Hoe gevaarlijk is het? Carbidschieten brengt veiligheidsrisico's met zich mee, schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid (pdf). Het deksel of de bal kan te hard worden vastgeslagen in de opening van de bus, waardoor hij ontploft. Ook kan schade of letsel ontstaan door deksels of ballen die van de bus worden geschoten.
De inspectie waarschuwt dat als carbid in contact komt met water, een zeer brandbaar gas vrijkomt dat makkelijk explodeert. Dat gebeurt niet alleen bij vloeibaar water; ook vocht in de lucht kan voor dit soort gevaarlijke situaties zorgen.
Waarschijnlijk heb je teveel water bij het carbid gedaan. Het kan ook zijn dat je te lang hebt gewacht. Als dat het geval is, is er te veel gas vrijgekomen om tot ontploffing te kunnen komen.
Een klein handje (ca. 150 gram) is voldoende voor een heftige knal. Dit carbid kun je enkele malen hergebruiken. Met 5 kg heb je al ruim voldoende voor een paar uur knallen met 1 melkbus.
Carbid is overigens niet aangemerkt als vuurwerk , waardoor het in principe niet valt onder het verbod.
Carbidschieten valt niet onder het Vuurwerkbesluit, dat betekent dat er andere regels zijn. Deze regels verschillen vaak per gemeente en staan opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening. Check dus goed wat jou gemeente wel en niet toelaat en waarvoor je toestemming moet aanvragen.
Iedere gemeente heeft eigen voorwaarden
In bijna de helft van alle gemeenten (45 procent) mag er doorgaans niet worden geschoten met carbid, maar is expliciet een uitzondering op die regel opgenomen voor oud en nieuw. Nog eens een vijfde van de gemeenten rept in de APV over 'ontheffingsmogelijkheden' voor het verbod.
Op Oudjaarsdag mag je in de meeste gemeenten tussen 10 uur 's ochtends en 2 uur 's nachts carbidschieten.
Carbid is makkelijk te verkrijgen. Het valt niet onder vuurwerk en mag dus het hele jaar verkocht worden. Handelaren bieden een kilo carbid aan voor ongeveer 4 euro. Met één kilo kunnen ongeveer 20 knallen gemaakt worden.
Door een ontsteking, vaak een vlam of bougie, bij het gas te houden zal al het gas onmiddellijk verbranden waardoor een overdruk ontstaat en de deksel wordt weggeschoten. Dit principe is vergelijkbaar met een traditioneel buskruitkanon. Gevaren en risico's ?
Het doel van het carbidschieten is een zo luid mogelijke knal te maken. Dit is te bereiken door een goede verhouding van carbidstenen en toegevoegd water te zoeken. De sport is hiermee te variëren en zo een ideale knal te vinden, waarmee de ander kan worden afgetroefd.
Carbidschieten gaat kort door de bocht zo: je gooit 3 klompen carbid in een melkbus die goed vastgesjord staat op een pallet, je doet er ongeveer 50 ml water bij en je drukt de bal er goed in, tot ongeveer 80 procent. Daarna houdt je de gasbrander bij het gaatje aan de achterkant van de melkbus: knal!
Bij die vooral in het oosten van het land populaire eindejaarstraditie wordt er carbid in een afgesloten melkbus tot ontploffing gebracht, waarbij de deksel met kracht wordt weggeslingerd.
Het produceren van carbid gebeurd door steenkool met een hoog gasgehalte gezamenlijk met ongebluste kalk (calciumoxide) te verhitten. Dit gebeurd met een temperatuur tot wel 2000 graden Celsius. De steenkoolcokes worden in een vlamboogoven in verschillende lagen opgestapeld met daartussen de ongebluste kalk.
Hoeveel carbid
Om het geheel wat te versnellen doet men in de praktijk daarom meestal 2 tot 3 brokken (ca 200 gram) carbid in de melkbus zodat de reactie in totaliteit wat sneller verloopt. Het carbid dat niet gereageerd heeft met water kunt u na het schot gewoon weer hergebruiken voor de volgende knal.
Voeg 50 tot 75 ml water toe aan het carbid in de bus (het volume van een borrelglaasje). Te veel of te weinig water verslechterd het resultaat. Onmiddelijk treedt de nodige gasvorming op met een sissend geluid.
Calciumcarbide (ook bekend onder de benamingen carbid, karbiet of carbuur) is een anorganische verbinding van calcium en koolstof, met als brutoformule CaC2. De stof komt voor als een witgeel tot grijsblauw kristallijn poeder of als brokken. Formeel is calciumcarbide het calciumzout van ethyn.
Voor het kopen van carbid hoef je gelukkig niet op zoek. Je kunt het bij carbidshop.com gewoon online bestellen. Carbid is, mits goed en droog verpakt, jaren houdbaar.
Mollen carbid. Mollencarbid of wel mini carbid een top product om uw ongedierte te verjagen in uw tuin. Het is alom bekend dat zowel mollen, woelmuizen en woelratten zich laten verjagen door kleine stukjes carbid, ook wel mollencarbid genoemd.
➤ verpak het carbid in een dubbele luchtdichte plastic zak; ➤ bewaar deze zak in een volledig afsluitbare ton of emmer; ➤ bewaar deze ton of emmer op een hoger gelegen plek, op de grond is het vaak vochtig; ➤ als aanvulling zou je een vochtvreter kunnen bijsluiten.
Carbidschieters die zich niet vooraf aanmelden of andere regels overtreden, kunnen volgens Schelberg een boete verwachten. De boete voor het overtreden van de coronaregels bedraagt 95 euro.
De verkoop van oudejaarsvuurwerk is in 2021 vanwege het vuurwerkverbod verboden. Vuurwerk in het buitenland kopen mag alleen als dat voldoet aan de eisen van de Nederlandse wet. Dit jaar mag u dus alleen F1 vuurwerk, fop- en schertsvuurwerk kopen. Per auto mag u maximaal 25 kilo vervoeren.
4. Is carbid schieten legaal? Carbid valt niet onder het vuurwerkbesluit en kan overal gekocht worden. Het kopen van carbid is dus legaal.
De deksel of de bal schiet vervolgens uit de bus en komt tientallen meters verderop terecht. Carbidschieten is een (Nederlandse) traditie rondom oud & nieuw. Het verschilt per gemeente of carbidschieten is toegestaan.