Omdat er maar weinig personen zijn geweest die in hun eentje alle macht hebben gehad, wordt met dictator over het algemeen een persoon bedoeld die aan het hoofd staat van een dictatuur, ook als hij niet de enige machthebber is. Een dictatuur waarin een persoon alles voor het zeggen heeft wordt autocratie genoemd.
Ook dictaturen, waarin meestal één leider het voor het zeggen heeft, worden vaak autocratieën genoemd, zij het dat 'dictatuur' een iets zwaardere term is. De aristocratie of oligarchie lijkt enigszins op een autocratie, maar daar wordt de macht door meerdere mensen uitgeoefend, echter wel een zeer gering aantal.
Een dictatuur is een regeringsvorm waarin alle macht in handen is van één persoon of van één groep mensen. In verreweg de meeste gevallen komt een dictatuur tot stand na gebruik van geweld of dreiging met geweld. Een dictatuur is het tegenovergestelde van democratie. zowel voor de bevolking als voor de dictator zelf.
Autocratie: een persoon heeft het voor het zeggen
In een autocratie heeft slechts één persoon alle macht (autos betekent 'zelf', denk maar aan autonoom). Klassieke koningen waren autocraten: hun wil was wet.
Vaak komen dictaturen tot stand door een militaire staatsgreep of een burgeroorlog. In sommige gevallen, zoals Adolf Hitler in nazi-Duitsland, kan een dictator via een democratisch proces aan de macht komen.
Een dictator is de leider in een dictatuur. Hij/zij verenigt in een persoon, of in een kleine kliek om hem heen, alle macht, dus de wetgevende, besturende en rechtsprekende macht van een land.
als synoniem van een ander trefwoord: alleenheerschappij (zn) : absolutisme, autocratie, despotisme, dictatuur, monocratie, pantocratie.
Autocratie is een term die komt uit de politiek en een regeringsvorm beschrijft waarin ongelimiteerde macht wordt uitgeoefend door één persoon. En daar heb je de kern meteen mee te pakken, want een autocratisch leider is dus per definitie een alleenheerser.
Bij een oligarchie (Oudgrieks: ὀλίγος (oligos) = 'weinig' en ἄρχειν (archein) = 'heersen') is de macht in handen van een kleine groep van mensen die behoren tot een bevoorrechte klasse of stand.
Autoritarisme is een staatsvorm gebaseerd op ondergeschiktheid tegenover de staat, waarbij er ingeperkte mogelijkheid is om oppositie te vormen en de uitvoerende macht op wetmatige manier te contesteren.
Spaanse Staat (Spanje): 1936-1975, onder Francisco Franco. Somalië: 1969-1991, onder Generaal-Majoor Siad Barre. Sergeantencoup (Suriname): 1980-1988, onder Desi Bouterse. Turkije: 1960-1966, onder Cemal Gürsel en Cevdet Sunay, 1971-1980 onder İhsan Sabri Çağlayangil en Fahri Korutürk, 1980-1989 onder Kenan Evren.
Aristocratie (Oudgrieks: ἀριστοκρατία < ἄριστος ("beste") + κρατεῖν ("heersen")) is een regeringsvorm waarbij de heerschappij in handen is van de aanzienlijksten in de samenleving, de zogenaamde "aristocraten". Doorgaans geldt binnen een aristocratie dat het lidmaatschap erfelijk is.
Autoritair leiderschap betekent dat de leider eenzijdig zijn/haar wil oplegt aan anderen. Hij/zij is heerszuchtig, niet gericht op het gesprek of overleg, niet gericht op consensus of democratisch genomen besluiten.
Autocratische begeleiden. Bepaalt het begeleidingsplan zorgt voor de uitvoering en verwacht dat de client datgene doet wat hem wordt opgedragen. Begeleiding is gericht op motivatie en welbevinden van de client.
Democratie (van het Grieks δῆμος/dèmos, "volk" en κρατειν/kratein, "heersen", dus letterlijk "volksheerschappij") is een bestuursvorm waarin de wil van het volk de bron is van legitieme machtsuitoefening.
vorm van regeren met behulp van geweld en onderdrukking
1) Alleenheerschappij 2) Despotie 3) Despotisme 4) Dictatuur 5) Dwingelandij 6) Geweld 7) Geweldenarij 8) Machtsmisbruik 9) Machtswellust 10) Onderdrukking 11) Onderwerpi... Begrippenlijst: Staatsinrichting Nederland - Alleenheersers die hun macht misbruiken.
Chr. onder direct democratisch bestuur. Deze Atheense democratie geldt nu als de oudste democratie ter wereld. Belangrijke politieke beslissingen in de stad werden genomen door een Volksvergadering (Ekklèsia), samengesteld uit de mannelijke burgers van achttien jaar en ouder.
Met 50 ministers en zes regeringen is ons land nog niet eens het meest ingewikkelde van Europa. Zwitserland is met 7,5 miljoen inwoners beduidend kleiner dan België, maar toch tellen de Zwitsers 27 regeringen (1 federale en 26 kantonnale) met in totaal 163 ministers.
De politiek in Nederland vindt plaats binnen een parlementaire democratie, een constitutionele monarchie en een gedecentraliseerde eenheidsstaat. Nederland is een consensusdemocratie, waar de politieke instituties gericht zijn op een brede consensus tussen politieke actoren.
De politiek leider Enver Hoxha (1908-1985) is een bekend minister-president en dictator uit de geschiedenis van Albanië. Hij stond aan de basis van de in 1941 opgerichte Communistische Partij van Albanië.