De veiligste slaaphouding voor een baby is slapen op de rug. De baby kan dan niet met de mond of neus tegen het matras aan liggen, wat de ademhaling zou kunnen belemmeren. Wij raden slapen op de zij of op de buik sterk af, zolang de baby zichzelf nog niet snel en makkelijk om kan draaien.
Als je samen met je baby in een bed slaapt, is het belangrijk om goed te letten op onder andere de temperatuur in de slaapkamer en het bedmateriaal als matras en kussens. Zorg voor een stevige matras. Een zachte matras en een waterbed zijn niet geschikt. Zorg dat je baby niet uit bed kan vallen.
Leg je baby op zijn rug te slapen
Je baby slaapt het veiligst op zijn rug. Zo ligt zijn gezichtje vrij, waardoor hij goed kan ademhalen. Leg je baby dus nooit op zijn buik te slapen, ook niet om te troosten, omdat de kans dan wél bestaat dat de ademhaling van je kindje wordt belemmerd.
Het wordt afgeraden om samen met je baby in een bed te slapen, zeker tijdens de eerste zes maanden. Vooral als je rookt, alcohol drinkt of erg vermoeid bent, is samen slapen geen goed idee. In je slaap kun jij je omdraaien en ongemerkt op je baby gaan liggen.
Waar slaapt je baby:
Een baby kan het allerbeste in zijn eigen bedje worden neergelegd, maar (de eerste maanden) liefst wel op de kamer van de ouders. Door je baby bij jullie op de kamer te laten slapen voelt je baby jullie aanwezigheid. Bovendien merk jij sneller als er iets aan de hand is met je baby.
Is de temperatuur van de babykamer 23 of 24 graden? Dan kun je jouw baby in een luier met romper onder een laken laten slapen. Kies voor katoen: synthetische stoffen kunnen ervoor zorgen dat je kind het te warm krijgt.
Slaapkleding voor je baby
Er is een officieel advies, of eigenlijk richtlijn hoe je je baby aan kun kleden 's nachts. Als je kijkt naar de afbeelding dat zie je dat als het minder dan 16 °C is dat je kindje dan een slaapzak aan moet, een pyjama met lange mouwen, een romper met lange mouwen, sokjes, wantjes en een muts.
De baby heeft minder moeite met het naar bed gaan omdat de ouders dicht bij hem zijn. De baby valt sneller in slaap. Doordat de baby minder stress ervaart bij het in slaap vallen, is de kwaliteit van slapen beter.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Het in bed slapen blijkt een belangrijke factor te zijn bij de wiegendood van jonge kinderen, tot 4 maanden oud. "Dat baart ons zorgen", zegt Engelberts. Ze is een fervent tegenstander van co-sleeping. "Hoe jonger het kind, hoe groter de kans op wiegendood als je het bij je in bed neemt.
Kinderen die gaan huilen als ze in bed worden gelegd zijn meestal kinderen die niet gewend zijn om uit zichzelf in slaap te vallen. Het kortdurende huilen hoort voor hen bij het gewennen aan het zelf in slaap vallen.
Het is aanbevolen om baby's tussen de 0 en 6 maanden zonder extra deken te laten slapen, omdat ze nog niet in staat zijn om zichzelf af te koelen en het risico bestaat dat ze zichzelf oververhitten.
Vanaf de leeftijd van 18 maanden kan baby met een dekbed slapen omdat hij oud genoeg is om zich te bewegen en zelf uit bed te komen. Maar voor sommige kinderen is de overgang naar een dekbed moeilijker, ze bewegen veel, worden 's nachts wakker, bedekken zich en vatten kou...
Leeftijd, vroeggeboorte, laag geboortegewicht, geslacht en etniciteit. Deze factoren heb je zelf niet in de hand. Kinderen hebben van zichzelf een verminderde wekbaarheid. Als ze in slaap vallen met hun neus of mond ergens tegenaan, kunnen ze een ademstilstand doen die uiteindelijk kan leiden tot een hartstilstand.
Tip: Een knuffeldoekje of andere kleine knuffel zonder vulling (in een verder leeg bed) is een veilig alternatief voor als je baby gaat slapen.
Bij warmtestuwing is er geen balans tussen de lichaamstemperatuur en de omgevingstemperatuur. De temperatuur van het lichaam stijgt omdat het de overtollige warmte niet kwijt kan aan de omgeving. De huid kan rood en vochtig (transpiratie) zijn, maar ook droog aanvoelen door de verdamping van transpiratie.
Een oververmoeide baby ziet vaak bleek. In tegenstelling tot een baby die moe wordt en dromerig uit zijn ogen kijkt, zijn de ogen van een oververmoeide baby juist groot. Je baby heeft rust en slaap nodig.
Baby wakker maken voor laatste voeding
Voor de laatste voeding van de dag is ons advies anders dan bij de nachtvoeding. Wij adviseren om een jonge baby wakker te maken voor de laatste voeding rond 22:30. Veel ouders kiezen ervoor om deze voeding niet te geven en te wachten tot hun baby zelf komt.
Wanneer je je baby vaak in bad doet kan zijn huidje uitdrogen. Vooral bij baby's met eczeem is het raadzaam maximaal twee (of drie) keer per week te badderen. Ook een keer in de week is echt al voldoende. Het is wel raadzaam om dan ongeveer om de dag het gezichtje en de nekplooien te wassen.
Hoewel het algemene advies van het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid is om een baby in ieder geval 6 maanden bij je op de kamer te houden, kiezen veel ouders hier al wat eerder voor. Er zijn ook ouders die hun baby bewust nog langer bij hun op de kamer laten slapen.
Ervoor zorgen dat je kindje soms elders in slaap valt kan al heel wat verhelpen. Merk je dat je baby aan het wegdommelen is in je armen, leg hem dan geregeld voor hij in slaap valt al even terug. Dan valt hij daar op een rustige manier in slaap. Daarnaast kun je bewust van heel vroeg een sterk slaapritueel maken.
De baby voelt zich beschermd en dat verbetert de kwaliteit van de slaap. Meestal huilen baby's minder tijdens co-sleeping en daardoor kun jij wat langer kan doorslapen. Er is minder kans op wiegendood. Het samen slapen helpt pasgeboren baby's bij het reguleren van de hartslag en ademhaling.
Als je baby het koud heeft in bed, kan kun je een extra laagje kleding aantrekken, of een extra dekentje erbij pakken. Kies niet meteen voor een hele dikke deken. Als je baby wat ouder is, dan hoeft je baby geen mutsje op bij koud weer. Sterker nog: het hoofdje moet onbedekt blijven.
De TOG-waarde voor een babydeken of slaapzak (met romper) ligt tussen 1 tot maximaal 4 TOG.
Er zijn vele mogelijkheden om je kind te kleden onder de slaapzak. De meestvoorkomende onderkleding zijn bijvoorbeeld een slaappakje, pyjama, romper met of zonder mouw of enkel een t-shirt.