Stromend warm en koud water op de verdieping van de bevalling en verzorging. Aanwezigheid dweilstok. Verstelbare bodem ledikantje. Veilig en goed werkend strijkijzer met stabiele strijkplank.
Kleding voor de baby, autostoeltje om de baby te vervoeren, fototoestel (met oplader en leeg SD kaartje), lectuur, muziek, en dergelijke ter ontspanning en een €2 muntstuk voor in de rolstoel van het ziekenhuis. Een kraampakket. Deze ontvang je meestal van je verzekering als je aanvullend verzekerd bent.
2 Pakken kraamverband. 2 Netbroekjes. Flesje alcohol 70% 10 Steriele gaasjes 10/10 cm.
Voor jezelf
Als je borstvoeding geeft (of gaat geven): voedingsbeha's en zoogcompressen voor tussen de voedingen door. Eventueel een voedingsshirt, zo hoef je niet te worstelen met ingewikkelde kledingstukken. Eventueel extra kraamverband, check van tevoren of er voldoende in je kraampakket zit. Water of thee.
Voor de thuisbevalling en kraamweek heb je een aantal hulpmiddelen nodig. Denk bijvoorbeeld aan bedverhogers (klossen), een ondersteek (po) en een kraampakket. Als je aanvullend verzekerd bent, krijg je deze hulpmiddelen vaak vergoed. Je kunt hulpmiddelen snel en eenvoudig bestellen bij Medipoint.
Minimaal 8 hydrofiele luiers (doeken)
Haal gezonde tussendoortjes in huis. Bijvoorbeeld: gedroogde abrikozen of ander gedroogd en vers fruit, noten, snacktomaatjes, rijstwafels. Ook kun je in je zwangerschapsverlof wat extra koken en porties invriezen voor drukke dagen in of na de kraamtijd.
Zwanger lijf
Na de bevalling zullen je botten en weefsels weer terug gaan in de oude staat. Om dit proces te stimuleren is het erg belangrijk om rust te nemen. Neem het er vooral die eerste 10 dagen lekker van, door in bed te blijven, voor je laten te zorgen (hadden we dat al gezegd?!) en te luisteren naar je lichaam.
Sieraden zijn de meest bekende vorm van baargoud. Vrouwen krijgen bijvoorbeeld een ring, ketting of armband na de bevalling. Sieraad met naam of letter. Een sieraad met de naam of voorletter van je kind is een extra bijzonder baarcadeau.
Handdoeken en een badjas zorgen ervoor dat je lekker warm blijft. Breng je een deel van je bevalling op bed door, dan kan het fijn voor je zijn om een bovenstukje aan te trekken, zodat je warm blijft. Als het kindje is geboren is het heel fijn voor jou en de baby om het op je blote borst te leggen.
Water en met name zwemwater bevatten bacteriën, welke een infectie in uw baarmoeder kunnen veroorzaken. Wij adviseren u om pas weer in bad of naar een zwembad te gaan als het bloedverlies na de bevalling een aantal dagen helemaal gestopt is.
2 pakken kraamverband. Deze heb je nodig na de bevalling omdat je de eerste tijd nog bloed verliest. In tegenstelling tot maandverband bevat kraamverband geen plastic. Dat voorkomt irritaties en voelt prettiger.
Wanneer je Hb weer normaal is, is het verstandig om nog zes weken om de dag een ijzerpil in te nemen. Zo vul je de ijzervoorraad in je lichaam aan. Want ook na de bevalling blijft je lichaam veel ijzer verbruiken. Het bloed dat je verloren hebt na de bevalling moet weer aangemaakt worden.
Boxers. Boxer zijn altijd fijn om te dragen na je bevalling! Helemaal als je in het begin nog kraamverband moet gebruiken. Doordat een boxer als een broekje valt past het kraamverband er prima in.
Waarom een netbroekje? Het netbroekje is zo ontworpen dat het ideaal is om in combinatie met kraamverband te dragen in de eerste dagen na de bevalling. De broekjes zorgen ervoor dat het kraamverband niet verschuift. Daarnaast hebben ze een hoog luchtdoorlatend vermogen, wat broei voorkomt.
Een enkele keer is het nodig om een knip te zetten om de ruimte voor het hoofdje groter te maken, bijvoorbeeld als de baby in nood is en zo snel mogelijk geboren moet worden. Ook bij een vacuümverlossing is een knip noodzakelijk om ruimte te maken, maar in veel andere gevallen wordt er veel te makkelijk een knip gezet.
Na de bevalling mag u gewoon douchen. Zolang u nog bloedverlies heeft, mag u niet in bad. Ook mag u zolang u vloeit geen gebruik maken van tampons. Om infectie te voorkomen is het belangrijk om na het plassen even af te spoelen of te vegen met een nat washandje.
Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet.
Na 3-5 dagen kan je proberen de trap af te lopen. Zet evt. je ene voet bij de andere maar vermijd veel traplopen nog even. Wissel rust af met kleine stukjes lopen in huis waarbij je er op let dat je actief rechtop en ontspannen loopt.
Je vindt kraamverband in het kraampakket. In een kraampakket zitten meestal twee of drie pakken kraamverband. Ook zitten er vaak netbroekjes in. Dit zijn elastische broekjes met een gaasstructuur, waardoor je huid goed kan ademen.
Of je een kam, borstel (of helemaal niets) nodig hebt, verschilt per baby. Matrasbeschermers zijn volgens het ouderpanel te overwegen. Gebruik ze alleen als je baby al wat ouder is: voor jonge baby's worden ze afgeraden door experts.