Er zijn op de wereld veertien achtduizenders. Deze liggen alle veertien in Azië, in de Himalaya of in de Karakoram. De eerste die alle veertien achtduizenders beklom was Reinhold Messner, hij deed dat tussen 1970 en 1986.
Mount Everest
De Himalaya strekt zich uit over Nepal, China en de autonome regio Tibet, en is in hoogte de grootste bergketen ter wereld. Het merendeel van de hoogste bergen ter wereld bevindt zich in de Himalaya. De langste bergketen ter wereld is de Andes aan de westkust van Zuid-Amerika.
Van de 367 mensen die in 2018 de top hadden bereikt, overleden er 86 op de weg naar beneden. K2 is berucht om zijn steile hellingen en de verraderlijke wind. Ook Sergio Mingote, de omgekomen Spanjaard, is op de terugweg van de top naar het basiskamp overleden.
Dertig van de hoogste bergen ter wereld liggen in de Himalaya. De top van de Mount Everest is met zijn 8.850 meter het hoogste punt op aarde. De hoogste berg gemeten van de voet naar de top is Mauna Kea, een inactieve vulkaan op het eiland Hawaï in de Grote Oceaan.
Het gebergte wordt tot de Grotere Himalaya gerekend, maar maakt geen onderdeel uit van de Himalaya zelf. De Karakoram grenst aan de Pamir en de Hindu Kush in het westen, de Kunlun in het noordoosten en de eigenlijke Himalaya in het zuidoosten. De hoogste top is de K2, de op een na hoogste berg ter wereld.
Zwitserland is in bezit van de meeste hoge bergen van Europa. Ook de berg die de tweede plaats inneemt in deze lijst. De Dufourspitze is 4634 meter hoog en onderdeel van het Monte Rosa-massief.
1. De Eiger. Deze 3979 meter hoge berg bevindt zich in de Zwitserse Alpen. De steile noordwand staat, door de moeilijke klim en vallende rotsblokken, bekend als een van de gevaarlijkste routes van Europa.
Zelfs de Vaalserberg is eigenlijk geen berg. Dat komt door het plooien van de aardkorst. De Grebbeberg, de Sint-Pietersberg en de Vaalserberg... zijn allemaal geen bergen. Want in de aardrijkskunde is een bult pas een berg als die bult minimaal 500 meter hoog is.
Gemiddeld neemt het hele proces, van je aankomst in Kathmandu tot je je eerste stap zet op de hoogste top ter wereld, ongeveer 60 dagen. Wanneer alles voorbereid is, duurt het ongeveer 7 dagen om van het basiskamp de top te bereiken.
De Mauna Kea in Hawaii is 's werelds zwaarste beklimming. Welke methodiek je ook gebruikt. De combinatie van afstand, stijgingspercentage en hoogteverschillen maken deze vulkaan een klim voor alleen échte berggeiten.
Door de klimaatopwarming is er nu een bijzonder luguber fenomeen: er komen steeds meer lijken bloot te liggen. Aan de Chinese kant van de berg worden momenteel verschillende lichamen weggehaald. In totaal zijn al bijna 300 alpinisten gestorven op weg naar de top van de Mount Everest.
Op een mooie dag met perfecte weersomstandigheden zou vrijwel iedereen de Mount Everest kunnen beklimmen, het zijn echter de barre weersomstandigheden die alles veranderen.
Het beklimmen van de Everest kost minimaal 25.000 euro. Met organisatiekosten en uitrusting kan de totaalprijs zomaar oplopen tot zo'n 60.000 euro.
In 2019 overleden elf klimmers, van wie vier door de drukte. De autoriteiten in Nepal gaven in dat jaar 381 klimvergunningen af, een recordaantal. In 2021 zijn het er 408.
De Ardennen in het oosten zijn het enige berggebied van België. Het Koninkrijk België wordt begrensd door de Noordzee in het westen, Nederland in het noorden, Duitsland in het oosten, Luxemburg in het zuidoosten en Frankrijk in het zuiden.
Voor zover bekend hebben tot dusver bijna twintig Nederlanders de berg beklommen. Jaarlijks vallen er gemiddeld ongeveer zes doden op de berg, aldus statistieken van de Himalayan Database. Het jaarlijkse dodental kruipt sinds 2000 omhoog, vermoedelijk omdat de beklimming ook commercieel wordt aangeboden.
Er leven een paar soorten dieren op de Mount Everest zoals de Aziatische zwarte beer en de sneeuwluipaard kan je ook tegen komen. Er leven ook verschillende soorten fazanten maar niet veel meer dieren want het is er veel te koud. Er ligt ook heel veel sneeuw (eeuwige sneeuw) dat blijft altijd liggen.
Het zand bij Zandvoort was vroeger onderdeel van de Alpen. 'Nederland zit niet op de rand van een aardplaat en dus hebben we geen bergen.
Nederland als geheel ligt op een dalend bekken waarin al miljoenen jaren rivieren uitmonden. Het land daalt steeds, maar blijft op gelijke hoogte door bezinkend slib en zand continu door de rivieren wordt aangevoerd. Dit in de loop der miljoenen jaren opgestapelde sediment vinden we terug in de bodem onder onze voeten.
De zwaardere plaat duikt onder de lichtere plaat, waardoor de zwaardere plaat de lichtere omhoog duwt. Als een soort kreukelzone gaat de lichtere plaat plooien en als dit lang genoeg doorgaat ontstaan er heuse bergen langs de hele breuklijn. Het ontstaan van bergen duurt wel miljoenen jaren!
De K2 is heel supersteil, waardoor alleen de allerbeste klimmers boven kunnen komen. De kans op vallende stenen en lawines is heel groot. Klimmers kunnen dus bedolven raken onder stenen of sneeuw. Daarnaast zitten er allerlei diepe kloven in de berg, waar je echt niet in moet vallen.
Verrassend genoeg is Gangkhar Puensum nog nooit beklommen in tegenstelling tot de meeste andere bergen in de Himalaya. Gangkhar Puensum ligt op de grens van Bhutan en Tibet, hoewel de exacte grenslijn wordt betwist. Chinese kaarten zetten de berg op de grens, terwijl andere bronnen deze geheel in Bhutan plaatsen.
De algemene risico's van de klim- en bergsport zijn sinds jaar en dag bekend. De basis van alles is hoogteverschil. Hieraan gerelateerd zijn gevaren zoals struikelen, vallen, steenslag, blikseminslag of lawines. Zelf hartstilstand door inspanning is een afgeleide van hoogteverschil.