Verwijder de schimmel van je plant door te beginnen met de bladeren en ze af te vegen met een schone doek en wat azijn in een spuitfles. Veeg de schimmel voorzichtig van de voor- en achterkant van de bladeren en eventueel de stengels schoon.
Verwijder schimmel met een milde oplossing van water en afwasmiddel. Meng afwasmiddel en water om een schuimend mengsel te maken waarmee je schimmel prima van harde oppervlakken kunt schrobben. Als het schimmelprobleem niet al te ernstig is, dan zou je de schimmel met dit mengsel moeten kunnen verwijderen.
Schimmel op je (pot)grond: kan geen kwaad
Het zijn schimmels die leven van dood materiaal en je plant geen kwaad doen. Het enige waar je voor moet zorgen is dat het niet zo'n dikke plak wordt dat er geen lucht en/of water meer doorheen kan.
Je kan de pot schoonmaken met azijn of met zeep en een borstel. Als je een plastic pot gebruikt, kan je deze gewoon vervangen door een nieuwe. Daarnaast kan je de kluit van de plant lichtjes afkloppen om overtollige grond te verwijderen. Vul de pot na het schoonmaken met verse potgrond en plaats de plant.
Als je bepaalde insecten op afstand van je planten wil houden, omdat ze je planten bijvoorbeeld aantasten, kun je kaneel dus als perfect weermiddel gebruiken. Hoe? Simpel: meng gewoon wat gemalen kaneel door de potgrond. De vliegen, muggen en mieren blijven ver uit de buurt.
Meeldauw is een schimmelziekte en is te herkennen aan witte vlekken op de bladeren van de plant. Het ziet eruit als een witte poederachtige aanslag, welke je eraf kunt vegen. Meeldauw wordt door de kleur ook wel witziekte genoemd.
Schimmel wordt meestal veroorzaakt door te veel vocht, dat is zowel te natte aarde als een hoge luchtvochtigheid en weinig luchtcirculatie. Zorg er dus voor dat je je plant niet te veel water geeft en dat er geen laagje water onderin de pot blijft staan.
Hoe ziet witte schimmel eruit? Witte schimmel is te herkennen aan de spierwitte kleur, pluizige en draderige uitstraling. Het wordt wel is vergeleken met meeldauw. Meeldauw is een witte poederachtige schimmel die vaak voorkomt op het blad van groentes en planten.
Meeldauw is een schimmelziekte die vaak voorkomt. Je herkent het aan de witte, poederachtige vlekken op het blad van je groentes. Een klein beetje meeldauw is helemaal niet erg, de planten kunnen daar best tegen.
Wat is witte schimmel? Witte schimmel is eigenlijk geen echte schimmel, maar salpeterzuur. Salpeterzuur 'schimmels' ontstaan op je muren wanneer de chemicaliën in opstijgend grondwater reageren met de materialen van je muur.
Tip: Je kunt azijn ook gebruiken om schimmelvlekken in de badkamer te voorkomen. Het is namelijk bekend dat azijn 82% van de schimmelsoorten doodt. Hierdoor is azijn een middel bij uitstek om schimmel in de badkamer te voorkomen.
Azijn is een zuur dat de meeste schimmelsoorten meteen dood. Voor hardnekkige schimmels is dit echter lastig. Bleekwater heeft dezelfde functie en doodt ook schimmels. De dampen van bleekwater zijn echter gevaarlijk als je ze inhaleert en het bleekwater tast bepaalde materialen aan.
Meeldauw bestrijden met melk is zo effectief omdat de eiwitten in de melk ervoor zorgen dat de meeldauw zich niet verder kan ontwikkelen. Om dat proces zo optimaal mogelijk te laten verlopen, doe je er goed aan om magere melk te gebruiken.
De witte korrels, die je makkelijk tussen je vingers kunt verpulveren, heten perliet. Het is gepoft vulkanisch gesteente. Perliet zorgt ervoor dat de potgrond luchtiger blijft en minder compact wordt. Dat is goed voor de wortels van je plant, die hebben naast vocht ook lucht nodig om niet te gaan rotten.
Wat is meeldauw? Meeldauw is een veel geplaagde parasiterende schimmelziekte in zowel de moestuin als de siertuin. Schimmels behoren tot een lagere plantensoort die geen bladeren, stengels en wortels hebben om zelf de voedingsstoffen te kunnen vormen die nodig zijn om te kunnen groeien.
Bestrijd meeldauw op een natuurlijke manier door een plantenspuit te vullen met 40% melk en 60% water. Besproei de plant goed en de meeldauw zal na een tijdje verdwijnen. Dit middeltje werkt ook preventief. Of haal een biologisch bestrijdingsmiddel bij uw tuincentrum!
Een beetje meeldauw zal je planten niet schaden, maar je moet wel voorkomen dat het erger wordt. Want de schimmel onttrekt vocht uit de bladeren, waardoor het op termijn wel een probleem kan worden. Als de ziekte vergevorderd is, kan het blad namelijk helemaal uitgedroogd raken.
Wortelrot kun je herkennen aan gele vlekken op de bladeren, bladeren die afvallen of slap hangen of, bij een cactus of vetplant; een snotterige stam of stengel. Wortelrot kun je natuurlijk beter voorkomen dan dat je het moet oplossen. Let er daarom altijd op dat je niet teveel water aan je plant geeft.
Om valse meeldauw te bestrijden, is het belangrijk dat je alle aangetaste delen van de plant verwijdert en vernietigt, ook de bladeren op de grond. Pas wel op: de bladeren mogen absoluut niet bij je compost.
Cladosporium fulvum is te herkennen aan gele vlekken aan de onderzijde van het blad. Later zullen deze vlekken bruin verkleuren als de schimmel sporen begint aan te maken. Wanneer de schimmel zich verder doorzet, dan verkleurt ook de bovenzijde van het blad geel.
Vul een plantenspuit met 40% melk en 60% water en besproei de plant daarmee. Via dit middel zal de meeldauw na een tijdje vanzelf verdwijnen. Overigens werkt dit middel niet alleen bestrijdend, maar ook preventief. Tot slot is het bestrijden met een biologisch bestrijdingsmiddel een mogelijkheid.
Sommige ziektes zijn 'besmettelijk'. Dat wil zeggen als er in de tuin van de buren planten staan die meeldauw hebben, dan ben je er haast zeker van dat het in jouw tuin ook voorkomt. Hetzelfde geldt voor schadelijke insecten, die laten zich door een hek of schutting niet tegenhouden.
Hoe herken je witte schimmel op kamerplanten? Witte schimmel op kamerplanten, oftewel: meeldauw, ziet eruit als een lichte bestuiving van boem of poedersuiker over de bladeren. Doe je er niks aan dan zal deze witte schimmel zich vermenigvuldigen en zich naar de rest van de plant verspreiden.