Cacao, het basis ingrediënt voor chooclade vindt zijn oorsprong vermoedelijk in Mexico en het noorden van Zuid-Amerika. Het waren de Azteken die al 1200 de eerste cacaobonen oogsten en verwerkte tot een soort chocolade drankje met speciala geneeskundige krachten.
De ontdekking van chocolade
Chocola is bij wijze van toeval ontdekt door een Tolteek. Deze Tolteken waren een stam welke in Midden- en Zuid-Amerika leefden. Historici zijn het oneens hoe lang geleden deze ontdekking gedaan is door de Tolteken, maar het is minstens 2000 jaar geleden.
Langzaamaan werd door experimenteren ontdekt dat chocolade in vaste vorm kon worden gegeten en zo kwam in 1728 de eerste chocoladefabriek. Frankrijk en Duitsland volgden al snel, rond 1760. Ondanks zijn bekendheid om de heerlijke chocolade, kwam de eerste chocoladefabriek in Zwitserland pas in 1817.
Topkwaliteit. Je kunt het niet ontkennen: Belgische chocolade is van topkwaliteit. De cacaobonen die ervoor gebruikt zijn, zijn de allerbeste in hun soort en worden tijdens het verwerkingsproces op de best mogelijke manier behandeld.
1825, het jaar dat het verloop van de geschiedenis voorgoed veranderde. Het jaar dat men de stoomtrein uitvond. Maar het is ook het jaar dat één van Zwitserlands oudste en meest favoriete chocolademerken is ontstaan: Cailler. Dit chocoladeverhaal begint in het Zwitserse stadje Vevey.
De Azteken verbonden cacao met Xochiquetzal, de godin van de vruchtbaarheid. Zij dronken een cacaodrank, xocoatl, die bitter smaakte, vaak gekruid met vanille, chilipeper en piment. De drank zou vermoeidheid tegengaan door de cafeïne, een van de bestanddelen van cacao. De cacaobonen hadden ook een economische functie.
Chocolade geschiedenis: De eerste cacaotelers.
Al rond 600 na Christus hadden zij de eerste cacaoplantages. Zij bereidden een bittere drank met de bonen uit de cacaoplant en noemde die 'xocoatl'. Met chilipeper, vanille en piment brachten de Maya's de drank op smaak.
1. MARS. Met stip op nummer één is het alom bekende merk Mars dat meer produceert dan de Marsreep alleen. Snickers, de candybar met nougat vulling met karamel en pindanoten omhult in een laagje chocolade (jullie kennen hem vast wel), wordt door vele bronnen de populairste chocoladereep ter wereld genoemd!
Nederlandse producenten van chocolade zijn bijvoorbeeld Baronie - De Heer, A.Driessen, Droste, Verkade, Rademaker, Union Edel Chocolade, Van Houten, Venz en Tony's Chocolonely. Een niet meer bestaand Nederlands merk is Tjoklat, het Maleise woord voor chocolade.
In Armenië is de grootste chocoladereep ter wereld gemaakt. Dat maakte het Guinness Book of World Records zaterdag bekend. De reep reept weeg bijna 4500 kilo, is ruim 5 meter lang en bijna 3 meter dik.
Chocolātl in de Nahuatl taal, gesproken door de Azteken, betekent 'bitter water' of 'bittere drank'. Grappig genoeg komt hier het woord 'chocolade' vandaan, dat tegenwoordig gebruikt wordt voor zoete cacaocreaties. De officiële Latijnse naam voor de cacaoboom is Theobroma Cacao, wat 'voedsel van de goden' betekent.
Cacao werd chocolade
Toen er eenmaal suikerriet en honing aan werden toegevoegd, werd chocolade razendsnel populair. Cacao is waarschijnlijk via de Hertog van Alva in Nederland gekomen. Aanvankelijk was het een luxeproduct voor de adel. Maar in de 17e eeuw ontstonden de eerste koffie- en chocoladehuizen in Nederland.
Met 2,5 miljoen ton cacaobonen per jaar is het continent verantwoordelijk voor 70% van de wereldproductie. Binnen Afrika komt 95% van de productie uit Ivoorkust, Ghana, Nigeria en Kameroen. Ghana en Ivoorkust zijn verreweg de grootste producenten (samen goed voor meer dan de helft van de gehele Afrikaanse productie).
Geschiedenis. De cacao die als basis dient voor chocolade komt oorspronkelijk uit Mexico en uit het noorden van Zuid-Amerika.In nederland groeien ook cacaobomen. De Mexicanen, Maya's en Azteken dachten dat chocolade je speciale krachten gaf.
Pure chocolade zou goed zijn voor de gezondheid.Er zou een gunstig effect zijn op hart- en bloedvaten. Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën.
chocolate zelfst. nw.
Deze chocolade komt uit Zwitserland. This chocolate comes from Switzerland.
Cacao, het basis ingrediënt voor chooclade vindt zijn oorsprong vermoedelijk in Mexico en het noorden van Zuid-Amerika. Het waren de Azteken die al 1200 de eerste cacaobonen oogsten en verwerkte tot een soort chocolade drankje met speciala geneeskundige krachten.
Chocolade voor
Het verhaal van Kinder begint in 1968, in het hart van het kleine stadje Alba, Italië.
Merci is een chocolademerk afkomstig van de Duitse chocoladeproducent August Storck. Sinds 1965 zijn de chocolaatjes in Duitsland verkrijgbaar, sinds 1979 in Nederland.
De reep van chocolademerk To'ak is met haar 260 dollar - omgerekend 229,29 euro - de duurste ter wereld. De makers selecteren zeldzame cacaobonen uit Ecuador met de hand om deze reep, die 85 procent pure cacao bevat, samen te stellen. Daarna volgt een ambachtelijk productieproces dat in totaal 36 stappen omvat.
De vakkundige Dutch Pastry Team jury beoordeelt de bonbons op techniek, structuur en smaak. Maikel Vet van MaDe Chocolaterie heeft de 2de prijs bij de 'Beste Bonbon van Nederland' 2022 gewonnen.
Dominique Persoone behoort tot de beste chocolatiers van de wereld. In 2016 won hij goud op de International Chocolate Awards, hij levert pralines aan sterrenrestaurants en bedenkt unieke creaties zoals chocoladelippenstift en chocoladeverf.
De dubbele reepjes van biscuit, karamel en chocolade hebben sinds 1968 de Europese markt als “Raider” veroverd en werd sinds 1979 als “Twix” (een samenvoeging van “Twins” en “Biscuits”) in Amerika ingevoerd.
Een samenstelling van de woorden 'twin' en 'biscuits', letterlijk vertaald als 'tweelingkoekjes'. En dat terwijl er in de andere landen nog steeds Raiders in de rekken lagen. Later werd in 1991 door de veranderende marktstrategie de naam Raider wereldwijd gewijzigd in Twix.
1967-1990. Dit heerlijke product kwam in 1968 naar het Verenigd Koningkrijk, onder de iconische naam MARATHON. Later, in 1990 werd deze naam veranderd in SNICKERS.