Je kan ermee tot 50 kilometer per uur rijden. Veilig: sneeuwsokken verstoren de elektronische rijhulpsystemen, zoals het ABS en ESP, van je wagen niet. Verweren snel: sneeuwsokken zijn vrij fragiel en mogen niet gebruikt worden op een weg zonder sneeuw.
Momenteel (2021) zijn sneeuwsokken alleen toegestaan in Frankrijk en in Nederland. In andere Alpenlanden moet er staal in kettingen zitten om als ketting gebruikt te mogen worden.
Sneeuwsokken bruikbaarheid
Ondanks dat sneeuwsokken een stuk gebruiksvriendelijker zijn hebben ze ook wat nadelen ten op zichte van sneeuwkettingen. Zo zijn ze minder slijtvast en bieden ze minder grip dan sneeuwkettingen. In diverse landen is de sneeuwsok dan ook niet toegestaan als vervanger van de sneeuwketting.
De sneeuwsok is een (bijzonder) sterke polyesterstof. De doorlatende oppervlakte laat vocht door en zorgt voor een 'droge wrijving'. De werking gaat dus als volgt; het vocht wat uit de sneeuw of ijs komt wordt afgevoerd of geabsorbeerd, daardoor is er direct contact tussen het textiel van de sneeuwsok en de sneeuw/ijs.
Het is verplicht de sneeuwkettingen te gebruiken op wegen waar dit wordt aangegeven. Bij gebruik van sneeuwkettingen is de maximale snelheid 50 km/u.
In Nederland is het illegaal om met sneeuwkettingen te rijden. Daar waar sneeuwkettingen wel zijn toegestaan is het wegens veiligheidsredenen en ter voorkoming dat de sneeuwkettingen kapotgaan noodzakelijk om ze zo snel mogelijk weer te verwijderen zodra er geen sneeuw meer op de weg ligt.
U vraagt hoeveel sneeuwkettingen u nodig heeft. Aan twee kettingen heeft u voldoende en inderdaad op de aangedreven wielen. Sneeuwkettingen op alle wielen is dus niet verplicht en eigenlijk ook ongebruikelijk. Overigens meldt de handleiding van de auto ook vaak nuttige info over sneeuwkettingen.
Om welke banden moet de sneeuwkettingen? Bij een voorwiel aangedreven auto om de voorwielen en bij een achterwiel aangedreven auto om de achterwielen. Heb je een 4×4 dan moet je het volgende onthouden: als je de bergen in rijdt leg je de sneeuwkettingen om de voorwielen.
Sneeuwkettingen Duitsland
Sneeuwkettingen zijn in Duitsland verplicht als dit met een verkeersbord wordt aangegeven. Dat verkeersbord is rond en blauw met een witte autoband met sneeuwketting erop. Dit bord kom je over het algemeen alleen in bergachtige gebieden tegen.
Ook hier is het gebruik van winterbanden bij winterse omstandigheden verplicht. Sneeuwkettingen zijn verplicht als er 5 cm sneeuw ligt of als het ijzelt.
Sneeuwsokken. Sneeuwsokken zijn eigenlijk speciale hoezen die je over je banden schuift. Ze absorberen het water dat ontstaat bij de wrijving tussen je wiel en het ijs of de sneeuw. Zo zorgen ze ervoor dat je band meer grip heeft op de weg.
Over het algemeen geldt dat banden zich tot de winterbanden mogen rekenen wanneer ze het sneeuwvlok of 'M+S'-symbool dragen. Verder dienen ze in Frankrijk minimaal een profieldiepte te hebben van 3.5 mm.
De aankoopprijs van sneeuwkettingen is sterk afhankelijk van de bandenmaat. Ze beginnen vanaf ca. € 55,-.
Verplicht bij bord
- Het wordt dringend aangeraden om in Oostenrijk in de winterperiode sneeuwkettingen mee te nemen in de auto. - Sneeuwkettingen mogen alleen worden gebruikt op wegen die geheel, of bijna geheel, met sneeuw of ijs zijn bedekt en moeten dusdanig zijn aangebracht dat ze het wegdek niet beschadigen.
Winterbanden zijn verplicht bij winterse omstandigheden. Ze moeten voorzien zijn van het M+S logo en minimaal 4mm profiel. Het is ook verplicht om sneeuwkettingen in de auto te hebben liggen. Het gebruik van de sneeuwkettingen is verplicht bij ijzel of 5 cm sneeuw.
Ja. In de winter zijn automobilisten verplicht om sneeuwkettingen mee te nemen in de auto. Wanneer er meer dan 5 cm sneeuw op de weg ligt, moeten de kettingen gemonteerd worden.
In Duitsland is, evenals in Nederland, geen maximale leeftijd voor banden.
U kunt ook onthouden om naar winterbanden te wisselen wanneer u de klok verzet in oktober. Maar onthoud, zodra temperaturen lager worden dan 7 graden worden uw zomerbanden minder effectief.
Vanaf 1 januari moeten nieuw geproduceerde banden (winterband of all seasonband) voorzien zijn van het Alpine-symbool (berg met sneeuwvlokje). Uw 4x4 wordt niet uitgezonderd en zal dus aan deze verplichting moeten voldoen. In sommige gebieden zijn sneeuwkettingen zelfs verplicht.
Indien u over een auto beschikt met vier verschillende aandrijvingen (dus één per wiel) dan raden wij aan om twee sets van sneeuwkettingen te kopen. Indien twee van uw wielen van een aandrijving zijn voorzien kunt u er voor kiezen om maar één paar aan sneeuwkettingen aan te schaffen.
Op de zijkant van de autoband is de code te vinden die staat voor de grootte van de band. Z'n code ziet er ongeveer zo uit: 195/50 R15. Natuurlijk verschillen de cijfers wel per bandgrootte. Bij Sneeuwkettingenkopen.nl hebben wij voor alle banden een passende sneeuwketting.
De wet schrijft een minimum profiel van winterbanden voor van 1,6 millimeter. Maar… voor je eigen veiligheid is het vervangen van de winterbanden al dringend aangeraden bij een profieldiepte van minder dan 4 mm. Veel winterbanden verliezen bij een profieldiepte onder de 4 millimeter de winterse eigenschappen.
Denk niet dat het kwaad kan voor een weekje. Mijn advies gewoon om laten liggen, Als het nieuwe kettingen zijn ff uitpakken en in spuiten met WD40 of silicone spray (action) en na thuiskomt afspoelen met warm water en paar dagen goed laten drogen en dan opbergen.
Samenvatting: beste sneeuwkettingen top 5
RUD Hybrid – favoriet in Oostenrijk. Pewag Servo – beste prijs / kwaliteit. König / Thule CS – goedkope sneeuwkettingen kopen. Rud Centrax – beste loopvlak sneeuwketting.
Verplicht in winterperiode in bepaalde zones - Vanaf 1 november 2021 ben je in de berggebieden in Frankrijk (Alpen, Centraal Massief, Jura, Pyreneeën, Vogezen en Corsica) verplicht om in de winterperiode van 1 november t/m 31 maart op winterbanden te rijden tenzij je sneeuwkettingen meeneemt in de auto.