Er bestaan verschillende plantaardige zuivelalternatieven, zoals sojadrink, erwtendrink, amandeldrink, rijstdrink, haverdrink en kokosdrink. Er bestaan ook plantaardige alternatieven voor yoghurt en toetjes. Van deze plantaardige alternatieven weten we nog niet of ze op de langere termijn iets voor je gezondheid doen.
Je kunt melk ook vervangen door kraanwater, hoewel dat vloeibaarder is. Voeg het water beetje bij beetje toe als je aan het bakken bent, tot je de gewenste consistentie hebt. Andere alternatieven: Graandranken zoals speltdrinks.
De smaak en voedingswaarde variëren per niet-zuiveldrank, dus houd hier rekening mee bij het kiezen van de drank die het beste bij u past. Meng een kopje water met 1 ½ theelepel gesmolten boter. Water kan worden gebruikt in de meeste recepten die melk vereisen . Volgens de USDA is 88 procent van het volume melk water.
Hazelnootmelk, amandelmelk, sojamelk zijn vooral erg geschikt voor bakken. Havermelk is perfect voor bijvoorbeeld je havermoutpap bij het ontbijt en kokosmelk wordt veelvuldig in smoothies gebruikt. Elke vervanger heeft zo wel recepten waarin ze het best tot hun recht komen.
Niet-zuivelmelk
Niet-zuivelmelk, zoals haver-, soja- of notenmelk, kan ook worden gebruikt als 1:1 vervanger voor melk in gebakken goederen . Ze doen het niet zo goed in sauzen of jus, maar zijn een prima vervanger voor melk in uw pakje macaroni en kaas — zorg er alleen voor dat u de ongezoete versies van deze populaire melk gebruikt.
Wie geen melk of melkproducten eet, moet z'n best doen om van bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B12, voldoende binnen te krijgen. De voedingsstoffen in melk zitten ook in andere productgroepen zoals fruit, groenten, bonen, vlees, noten, granen en eieren.
In de meeste recepten is gewone melk één op één te vervangen door plantaardige melk. Heb je ook dat niet in huis? Vervang de melk door yoghurt of kefir (1-op-1).
Nee, strikt genomen niet. Wat je wél nodig hebt zijn eiwitten, vetten, vitamines, mineralen…..
Een lactosebeperkte voeding is meestal voldoende om klachten te voorkomen. Een diëtist kan hierbij helpen. Meestal is het niet nodig om helemaal geen melk en melkproducten meer te nemen. Ook is het vaak niet nodig producten te vermijden met melk of lactose als ingrediënt.
Wil of kan je geen melk drinken, bijvoorbeeld omdat je lactose-intolerant bent? Dan kan je je portie calcium uit andere voedingsmiddelen halen zoals calcium- en vitamineverrijkte sojadranken, water, groenten, noten en peulvruchten.
Als u liever geen melk gebruikt, kies dan voor natriumarm runderbouillon, kippenbouillon, water of een niet-zuivelvervanger voor melk . Smaakstoffen: Verse kruiden, geraspte Parmezaanse kaas en gehakte knoflook voegen lagen van smaak toe. Worcestershiresaus, mosterd of zelfs een scheutje sojasaus kan diepte toevoegen.
Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en andere melkproducten. Zo hangt het nemen van melk en melkproducten samen met een lager risico op darmkanker. Eet je yoghurt, dan verklein je bovendien de kans op diabetes type 2.
GEEN CALCIUMTEKORT: Verrassend genoeg is calcium niet alleen aanwezig in zuivelproducten zoals wrongel en melk. Dus zelfs als u voldoende fruit, bladgroenten, bonen, notenmelk zoals amandelmelk en verrijkte granen zoals zemelenvlokken eet, zult u nog steeds sterke tanden en botten kunnen hebben zonder calciumtekort.
Ja, je kunt water gebruiken in plaats van melk om pannenkoeken te maken, hoewel de smaak en textuur wel wat anders zullen zijn.
Als het aankomt op het vervangen van een vloeistof, zoals melk, zul je creatiever moeten zijn. Als het recept vraagt om één kopje melk, gebruik dan 1/4 kopje yoghurt gecombineerd met 3/4 kopje melk (als je net te weinig melk hebt) of water . Yoghurt vervangen voor een vloeibare olie werkt het beste in kleine hoeveelheden, zoals een paar eetlepels.
Slagroom is een geweldige vervanger voor melk in een bakrecept, maar het moet wel iets verdund worden. Omdat slagroom een vetgehalte heeft van 36% tot 40%, is een half kopje slagroom gemengd met een half kopje water de beste manier om één kopje melk te vervangen .
Als je geen zuivel meer zou binnenkrijgen, kan je spijsvertering daar dus van verbeteren en voel je je waarschijnlijk minder opgeblazen. Het kan even duren voor je dit verschil zal merken, want wanneer je je eetpatroon aanpast, kan het voorkomen dat je juist last krijgt van een opgeblazen gevoel.
Welke plantaardige melk is uiteindelijk het gezondst? Sojamelk en erwtenmelk zijn dan de winnaar. Het zijn de meest complete plantaardige melkvervangers. Andere soorten vegan melk hebben allemaal minder eiwitten, en sommige hebben nadelen als relatief veel suiker of vet.
“Een mens kan zonder melk. Als je er maar voor zorgt dat je de calcium en andere mineralen, eiwitten, en B-vitaminen vitaminen langs andere weg binnenkrijgt. Andere zuivel zoals karnemelk of yoghurt is ook prima.”