Door het stellen van doelen weet je op ieder moment waar je staat. Door een begin- en een eindpunt vast te leggen bij het stellen van doelen, kan je je voortgang meten. Dit zorgt ervoor dat je op ieder moment weet waar je staat in je ontwikkeling en wat je nog moet doen om je doel te bereiken.
Hoe maak ik een doel meetbaar? Een doel is meetbaar met behulp van een bepaald systeem, bepaalde methode of procedure om cijfermatig te bepalen in hoeverre je het doel op een bepaald moment bereikt hebt.
Je moet formuleren wat je wel wilt en je moet niet formuleren wat je niet wilt. Anders gezegd: formuleer wat je wilt bereiken en formuleer niet wat je wilt afleren. Een doel is dus niet om te stoppen met roken. Kortom: Een doel moet altijd gaan over wat je wél wilt en niet over wat je niet (meer) wilt.
Ik wil effectiever denken (en hierdoor effectiever handelen), bijvoorbeeld door: minder beren op de weg te zien, minder voor anderen te denken, minder gericht te zijn gericht op het 'pleasen' van anderen, minder perfectionistisch te zijn, minder gericht te zijn op het hebben van controle, het hebben van een positiever ...
Ik wil leren een goede balans te vinden tussen mijn leerinspanning en leerresultaat. Ik wil leren op tijd hulp te vragen. Ik wil leren een taak op mijn niveau te volbrengen. Ik wil leren afstand te nemen van een probleem om het beter te kunnen begrijpen Ik wil leren mijn mening met argumenten te onderbouwen.
De SMART-methode zorgt ervoor dat je doelen échte doelen worden. Dit komt doordat je je doel Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden maakt. Als je doel alle 5 die punten aanvinkt, maak je het jezelf makkelijker om leerdoelen te behalen.
Wat zijn SMART doelen? SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Als je doelstellingen met deze methode opstelt, worden ze duidelijk en concreet.
Er zijn drie soorten doelen: gedragsdoelen, prestatiedoelen en leerdoelen. Het meeste onderzoek is gedaan naar prestatiedoelen, doelen die betrekking hebben op gewenste resultaten. In de praktijk van leidinggeven wordt vaak gebruik gemaakt van een combinatie van gedragsdoelen en prestatiedoelen.
Waar moet een goede doelstelling aan voldoen? Wanneer je doelen stelt voor je eigen ontwikkeling hoef je niet zo kritisch te zijn. Je kunt als je wilt het SMART systeem gebruiken. Dit staat voor de eisen waaraan je doel moet voldoen: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.
Wanneer je een doel stelt op je werk, gaat het niet alleen om wat jij wilt bereiken. Het gaat ook om waar het bedrijf naartoe wilt, wat het bedrijf verder helpt en wat je baas van je verwacht. Dat betekent misschien dat je niet alles helemaal kunt doen zoals je dat zelf voor je ziet.
Om targets te bepalen, kijk je naar wat jouw bedrijf doet draaien: KPI's of Key Performance Indicators. Stel: 70% van je verzonden offertes wordt aanvaard. Maandelijks heb je 20 aanvaarde offertes nodig om je vooropgestelde groei te halen. Je maandelijkse target qua verzonden offertes moet dus minstens 28 zijn.
In plaats van een vaag doel, wordt het een concreet plan waarbij je precies weet wat je moet doen om het doel te behalen.
Een voorbeeld van een persoonlijke SMART-doelstelling zou kunnen zijn: Ik wil binnen vandaag en 1 januari 2022 vijftien kilogram afvallen. Deze doelstelling is SMART, mits deze aan bepaalde voorwaarden voldoet. De doelstelling is in ieder geval specifiek, meetbaar en tijdsgebonden.
In je professionele doelstelling komen je talenten, werkervaring, resultaten, missie, koers en wensberoep samen. Het is je “wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik” samengevat in een paar zinnen.
Een doel is een gewenste situatie, iets dat je wilt bereiken. Als leidinggevende kun je het gedrag van een individu, groep of organisatie besturen door doelen te stellen. Een goede doelstelling is belangrijk en zinvol.
Specifiek: een concrete actie, of waarneembaar gedrag. Meetbaar: het eindresultaat moet meetbaar zijn (je moet het kunnen zien, horen) Acceptabel: het doel moet acceptabel zijn voor jezelf en anderen. Realistisch: het doel moet haalbaar zijn (niet te laag of te hoog gegrepen)
Kleine doelen helpen je om het grote doel in het gareel te houden. Je hebt een groot doel nodig om de richting te bepalen waarin jij je wilt ontwikkelen. Je hebt kleine doelen nodig om je leven stap voor stap in die richting te ontwikkelen.
Je weet waarin je jezelf wilt ontwikkelen en je hebt doelen gesteld, dan is het tijd voor de laatste stap: het persoonlijk ontwikkelplan (POP). Hierin staat alles wat je nodig hebt om je doel te halen. Je geeft hiermee jezelf houvast en een duidelijke planning. Dit kan een klein plan zijn, van bijvoorbeeld een week.
Voorbeelden van ontwikkelingsdoelen op het werk: je capaciteiten beter benutten. betere relaties op het werk aangaan. je productiviteit vergroten.