De hoogste temperaturen worden namelijk bereikt op warme en zonnige dagen in de late namiddag tussen 17 en 18 uur. Dit heeft er alles mee te maken dat bij ons de zon niet het hoogste staat in de middag, maar pas later tussen half 2 en 2 uur. Daarna, zelfs na deze piek, gaat de opwarming door.
Hoewel de zon het hoogst staat om 12:00 uur, blijft de atmosfeer nog een paar uur na de middag opwarmen. Volgens Sean Clarke van de Britse meteorologische dienst is 16:00 uur het warmste moment van de dag. Afhankelijk van het weer kan de hoogste temperatuur eerder of later worden bereikt.
Omdat de bodem nadat de zon zo hoog staat eerst nog moet opwarmen en deze warme lucht vanaf de bodem weer opstijgt en de lucht verder opwarmt, bereiken we pas tussen 5 en 6 uur 's avonds het warmste moment van de dag.
De periode van de noen tot 6 uur 's avonds is over het algemeen het warmste deel van een etmaal. Het warmste tijdstip van de dag wordt bereikt nadat de zon haar hoogste punt aan de hemel al is gepasseerd, aangezien de ingestraalde zonnewarmte daarna nog enkele urenlang groter is dan de warmte die de aarde uitstraalt.
25 juli 2019 was de warmste dag ooit in België. De temperatuur steeg toen tot 41,8 graden Celsius in Begijnendijk. Een absoluut record. En de mensen pasten hun dag aan aan de hitte.
Siberisch koud
De koudste plek op aarde waar mensen wonen, is het noordoosten van Siberië. Daar staat het kouderecord op 67,8 graden onder nul. De laatste keer dat die temperatuur werd gemeten was in 1933.
Als je El Azizia niet meerekent, dan is Death Valley in Californië de warmste plek ter wereld. Daar werd op 10 juli 1913 een temperatuur gemeten van 56,7 graden Celsius. Om precies te zijn gebeurde dat in een plaatsje met de toepasselijke naam Furnace Creek.
39 graden is al uniek
Op 24 juli werd het 75(!) jaar oude hitterecord van Warnsveld gebroken toen het in Eindhoven39,3 graden werd. Ook dat was een barrière want nooit eerder werd er in ons land 39 graden gemeten. Tot op de dag van vandaag zijn 24, 25 en 26 juli 2019 de enige dagen geweest met maxima boven 39 graden!
In de standaardtaal in Nederland wordt met voormiddag en namiddag (met de klemtoon alleen op de eerste lettergreep) doorgaans de tijd bedoeld respectievelijk aan het begin van de middag (ongeveer 12-14 uur) en aan het eind van de middag (ongeveer 16-18 uur).
Alleen tijdens wat in weerjargon een stralingsnacht heet, een nacht zonder wolken en zonder wind, valt het koudste moment op een vast tijdstip. ,,Even na zonsopgang'', schat Johan Jaques van MeteoServices. ,,Meestal vlak vóór zonsopgang'', volgens Ukkel, ,,althans in de zomer.
Record hoogste temperatuur
De hoogste temperatuur in Nederland sinds het begin van de metingen is 40.7°C op 25 juli 2019 in het Noord-Brabantse Gilze-Rijen.
Juli. Juli is in het binnenland gemiddeld de warmste maand van het jaar. De normale maandelijkse waarden van de maximumtemperatuur variëren tussen gemiddeld 20 °C en die van de minimumtemperatuur gemiddeld 11°C. Soms kan het zeer warm worden met maxima boven 35°C.
De eerste stof die het warmst is, is wol. Deze stof isoleert beter dan anderen, waardoor hij warmer is.
Vandaag & morgen
Vannacht trekken er buien over het land, in het zuidoosten blijft het meest droog. De minimumtemperatuur ligt rond 10°C, langs de kust enkele graden hoger. De wind is west tot noordwest en is zwak tot matig boven land en vrij krachtig tot krachtig aan de kust, windkracht 5 tot 6.
(ook: etmaalgemiddelde van de temperatuur) Temperatuur berekend door de gemiddelde temperatuur van alle 24 uren van de dag op te tellen en te delen door 24.
Het aantal dagen met neerslag per jaar in het gebied is erg variabel, maar in het winterseizoen komt het ruwweg op 10 tot 17 dagen per maand tot neerslag.
Nacht is het tegenovergestelde van dag. Afhankelijk van de context kan het de periode van 18:00 tot 6:00 uur betekenen, of als men het ruimer bekijkt de periode dat het donker is. Dat laatste verschilt per jaargetijde en per plek op de wereld.
In Nederland verstaat men er de periode vanaf zes uur 's morgens (volgens sommige bronnen al omstreeks 5.30 uur) tot twaalf uur onder, in Vlaanderen duurt de ochtend slechts tot 9.00 à 9.30 uur. De tijd tussen de ochtend en de middag wordt in Vlaanderen voormiddag genoemd.
Het is dus ochtend. De telling begint midden in de nacht. Om 6:00 uur begint de ochtend en die duurt tot 12:00 uur. Om 12:00 uur begint de middag en die duurt tot 18:00 uur.
Het aantal zomerse dagen van 25 graden of meer komt in De Bilt uit op 28 tegen 22 normaal. Arcen telt er maar liefst 52 tegen 32 normaal. Alleen in 2018 was dit aantal hoger met 55 zomerse dagen in Noord-Limburg. Het aantal tropische dagen komt in De Bilt uit op 9 tegen 5 normaal.
In het Latijn heette de dinsdag dies Martis: de dag van Mars, de oorlogsgod. woensdag: genoemd naar Wodan, de Germaanse oppergod. Bij de Romeinen was woensdag de dies Mercurii: de dag van Mercurius, de god van de handel en winst.
Op 19 juli werd het extreem warm, in een deel van het land gaven we code oranje uit vanwege de hitte. Die dag werd het vrijwel overal warmer dan 35 °C en in Beek werd met 39,5 °C de hoogste temperatuur van de zomer gemeten. Augustus staat in de top 3 warmste augustusmaanden sinds 1901.
Het klimaat van de Canarische Eilanden wordt beschouwd als het beste klimaat ter wereld dankzij de milde en aangename temperaturen het hele jaar door. Daarbij komt nog de geringe neerslag en het feit dat de archipel de regio in Europa is met de meeste zonuren per dag.
Het absolute nulpunt of nul Kelvin, is min 273 graden Celsius, de temperatuur waarop atomen in theorie volledig zouden moeten stoppen met bewegen. Met een temperatuur van 100 nanoKelvin zijn de BEC's in het ISS kouder dan de gemiddelde temperatuur in de ruimte, waar het zo'n 3 Kelvin is of -270 graden.
Griekenland is in de zomermaanden gemiddeld het warmst en ook nog eens het op één na droogste land van Europa.