Stopcontacten boven het aanrecht voor keukenapparatuur, aanbevolen minimaal 5 stuks: 100–130 cm boven de vloer. Aansluitingen voor aanrechtverlichting: op 135 cm hoogte, onder de bovenste keukenkastjes 165 cm. Aansluiting voor de afzuigkap: 210–215 cm boven de vloer.
Wanneer je een rechte keuken, L-keuken, hoekkeuken of U-keuken hebt, grenst het keukenblok vrijwel altijd tegen een muur. Het is dan een logische keuze om de stopcontacten in de wand boven het werkblad te verwerken. De meest gangbare en voordelige optie zijn stopcontacten in de vorm van wandcontactdozen.
Plaats je de stopcontacten boven het aanrecht in je keuken? Dan ben je niet gebonden aan specifieke verplichtingen omtrent de hoogte van de stopcontacten. Vaak worden ze daarom op dezelfde hoogte geplaatst als de schakelaars. Hier bedraagt de inbouwhoogte doorgaans 1,1 m.
Stopcontacten in het werkblad: wegens veiligheidsredenen is het verplicht om minstens 30 cm afstand te houden tot de kraan en de kookplaat.
Als de aansluitwaarde lager is dan 3,6 kW kan de kookplaat op een 'normale' groep (1 fase). Bij hogere waarden heb je een aansluiting nodig met 2 of 3 fasen. Die aansluiting is in moderne huizen meestal standaard aanwezig. In oudere huizen moet je deze laten aanleggen door een installateur.
Stopcontacten voor ovens, koelkasten en afwasmachines, met elk een eigen stroomcircuit, 30 cm boven de vloer. Stopcontacten boven het aanrecht voor keukenapparatuur, aanbevolen minimaal 5 stuks: 100–130 cm boven de vloer.
Minimaal 60cm afstand tussen de kraan en het stopcontact
Water en elektra gaan uiteraard niet samen, daarom zijn er vereisten waar het aan moet voldoen om een stopcontact te plaatsen. Te beginnen bij de wastafel, houdt minimaal 60cm afstand tussen de kraan en het stopcontact.
Je mag maximaal 8 contactdozen per kring installeren Voor het aantal contactdozen moet je rekening houden met de meervoudige contactdozen die in dezelfde behuizing gemonteerd zijn, volgens deze verdeling: een sokkel met 2 mechanismen telt voor 1 contactdoos. een sokkel met 3 mechanismen telt voor 1 contactdoos.
Stopcontacten e d worden tegenwoordig inderdaad veel op 20 a 30 cm hoogte geplaatst. Omdat de hindelijke kabels van tv radio en dergelijke niet meer in het zicht zitten. Wel is het belangrijk om bij de lichtschakelaar een stopcontact te zetten. Anders moet je voor het stofzuigen bukken om de stekker er in te doen.
Aantal stopcontacten keuken
De keuken is een van de ruimtes waar je het meeste stopcontacten nodig hebt. Dat komt omdat er verschillende kooktoestellen staan. Een doorsnee keuken heeft al gauw 15 tot 20 aansluitpunten. Voorzie een stopcontact voor elk elektrische toestel, zoals de koelkast en microgolfoven.
Ruimtes zoals de badkamer en waskamer zijn dat wel. Volgens de AREI voorschriften moeten de stopcontacten in vochtige ruimtes op minimaal 25 cm hoogte geplaatst worden. Voor andere ruimtes volstaat 15 cm.
Lichtschakelaars of lichtknopjes moeten op voorspelbare, logische plaatsen zitten. Vaak is dat langs de deur, aan de zijde waar de deur open gaat, op ellebooghoogte.
Bijna overal mogelijk
Het aanleggen van elektriciteitspunten is in principe overal mogelijk. Veel mensen vragen ons bijvoorbeeld of er een stopcontact aangelegd kan worden in de tuin, in de badkamer, extra contactpunt in de keuken of zelfs in de caravan.
De keuken, badkamer en toilet zijn de 3 meest voorkomende natte ruimtes in ons huis. Natte ruimtes wil zeggen ruimtes met een groter risico op overmatige hoeveelheden vocht in de ruimte. In deze ruimtes is ventileren nog belangrijker.
Ingebouwde stopcontacten worden meestal ± 25 cm van de afgewerkte vloer geplaatst (gerekend vanaf de sokkel). Indien je van plan bent om zelf de leidingen voor stopcontacten uit te slijpen, vergeet dan niet om de vloeropbouw in rekening te brengen.
Volgens de algemene bepalingen van het Nederlands Normalisatie Instituut welke de NEN voorschrijft moeten alle apparaten welke meer dan 2.000 watt gebruiken en of “natte groepen” zijn dienen op een aparte groep worden aangesloten. Een uitzondering hierop zijn apparaten welke minder dan 10 minuten gebruikt worden.
Maximaal 8 contactpunten en lichtpunten in totaal. Voor zuivere kring stopcontacten moet u minstens 2,5mm2 gebruiken, met een automaat van maximaal 20A. Beperkt tot 8 contactpunten per kring. Lees ook eens bovenaan de pagina de 'sticky' over electriciteit!
Volgens de regels van het AREI mag je een stopcontact alleen plaatsen op een afstand van minimaal 61cm van de wastafel, bad of douche (zone 3). In de directe zones (0 t/m 2) mag je dus géén stopcontacten plaatsen (220 volt).
2 stopcontacten waarvan 1 uitschakelbaar, 2 UTP's, coax (TV/radio/sat) en 1 moduletje voor luidsprekers door te lussen (zelf gemaakt met een blind afdekplaatje). Meer dan 1 stopcontact is niet nodig wat typisch staat de TV en aanverwanten TOCH ergens anders en heb je verlengkabels nodig.
AREI is duidelijk: indien ze in een droge ruimte geplaatst worden: minimum 15cm boven de vloer, indien ze in een natte ruimte geplaatst worden (bvb wasplaats/badkamer), minimum 20 cm boven de vloer.
Het is handig om ook stopcontacten te hebben op je kookeiland. Deze pop-up stopcontacten kunnen simpelweg onder het aanrechtblad verwerkt worden. Zo is het niet nodig om een verlengsnoer te gebruiken naar een ander stopcontact, maar kan je simpelweg dit stopcontact naar boven laten komen.
Een koelkast zal altijd geaard zijn i.v.m. metaal wat er in verwerkt zit. zonder een geaarde wand contactdoos zal de koelkast er niet minder om werken.
Normaal gesproken kan een vaatwasser-aansluiting inderdaad beslist niet achter de vaatwasser zitten. Je zult in de betreffende berichten ook vast wel gezien hebben, waarom: De diepte van een (normale) vaatwasser is zodanig, dat de volledige beschikbare ruimte onder een (standaard) aanrecht in beslag wordt genomen.
Mag je verlengkabels of stekkerdozen bij koelkasten en diepvriezers gebruiken? Nee. Zorg ervoor dat je toestel dicht genoeg bij een geaard stopcontact staat om het rechtstreeks te kunnen aansluiten. Gebruik dus nooit verlengkabels of stekkerdozen.