XT is duurzamer en sterker dan Deore behalve de naven, die zijn een stuk slechter, ketting en zo slijten bijna net zo snel maar de shifters en derailleurs zijn degelijker dan Deore en schakelen duidelijk beter.
De Shimano Deore XT is een versnellingsgroep met zeer goede prestaties, geschikt voor wie zijn grenzen wil verleggen. Deze versnellingsgroep heeft op veel trekking mountainbikes een bereik van 3x10 versnellingen. Op wat oudere fietsen vindt u bij deze schakelset een bereik van 2x11 versnellingen.
Shimano Dura Ace groep
Shimano Dura Ace is de beste groepset van Shimano. Je krijgt hier echt het beste van het beste. Een zo laag mogelijk gewicht, maar wel oersterk.
Voor veel mountainbikers is een Shimano Deore of een Shimano SLX al een perfecte groep. Het verschil zit hem vooral in het materiaal van de verschillende onderdelen en het gewicht van de groepset. Hoe duurder je groepset, hoe duurzamer en lichter het materiaal is.
Het verschil in kwaliteit tussen SLX en XT is veel kleiner dan vaak gedacht, de SLX groep is vooral iets zwaarder en minder mooi afgewerkt. Het schakelen is ook iets minder zuiver dan bij de duurdere groepen, maar dit verschil merk je pas echt onder zware belasting.
Je voelt beter dat de ketting op het kransje wordt gelegd. Als we dit vergelijken met een Shimano-groep, schakelt een Shimano-groep wat soepeler. je merkt dat er geschakeld wordt, maar het voelt wat minder schokkerig dan bij een SRAM groep, omdat het zo snel gaat.
Nee. SRAM cassette en Shimano derrie gaan slecht samen. Om eoa reden monteert TREK SRAM cassettes terwijl al het andere Shimano is en het wil gewoon niet lekker schakelen.
Er is geen vaste levensduur voor. Een aantal jaren moet probleemloos gaan, maar hoe meer gebruik, hoe korter de levensduur. Er komt op een gegeven moment speling in de derailleur.
Het werkt altijd, overal en is niet beïnvloedbaar door het weer. Zeiknat, steenkoud of een gloeiendhete zomerdag; het werkt. Elektrische kabels slijten niet – daardoor hoeven ze niet te worden vervangen zoals mechanische kabels.
105 en 105 Di2
Shimano 105 is een groepset voor de racefiets die uitgevoerd wordt in 11-speed voor zowel een velgrem als schijfrem. Inmiddels is de nieuwe Shimano 105 Di2 groep met elektronisch schakelen ook gelanceerd en zal de 11-speed groep langzaam uit de schappen verdwijnen.
XTR is een algoritme binnen de cryptografie dat gebruikt wordt voor het verzenden van de sleutel voor symmetrische cryptografie met hulp van asymmetrische cryptografie. XTR staat voor 'ECSTR' wat een afkorting is voor Efficient And Compact Subgroup Trace Representation.
Shimano 105
Het verschil in kwaliteit tussen 105 en Ultegra is kleiner dan vaak gedacht, de 105 groep is vooral een stukje zwaarder en minder mooi afgewerkt. Het schakelen is ook iets minder zuiver dan bij de duurdere groepen, maar dit komt omdat het mechanisch is.
De nieuwe Shimano 105 Di2 R7100 is vanaf €1729,- beschikbaar. De nieuwe RS710 wielen zijn zowel in de C32 als C46 uitvoering beschikbaar voor €1,148,- per set.
Als je er een ketting omlegt, en daar kracht op uitoefent, kun je beoordelen of de bladen versleten zijn door te zien in welke mate de ketting op de tanden omhoog komt. Als je op enig punt tussen de ketting en het blad ruimte ziet: vervangen.
De 3000-kilometer-regel
Om deze versnelde slijtage van cassette en kettingbladen te voorkomen, is een algemene vuistregel om de ketting van je fiets elke 3000 km te vervangen.
Een Campa of TA Specialites groot voorblad gaat ca. 12.000 km mee.
Veel mensen maken zich zorgen of de lichtste versnelling van een 1x12 derailleur wel licht genoeg is. Een gangbaar 2x11 systeem heeft als lichtste overbreging 26-42 wat resulteert in een verzet van 0,62. Bij 1x12 heb je doorgaans een 32 tands voorblad en een 50 tands tandwiel als grootste achter ( Shimano XTR = 51t ).
De winnaar
De beste cassette is de Shimano Ultegra. Deze komt in meerdere uitvoeringen zoals de 10- en 11-speed. Zelfs na jaren aan de top blijft Shimano een goede grip houden op de beste modellen.