Voor tapwater geldt: nooit lager dan 60 graden De meeste cv-ketels zijn combiketels. Deze zorgen voor je verwarming (zo'n 75%) én voor het tapwater (zo'n 25%) (bron:MilieuCentraal). De temperatuur voor beide kun je apart instellen. Dat is maar goed ook.
Merk op dat de temperatuur van de tapwaterproductie van de CV-ketel officieel niet lager dan 60 graden mag staan! Dit in verband met de veiligheid. Bij een tapwatertemperatuur van lager dan 60 graden kan er een kleine kans ontstaan op risico door aangroei van de legionella bacterie en dat willen we voorkomen.
De maximale aanvoertemperatuur bepaalt hoe heet het cv-water is als de ketel draait om een koud huis op te warmen. Vaak is dit ingesteld op 80ºC, dit zorgt voor een hoger energieverbruik dan bij een lager ingestelde cv-ketel.
Als je de temperatuur van de cv-installatie hoog houdt, bijvoorbeeld op een 90/70 of 80/60 "regime", dan zal je ketel niet kunnen "condenseren" en dus de restwarmte in de afvalgassen niet kunnen benutten. Het gevolg: een groter gasverbruik en hogere energierekening!
Een te hoge of te lage waterdruk geeft problemen. Zo kan de waterdruk een storing of verlies van het overbodige water uit het systeem veroorzaken. Bij een lage waterdruk werkt de CV-ketel minder goed, waardoor die het water voor de verwarming niet kan rondpompen.
Vaak is een zeefje op de kraan de oorzaak van onvoldoende waterdruk.Je kan dit oplossen door de kop van de kraan los te draaien, het zeefje eruit te halen en dit schoon te maken met azijn. Lage waterdruk kan ook veroorzaakt worden doordat de hoofdkraan niet helemaal opengedraaid is.
De oorzaak van een te lage waterdruk kan te wijten zijn aan een aantal factoren: lekkage in cv-leidingen: spoor s.z.m. de lekkage op en verhelp het probleem. kapot expansievat: de boven- en onderkant van het vat klinken beiden hol / niet hol. lucht in de radiatoren: ontlucht de radiatoren en vul water bij.
Om de ketel optimaal te kunnen laten werken is een retourtemperatuur tussen de 30 en 40 graden ideaal. In veel huizen staat de cv-watertemperatuur nog ingesteld op 80°C. Onderweg zal het water in de radiatoren dan maximaal zo'n 10-20°C graden af koelen, waardoor het water dat weer terug komt nog steeds 60-70°C is.
Zorg er daarom voor dat u de thermostaat van de verwarming nooit lager zet dan 16 graden Celsius.
Een CV-ketel heeft voldoende druk nodig om (goed) te kunnen functioneren. De werkdruk van een CV-ketel ligt tussen de 1,2 en 2,0 bar. Het advies is om de druk tussen de 1,5 en 2,0 bar te houden. Dit kunt u controleren op uw drukmeter.
Laat de thermostaat op 15 graden als er overdag niemand thuis is. Het huis hoeft dan in de ochtend niet op te warmen. Als je dit 4 dagen in de week doet, bespaar je jaarlijks zo'n 120 euro. Bij vloerverwarming laat je de thermostaat op 17 tot 18 graden staan.
Veel Nederlanders zijn door de hoge energieprijzen aan het besparen geslagen. De verwarming iets lager zetten is dan een goede keuze. Ruim 46 procent van de energierekening bestaat uit verwarmingskosten en het kan u zo'n 90 euro per jaar schelen als u de temperatuur van 20 naar 19 graden laat zakken.
Het cv-water gaat van de cv-ketel naar het afgiftesysteem (vloer- en wandverwarming en radiatoren) in de woning. Bij zeer goed geïsoleerde huizen is deze nog lager, bijvoorbeeld maximaal 40 graden. Lage temperatuur verwarming is vaak nodig als je een (hybride) warmtepomp overweegt.
Momenteel geldt volgens NEN 1006 een eis van 55 °C voor woninginstallaties voor warm tapwater zonder circulatiesysteem. Deze temperatuur moet gemeten worden op de tappunten.
De laatste tijd is de gasprijs flink gestegen. In maart 2022 stond de gasprijs op €2,37/m3. Wanneer je de aanvoertemperatuur van de cv ketel bij die gasprijs van 80 naar 60 graden brengt, ligt de besparing op ongeveer €140 per jaar. De gemiddelde Nederlander kan met deze simpele actie per jaar 94-140kg C02 besparen.
De ideale stand van de waterdruk van een CV-Ketel ligt tussen de 1.5 en 2.0 bar.
De Hartstichting adviseert daarom een gezonde, veilige en minimale temperatuur in huis van 17 graden. Een temperatuur in huis die lager is dan het minimum van 15 of 16 graden is ongezond. Als u de temperatuur in uw woon-, bad- of slaapkamer té laag zet, dan kunt u last krijgen van vochtproblemen in huis.
In de woonkamer regelt de (klok)thermostaat die aan de muur hangt de verwarming. Daarvoor moeten de radiatorkranen in de woonkamer altijd helemaal open staan, anders werkt de cv-ketel niet meer goed. Neem in de huiskamer dus gewone knoppen op de radiatoren en draai die helemaal open.
Nieuwere ketels beschikken over een comfort programma waarbij de ketel alvast de wisselaar voor het sanitaire tapwater op temperatuur brengt, zodat er sneller warm water beschikbaar is. Indien deze modus op 'altijd aan' staat zal de ketel ook midden in de nacht aan slaan om deze wisselaar alvast voor te verwarmen.
Een van de eisen aan drinkwater is dat drinkwater aan de tap niet warmer mag zijn dan 25 graad Celsius.
Cv-ketel met vloerverwarming
Dan is het aan te raden om de watertemperatuur van de CV-ketel lager in te stellen. Een hoge temperatuur is niet nodig voor deze vorm van verwarming. Vaak kunt u de standaardinstelling van 80/90 graden verlagen naar 60 of zelfs 50 graden.
Op de display van de cv-ketel kun je de snelheid van de pomp verlagen, waardoor het water meer tijd heeft om warmte af te geven. Moderne ketels regelen de pompsnelheid vaak automatisch. Wat oudere ketels zonder modulerende pomp hebben vaak een behuizing.
De werkdruk van iedere CV-ketel ligt tussen de 1,2 en 2,0 bar. Is de druk lager dan 1,0 bar, dan zal de cv-ketel uitschakelen of niet goed meer werken. Een te hoge druk veroorzaakt onnodige slijtage aan het expansievat. Gaat de druk richting 3 bar, dan ontstaat het gevaar dat de drukbeveiliging opengaat.
Storingscode 0, oorzaak & oplossing. Oorzaak: - De cv-instalatie wordt te warm; de boiler wordt correct verwarmd; de ketel regelt niet op kamertemperatuur, maar op regelthermostaat. - De cv- instalatie wordt niet verwarmd; de boiler wel.
Het is belangrijk dat u regelmatig uw cv-ketel bijvult. Wanneer de waterdruk te laag is moet de cv-ketel meer energie verbruiken om het huis te verwarmen. Op het moment dat de druk nog verder daalt wordt uw huis helemaal niet meer verwarmd.