Zuivel staat in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Dan gaat het wel om halfvolle en magere melk en melkproducten. Het eten en drinken van zuivel is volgens het Voedingscentrum namelijk goed voor je gezondheid en verkleint de kans op ziekten, zoals darmkanker, diabetes type 2 en botontkalking.
Nee, strikt genomen niet. Wat je wél nodig hebt zijn eiwitten, vetten, vitamines, mineralen…..
Zuivel in het algemeen
Zuivel levert calcium, vitamine B2 en vitamine B12. Een voedingspatroon zonder melkproducten kan ook gezond zijn, mits er producten worden gebruikt die bovenstaande voedingsstoffen ook leveren, zoals sojaproducten, noten, zaden, gevogelte, ei en groene groenten.
Wie geen melk of melkproducten eet, moet z'n best doen om van bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B12, voldoende binnen te krijgen. De voedingsstoffen in melk zitten ook in andere productgroepen zoals fruit, groenten, bonen, vlees, noten, granen en eieren.
Als je geen zuivel meer zou binnenkrijgen, kan je spijsvertering daar dus van verbeteren en voel je je waarschijnlijk minder opgeblazen. Het kan even duren voor je dit verschil zal merken, want wanneer je je eetpatroon aanpast, kan het voorkomen dat je juist last krijgt van een opgeblazen gevoel.
Melk en melkproducten leveren veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetzuren.Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
Naast een verbeterde darmgezondheid en een lager risico op hartziekten , kan het schrappen van koemelk uit uw dieet ook helpen om acne te verhelpen, aldus de American Academy of Dermatology Association. Het schrappen van zuivelproducten blijkt ook de spijsvertering te verbeteren en ontstekingen bij sommige mensen te verminderen.
" Zuivelproducten zijn niet noodzakelijk voor een optimale gezondheid , maar voor veel mensen is het de gemakkelijkste manier om calcium, vitamine D en eiwitten binnen te krijgen die ze nodig hebben om hun hart, spieren en botten gezond te houden en goed te laten functioneren", aldus Vasanti Malik, voedingsonderzoeker bij de Harvard TH Chan School of Public Health.
Er bestaan verschillende plantaardige zuivelalternatieven, zoals sojadrink, erwtendrink, amandeldrink, rijstdrink, haverdrink en kokosdrink. Er bestaan ook plantaardige alternatieven voor yoghurt en toetjes.
Plantaardige eiwitten zitten vooral in peulvruchten, noten, zaden en graanproducten zoals brood, havermout of pasta. Met name peulvruchten – denk aan alle soorten bonen, erwten en linzen – zijn heel eiwitrijk. Door hun hoge gehalte aan eiwit, ijzer en zink worden peulvruchten gezien als volwaardige vleesvervangers.
Wat gebeurt er als je te veel calcium binnenkrijgt? Als jij te veel calcium binnenkrijgt, kun je last krijgen van hoofdpijn en vermoeidheid, maar ook hartproblemen zoals hartritmestoornissen. Daarnaast moeten je nieren keihard aan het werk bij een teveel aan calcium.
U kunt zuivel uit uw dieet schrappen als u lactose-intolerant bent, een melkallergie hebt of liever zuivelvrije alternatieven gebruikt . Het schrappen van zuivel kan uw huidgezondheid verbeteren en een opgeblazen gevoel verminderen. Zuivelproducten bevatten verschillende essentiële voedingsstoffen die de gezondheid van uw botten ondersteunen.
Vooral calcium, vitamine B2 en B12 moet je goed vervangen als je geen zuivel, zoals melk en kaas neemt.
Bron van voedingsstoffen
Melk en zuivelproducten hebben een hoge 'nutriëntendichtheid': ze leveren veel voedingsstoffen en relatief weinig calorieën. Zuivel is een bron van calcium, vitamine B2 en B12. Deze vitamines en mineralen zijn belangrijk voor de gezondheid, ook van volwassenen.
De hoeveelheid eiwitten en fosfaat die melk bevat zorgen voor verzuring in het lichaam.Het lichaam zal het zuur vervolgens neutraliseren door calcium uit de botten te onttrekken. Melk drinken kan dus ook leiden tot een tekort aan calcium, dat uiteindelijk kan leiden tot botmineraaldichtheid afname.
Vooral zuivelproducten, zoals melk, kaas en yoghurt bevatten veel calcium. Maar ook peulvruchten, groenten en noten leveren calcium. Je hoeft dus niet direct bang te zijn dat je te weinig calcium binnenkrijgt als je lactose-intolerant bent of vanuit je principe geen zuivelproducten neemt.
Ongezoete calciumverrijkte zuivelalternatieven, gemaakt van planten zoals soja, kokosnoten of haver , tellen ook als onderdeel van deze voedselgroep. Deze kunnen goede alternatieven zijn voor zuivelproducten. Om gezondere keuzes te maken, kiest u voor opties met minder vet en minder suiker.
Denk bijvoorbeeld aan sojamelk, sojayoghurt, maar ook rijstmelk, amandelmelk en kokosmelk. Dit zijn allemaal prima alternatieven. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten verkrijgbaar, dus probeer ook eens wat verschillende smaken uit.
Leven zonder zuivel, zoals veganisten doen, is voor je gezondheid niet slecht, zeker als je je calcium ergens anders vandaan haalt. De meeste melkvervangers hebben calcium toegevoegd. En wie voldoende groene bladgroenten, noten en bijvoorbeeld gedroogde vruchten zoals abrikozen eet, leeft gezond zonder zuivel.
Kun je afvallen door zuivel te schrappen? Ja, zuivel schrappen kan bijdragen aan gewichtsverlies , vooral omdat je calorieën uit een belangrijke (voor de meeste) voedselgroep schrapt.
"Als je consequent hele, onbewerkte voedingsmiddelen eet, zijn de resultaten behoorlijk verbazingwekkend", zegt Gilmore. "Je ziet een helderdere huid, minder opgeblazen gevoel, gewichtsverlies, meer energie en een betere nachtrust . De meeste mensen realiseren zich niet hoe goed ze zich echt kunnen voelen totdat ze het proberen."
In koemelk zit heel veel melkvet en melksuiker. Dit melkvet en melksuiker kan voor sommige mensen moeilijk worden verteerd. Sommige mensen merken dit door buikpijn, vermoeidheid, vage klachten of diarree. Ook stijgt je bloedsuikerspiegel wanneer je zuivelproducten neemt en barst melk van de groeihormonen.
De meeste mensen merken dat hun symptomen verbeteren nadat ze 4 weken geen lactose meer eten. Als u secundaire lactose-intolerantie hebt, kan het langer duren. Probeer, zodra uw symptomen verbeteren, weer wat lactose in uw dieet op te nemen. Begin met een heel kleine hoeveelheid en verhoog dit langzaam.
Veel mensen kiezen ervoor om een zuivelvrij dieet te volgen vanwege een allergie of intolerantie, persoonlijke voorkeur of ethische redenen . Hoewel het misschien een uitdaging lijkt om alle zuivel uit je dieet te schrappen, kan zuivelvrij eten met de juiste voedingsvervangers een gezonde, stressvrije optie zijn.