buxushaag, laurierhaag, coniferenhaag, ligusterhaag of de taxushaag zijn de meest gekozen opties.
Grind en dolomiet zijn waterdoorlaatbaar. Er kunnen overal planten groeien. We noemen ze open verhardingen.
Voortuin: gedeelte waar de toegang tot de voordeur en oprit is. bijbehorend bij de achtertuin (in geval van intensief gebruik). wordt benut. Deze indeling heeft vooral te maken met gebruik van het perceel.
Normaal gezien mag je in de meeste gemeentes 'kampeermiddelen' voor eigen gebruik op je eigen terrein plaatsen. Alles wijst er dus op dat je zeker en vast een tiny house zou mogen bouwen op jouw grond als er al iets staat, en waarschijnlijk zelfs zonder vergunning, maar dit zou niet kunnen dienen als een vast adres.
Het plaatsen van losstaande bijgebouwen in de tuin zoals een tuinhuis, serre, schuurtje, poolhouse of garage is vergunningsplichtig.
Het tuinhuis of bijgebouw dat je wilt plaatsen mag maximaal op 30 meter afstand van je woning staan en moet 3 meter van de perceelsgrens blijven. Behalve voor de perceelsgrens achteraan, daar volstaat 1 meter of tegen een bestaande scheidingsmuur.
U heeft bijvoorbeeld geen vergunning nodig als uw uitbouw niet meer dan vier meter diep is. Wilt u een aanbouw van meer dan vier meter plaatsen? Check dan altijd eerst even of u een omgevingsvergunning nodig heeft of niet.
In de bouwregelgeving rond het vergunningvrij bouwen valt een overkapping onder het begrip 'bijbehorend bouwwerk'. Via de checker van het Omgevingsloket online kunt u nagaan of voor een bijbehorende bouwwerk een omgevingsvergunning benodigd is.
De regelgeving voorziet dat de bestuurlijke geldboete voor stedenbouwmisdrijven maximaal 2.000.000 euro en voor stedenbouwkundige inbreuken maximaal 400.000 euro bedraagt.
Als er een bouwovertreding op jouw woning rust, dan zal deze wellicht vermeld zijn op de stedenbouwkundige inlichtingen. Bij de verkoop van een huis moeten deze inlichtingen verplicht worden meegedeeld aan de kopers. Als je dit bewust zou verzwijgen, dan is er sprake van een verborgen gebrek.
de gemeente (gemeentelijk stedenbouwkundige inspecteur of omgevingsloket) of de politie, die het bouwmisdrijf vaststellen en op basis van hun eigen handhavingsprioriteiten zullen optreden.