Het is belangrijk om de instructies op de verpakking te volgen en niet te veel tandpasta te gebruiken. Te veel fluoride kan leiden tot fluorose, wat verkleuring van de tanden kan veroorzaken.
Tandartsen raden het gebruik van tandpasta met fluoride sterk aan om je gebit te beschermen tegen gaatjes. Als je langere tijd veel tandpasta inslikt, kan je te veel fluoride binnenkrijgen. Hoge hoeveelheden fluoride kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid.
Is deze stof veilig? Het gebruik van tandpasta met natriumfluoride is veilig. Tandpasta spuug je uit en op die manier krijg je weinig natriumfluoride binnen en is het niet schadelijk voor je gezondheid.
Een hoeveelheid ter grootte van een erwt voor volwassenen
Voor volwassenen of iedereen die oud genoeg is om zelfstandig de tanden te poetsen (ook kinderen die goed kunnen spoelen en flossen), is slechts een hoeveelheid tandpasta ter grootte van een erwt nodig. Meer dan dat is niet nodig.
Met een tube tandpasta kun je 1 maand poetsen.
Het is juist niet goed om vaker dan twee keer je tanden te poetsen. Hoe vaker je tandenpoetst, hoe meer kans je hebt op beschadiging. Na een poetsbeurt is het belangrijk dat je glazuur de kans krijgt om te herstellen. Door 3 keer of vaker te poetsen op een dag, krijgt je gebit hier geen mogelijkheid toe.
Tandplakverklikker gebruiken
Kauw na het tandenpoetsen op de tablet en verspreid de kleurstof met de tong over de tanden en kiezen. Daarna spoelt u de overtollige kleurstof weg met een klein slokje water. Aan de rode plekken in de mond kunt u zien waar de tandplak nog niet is weggepoetst.
Hier scoorden vooral Colgate en Meridol niet goed. Die bevatten twee ingrediënten die erg schadelijk zijn voor het milieu. En Oral-B en Sensodyne Complete Protection bevatten microplastics. Twaalf van de zeventien tandpasta's zat ook nog eens in een overbodig kartonnen doosje.
Waarop moet ik letten bij de aankoop van een tandpasta? Een goede tandpasta moet genoeg fluoride bevatten, verwijdert tandplak en vlekken, en doet dat allemaal zonder het tandglazuur te beschadigen. Koop steeds een tandpasta met voldoende fluoride. Fluoride is het belangrijkste ingrediënt van een tandpasta.
Kies een tandpasta die antibacteriële ingrediënten bevat, zoals chloorhexidine, triclosan of zink. Deze ingrediënten bestrijden namelijk de bacteriën in je mond, die een slechte adem veroorzaken.
Bescherming tanden
Een mondhygiëniste uit Londen legt uit hoe dit precies zit: “We moedigen mensen alleen aan om het overtollige tandpasta uit te spugen na het poetsen, maar niet om het daarna weg te spoelen met water. Dit komt omdat er in tandpasta fluoride zit wat je tanden versterkt.
In het stuk, dat door twee tandartsen is geschreven, staan meerdere tips om je gebit gezond te houden. Eén van deze tips is inderdaad om na het poetsen niet te spoelen met water. Dit is volgens de tandartsen beter voor de mondgezondheid, omdat de in tandpasta aanwezige fluoride langer op de tanden blijft zitten.
Na het poetsen dient u de mond niet te spoelen, maar eerder de tandpasta uit te spugen zodat de fluoride in de tandpasta langer kan inwerken op het gebit en de tanden beter worden beschermd.
Huismerk of A-merk. In iedere tandpasta zitten nagenoeg dezelfde ingrediënten. De producent moet namelijk voldoen aan een wereldwijde norm die aangeeft hoe slijtend tandpasta's mogen zijn. Het A-merk is dus niet per definitie beter dan het huismerk.
Poets de tanden één keer per dag met fluoride-peutertandpasta zodra de eerste tandjes zijn doorgebroken. Poets de tanden van kinderen van twee tot en met vier jaar twee keer per dag met deze tandpasta. Ga vanaf het vijfde jaar gewone fluoridetandpasta voor volwassenen gebruiken.
Onder de soorten die de beoordeling 'zeer goed' kregen waren elf huismerken van discounters en drogisterijen. Daarnaast ging het om de merken Lavera, Elmex en El-Ce briljante med 40 Vital. Fluoride maakt tandglazuur beter bestand tegen cariës.
Antwoord: De Consumentenbond test af en toe tandpasta. In de laatste test (2021) zaten tabletten van het merk Denttabs. Die eindigden hoog in de test en werkten net zo goed als tandpasta uit een tube.
Waarom tandpasta zonder fluoride? Critici zijn bezorgd over het binnenkrijgen van fluoride door middel van tandpasta. Te veel fluoride tast namelijk de nieren, botten, zenuwen en spieren aan en zou volgens de critici kankerverwekkend zijn.
Gefluorideerde tandpasta: Dit is de meest voorkomende tandpasta en waarschijnlijk heeft u deze thuis ook. Deze tandpasta wordt het meest verkocht. Maar liefst 90% van alle verkochte tandpasta's is een gefluorideerde tandpasta. Het is bewezen dat het tandbederf en gaatjes tegengaat.
De fluoridetandpasta van Paradontax eindigt als laatste in de test met een 4,7 op het rapport van de Consumentenbond. De goede klassering van de tandpasta van Lidl komt niet als een verrassing. In een test van een zusterorganisatie van de Consumentenbond in Duitsland eindigde Dentalux ook al bovenaan.
Fluoride. Een ander bestandsdeel van tandpasta, fluoride, zorgt voor een sterker glazuur op je gebit. Als we daarvan uitgaan, is het dus beter om je tanden voor het ontbijt te poetsen. Anderzijds herstel je tijdens het poetsen ná het ontbijt eventele beschadigingen direct door de werking van de fluoride.
Een gezond gebit en de stevigheid
Tanden en kiezen zitten stevig in het kaakbot vast. Het tandvlees ondersteunt dit nog eens. Bij een gezond gebit staan tanden en kiezen niet los.
De vorm kan veranderen. En de tanden kunnen een wat geliger kleur krijgen. Meestal merk je zelf slijtage door tanderosie pas op in een gevorderd stadium, als het uiterlijk van de tanden verandert. De voortanden worden bijvoorbeeld korter, dunner en doorschijnender of krijgen rafelige randen.