Ze klimmen zo goed, omdat ze heel sterke handen en voeten hebben.Hun staart helpt ze om in evenwicht te blijven. Ze doen af en toe kunstjes die wij mensen absoluut niet kunnen. Zo slingeren ze van boom tot boom en kunnen pijlsnel omhoog klimmen, zonder ooit te vallen.
De meeste apen leven in deze hoge bomen. Ze klimmen op een hoogte van zo'n 15 à 30 meter door de takken. Dat is ongeveer tussen de 5de en 10de verdieping van een flatgebouw! Apen zijn dus heel goed aangepast aan het leven in bomen, het zijn uitstekende klimmers.
In Apenheul hebben apen met een groepsstructuur de beschikking over meerdere verblijven, die met elkaar in verbinding staan. Op die manier kunnen de dieren uit elkaars zicht gaan zitten, of juist elkaar opzoeken.
Ze doen het alleen niet vaak door de roofdieren in het water. Ook leuk om te weten: sommigen doen graag de borstcrawl in het water. Maar niet alle soorten kunnen zwemmen: een chimpansee en gorilla vinden water bijvoorbeeld wel leuk, maar zwemmen kunnen ze niet.
De meeste apen leven in tropische regenwouden. Dat zijn uitgestrekte bosgebieden in warme gebieden, zoals Afrika. In een tropisch regenwoud is veel voedsel voor apen. Er groeien vruchten, noten en eetbare planten.
Een groot verschil is echter dat apen in kortere periodes slapen. Ze slapen niet in één keer 8 of 9 uur zoals de mens dat doet. Wel zijn ze ongeveer twaalf uur per dag actief, met een soort middagpauze overdag en een periode van inactiviteit 's nachts.
Het dier start zelf de meeste gespreken met mensen, zegt de Gorilla Foundation, die de gebarentaal leert aan gorilla's. Het iq van Koko is tussen de 70 en 95 op een menselijke schaal, waarop 100 'normaal' wordt geacht. De taalcapaciteiten van mensapen zijn gelijkaardig aan die van kleine kinderen.
De apen hebben geen echt bed. Maar als ze goed kijken zien ze alle apen op verschillende plekken liggen. Sommige hangen slapend in de boom, maar de meeste hebben allemaal een eigen bedje op de grond gemaakt van stro. Een lekker warm nestje.
Dieren kunnen lang niet zo geavanceerd communiceren als wij. Apen komen een heel eind in de buurt. Ze kunnen enkele geluiden maken die wel wat lijken op mensentaal, en er zijn in het verleden apen geweest die een vorm van gebarentaal hebben aangeleerd. Maar niet vergelijkbaar met hoe mensen dat doen.
De oudste aap, een chimpansee, was 44 geworden. De oudste baviaan 24. En gemiddeld werden al die apen maar zo'n acht (bavianen) tot 39 jaar (gorilla's).
Een bezoeker is gemiddeld 4 uur in het park aanwezig. Het is dus zeker de moeite waard om ook na 12 uur het park te bezoeken.
Als je te dichtbij komt zien de apen dat als een bedreiging en kunnen denken dat je ze kwaad wilt doen. Voer de apen niet. De apen krijgen een speciaal dieet van de dierverzorgers om gezond te blijven. Mensenvoedsel, pinda's, snoep en zelfs meegebracht fruit horen daar niet bij.
De maximale entreeprijs is €28 voor volwassenen en € 25 voor kinderen tussen de 3-12 jaar. Kinderen tussen de 0-2 jaar, seizoenkaarthouders en Vrienden van Apenheul mogen gratis Apenheul bezoeken.
Chimpansees zijn gemiddeld zo'n 35 procent sterker dan mensen, zo blijkt uit een nieuwe studie. Dit komt omdat apen meer zogenoemde snelle spiervezels in hun armen en benen hebben dan mensen, waardoor ze met snelle explosieve bewegingen veel kracht kunnen opwekken.
Op de poster van deze maand staan Hoelman apen. Deze diertjes lijken schattig, maar het zijn ook heuse alleskunners. Ze kunnen overal wonen (woestijn, regenwoud en bergen), klauteren in bomen en klimmen naar de hoogste duikplank.
Mensen hebben al vaak geprobeerd om mensapen taal te leren. Erg ver kwamen ze daarbij niet. Dat komt mogelijk doordat het apenbrein niet beschikt over een specifieke boog met zenuwbanen die het unieke menselijke taalvermogen mogelijk maakt, zo wijzen nieuwe hersenscan-technieken uit.
Uit het onderzoek blijkt dat de apen ongeveer net zo zwemmen als wij mensen en een zwak hebben voor de schoolslag. Dat schrijven onderzoekers in het blad American Journal of Physical Anthropology.
Gemiddeld slapen mensen maar zeven uur per dag, terwijl veel apen meer dan tien uur slaap nodig hebben.
dolfijnen en walvissen met één oog open slapen ? Dolfijnen en walvissen zijn zoogdieren. Ze zijn dus warmbloedig en om goed te functioneren moeten ze slapen.
In Japan hebben wetenschappers een bijzondere ontdekking gedaan. Bij een onderzoek bleek dat chimpansees dingen sneller onthouden dan mensen. Chimpansees en een groep studenten kregen heel kort een rijtje Arabische cijfers te zien. Daarna moest iedereen de cijfers intoetsen in de volgorde waarin ze stonden.
In theorie is een IQ score van 1 de laagst mogelijke score, echter is dit niet meetbaar met een IQ test. Het gemiddelde IQ van de mens ligt tussen de 85 en 115.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren. Ze weten hun omgeving namelijk te manipuleren in hun eigen voordeel.