Ongezondvoedingspatroon. Te weinig lichaamsbeweging. Slaapgebrek. Afweerstoornissen, zoals SCID, en auto-immuunziektes, zoals MS, psoriasis en reuma.
Symptomen van een verzwakt immuunsysteem
Vaak ziek zijn: als je immuunsysteem verzwakt is, ben je vatbaarder voor infecties en kun je vaker ziek worden. Denk hierbij aan een verkoudheid of de griep. Vermoeidheid: een verzwakt immuunsysteem kan leiden tot vermoeidheid, zelfs na voldoende rust en slaap.
Ook slaaptekort, te weinig lichaamsbeweging, roken en stress zijn allemaal factoren die zorgen voor een lagere weerstand. Bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld hormonen of prednison) en ziekten (bijvoorbeeld aids en kanker) zorgen ook voor een lage weerstand.
Een goede immuniteit opbouwen doe je in eerste plaats door gezond te eten, voldoende te bewegen en genoeg te rusten. Maar als je immuniteit verzwakt is, krijgen bacteriën en virussen vrij spel en heeft je afweermechanisme wat extra hulp nodig.
De vitamines A, B6, B11, B12, C en D en de mineralen ijzer, koper, zink en selenium kunnen het immuunsysteem ondersteunen. Wil je niet zoveel verschillende vitamines, dan kun je ook kiezen voor multivitaminen, dan weet je zeker dat je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van deze vitamines binnen krijgt.
Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn: structureel te weinig slapen, te veel stress, bloedarmoede, schildklierproblemen, of een depressieve stoornis. Bijkomende symptomen van vermoeidheid kunnen zijn: vermoeide ogen, geheugenproblemen, een futloos gevoel en hoofdpijn.
Eet dagelijks minimaal één van de volgende voedingsmiddelen: bieten, wortels, citrusvruchten, blauwe bessen en knoflook. Zij zijn namelijk rijk aan vitamine A en C. Net wat je afweersysteem nodig heeft!
Slaapgebrek. Slechte voeding. Stress. Stoornissen in de wittebloedlichaampjes, immunoglobulines en andere onderdelen van de afweer.
Om een goede weerstand te creëren én behouden is het belangrijk om je hele levensstijl daarop in te richten. Denk bijvoorbeeld aan voldoende bewegen, niet roken en matig alcohol drinken. Maar ook ontspannen en genoeg slapen (zes tot acht uur per dag) is goed voor je weerstand.
In je bloed kunnen stoffen aanwezig zijn die mogelijk op een auto-immuunaandoening wijzen.
Er zijn veel verschillende afweeronderdrukkende medicijnen. Voorbeelden zijn prednison, azathioprine, methotrexaat, ciclosporine en de zogenaamde biologics (bijvoorbeeld TNF-alfa remmers als infliximab, etanercept en adalimumab).
Symptomen auto-immuunziekten
Een van de kenmerkende symptomen van auto-immuunziekten is de aanwezigheid van chronische ontstekingen in organen of gewrichten. Deze aanhoudende ontstekingen kunnen leiden tot pijn, zwelling en schade aan het aangetaste weefsel.
Voldoende water drinken helpt om gifstoffen uit je lichaam te spoelen en zorgt voor een goede doorbloeding, wat weer belangrijk is voor een gezond immuunsysteem. Begin je dag met een groot glas water zodra je 's ochtends opstaat om de vochtbalans in je lichaam te herstellen na de nacht.
De vitamines B6, B11 (foliumzuur), B12, C en D3 zijn belangrijk voor je weerstand. Deze essentiële voedingsstoffen komen voor in je eten en drinken. Vitamines zijn nodig om gezond te blijven en speelt bijvoorbeeld vitamine B11 (foliumzuur) ook een rol in de weefselgroei en –ontwikkeling.
Het is een gevoel van uitputting die heftiger is dan gewone vermoeidheid: Voordat u ziek werd kon u ook moe zijn, als u druk was geweest of na het sporten. Maar vermoeidheid bij kanker is anders. De vermoeidheid is er vaak of steeds.
Hypersomnia is een slaap-waak stoornis waarbij iemand last heeft van extreme slaperigheid, ondanks genoeg uren slaap. Bij insomnia is het tegenoverstelde aan de hand: dan is er sprake van slapeloosheid, en lukt het maar niet om te slapen. Teveel slapen en zich overmatig slaperig voelen komt vaak voor.
De virussen die je in het verleden hebt gehad, hebben ook veel invloed op je afweersysteem. Osterhaus: "Als je een bepaald influenzavirus hebt gehad, dan ben je daar voor een jaar of vijf tegen beschermd. Daarna verandert zo'n virus vaak weer." Wat ook meespeelt in de gevoeligheid voor griep, is iemands leefstijl.
Oorzaken verzwakt immuunsysteem
Er kunnen verschillende oorzaken zijn van een verzwakt immuunsysteem: Voeding; te veel suiker, te weinig natuurlijk eten zoals groenten en fruit, te weinig omega 3 en 6. Stress. Omgeving; roken, alcohol, medicatie en andere giftige stoffen.
Kies dan voor een vitamine B12-supplement. Vitamine C is misschien wel de bekendste vitamine die er bestaat en zit onder andere in fruit, groente en aardappelen. Vitamine C is een antioxidant die je lichaamscellen helpt beschermen tegen invloeden van buitenaf en zo helpt om je weerstand op peil te houden.
Verder blijken zuivelproducten als karnemelk en yoghurt en peulvruchten verband te houden met ontstekingsremmende bacteriën.