Veel soorten verdragen het om een etmaal met de wortels onder water te staan, en sommige soorten zelfs weken tot maanden.
Vooral Salix alba (en cultivars) en S. ×sepulcralis 'Chrysocoma' zijn geschikt, maar ook verschillende esdoornsoorten (Acer negundo, A. saccharinum), Alnus incana en Platanus ×hispanica. Ook de al bij de bomen voor vrij natte locaties genoemde Fraxinus pennsylvanica en Gleditsia triacanthos zijn uitstekende wadi-bomen.
Een gemiddelde volwassen boom in de stedelijke omgeving zou 200-400 liter water in de kroon vast kunnen houden McPherson & Geiger z. jr..
Bij het te diep planten van een boom in een plantgat kan dat problemen opleveren voor het zuurstofgehalte van de boom. Wanneer de boom niet diep genoeg geplant wordt bevinden de wortels zicht boven de grond. Deze kunnen dan afsterven en de boom kan hier aan dood gaan.
Voor het verwijderen van boomwortels zijn de klapzaag STIHL PR 16 of schop en bijl geschikt. Laat ongeveer 1,50 meter van de stam staan en graaf de wortels rondom vrij met een schop. Prik bij het graven kleine wortels met een schop door en hak of zaag elke wortel door die je pad kruist om de boomstronk te verwijderen.
Doorleven na het kappen
Sommige boomstronken zullen, nadat de boom is gekapt, gewoon weer gaan groeien. Er zal niet snel weer een geheel nieuwe boom uitgroeien, maar een els, een linde of een wilg zal vrijwel zeker weer gaan uitlopen.
Hoe groter de boom, des te meer water deze kan verdampen.Een brede boomspiegel zorgt voor meer onverhard oppervlak waardoor regenwater makkelijker in de grond kan infiltreren. Hierdoor kan een boom met voldoende ruimte boven en onder de grond een grote hoeveelheid water opnemen én wateroverlast verminderen.
In een droog voorjaar heeft de boom meer water nodig dan in het najaar wanneer deze in rust gaat. Aandacht is dus belangrijk, zodat de boom geen vocht te kort komt. Wanneer je het aan de boom gaat zien ben je vaak al te laat. Als je de boom teveel water geeft krijg deze weinig tot geen zuurstof meer bij de wortels.
Een beluchtingsbuis of een drainagebuis is ideaal geschikt voor bomen die vochtige, of zware (klei)grond geplant worden. Deze buis zorgt voor meer lucht en zuurstof rondom de wortels, waardoor deze niet verstikken of wegrotten. De kans om aan te slaan is hierdoor vele malen groter.
Uit de metingen bleek dat het waterverbruik sterk afhangt van de grootte van de boom. Kleine exemplaren dronken gemiddeld 10 liter per dag, terwijl de grote bomen gemiddeld 70 liter verbruikten. Bij deze reuzen werd op warme dagen zelfs een waterverbruik van 150 liter vastgesteld.
Bomen halen water uit de bodem en verdampen het via het blad. Vers water wordt aangevoerd via het grondwater, regen of door het geven van water. Bij het rooien verliest de boom een deel van zijn wortels en kan dan vaak niet genoeg water uit de bodem opnemen.
Denk bijvoorbeeld aan Hippophae en Elaeagnus maar ook de ratelpopulier kan aan de kust goed groeien. Veel lindes zijn ook bestand tegen zeewind maar deze vragen wel iets meer van de bodem. Die mag niet te arm zijn.
Zelfs in de wortels van bomen en planten borrelt het geluid van kleine luchtbelletjes.Al deze geluiden zijn echter zo hoog of laag, dat wij het niet kunnen horen. Er zijn aanwijzingen dat insecten en planten ook elkaars geluiden kunnen “horen”.
Takken in de buitenkroon sterven af en de boom begint dan aan de veteraanfase van zijn leven. Maar vergis je niet: de boom gaat niet onmiddellijk dood. Die laatste levensfase kan zelfs de langste zijn in het leven van een boom en kan opnieuw tientallen of honderden jaren duren.
Dit zijn o.a. Acer negundo, Acer saccharinum, Alnus incana, Betula nigra, Betula pubescens, Carpinus betulus, Carya spec., Euonymus europaeus, Fraxinus pennsylvanica, Liquidambar styraciflua, Platanus x hispanica, Salix alba, Salix sepulcralis 'Chrysocoma'.
Bedek de bodem rondom de boom om verdamping van water en uitdroging te vermijden; dit kan bijvoorbeeld met houtschors, houtsnippers maar ook met karton. Naast dat het goed voor de boom is, verrijken ze de bodem en houden ze onkruid tegen; Geef geen water in de zon, maar 's ochtends heel vroeg of 's avonds laat.
Bomen verdampen water via de huidmondjes van hun bladeren. Dit proces wordt transpiratie genoemd. Het verdampen van water kost energie en zorgt voor verkoeling van de omgeving. Ook geven de bladeren schaduw.
Waarom zout gevaarlijk is voor bomen
Zout wat direct op het blad komt zorgt voor verschroeiing en uiteindelijk sterft het blad af, bij ernstige schade zal de gehele plant verdrogen en afsterven.
Bij benadering verdampt een volwassen boom per jaar 400 tot 800 l water per m2 kroonprojectie, afhankelijk van de standplaats en de boomsoort. Bomen die op een grondwaterprofiel groeien zullen in principe onbeperkt kunnen verdampen.
Hoe hoger de verdichtingsgraad, hoe kleiner tussenruimten en dat betekent minder of zelfs geen zuurstof. En zonder zuurstof kan een boom niet leven… . idem voor gronden waar het water plots stagneert en je een natte bodem/ bovengrond krijgt.
Eén oude boom is nét zoveel waard als circa 100 jonge bomen. Deze meerwaarde neemt steeds sneller toe naarmate de boom ouder wordt. Een boom wordt in Nederland gemiddeld maar 35 jaar oud.
Wel honderd tot tweehonderd jaar! Hoe oud een boom precies kan worden, is afhankelijk van verschillende dingen. Zoals de boomsoort en de plek waar de boom staat. De oudste boom ter wereld is waarschijnlijk al meer dan 4.700 jaar oud en staat in Amerika.