Budget reizen en backpacken in Tunesië Een biertje kost ongeveer 1,75 euro. Een glas cola kost ongeveer 0,50 euro.
Is Tunesië duur of goedkoop? Tunesië is niet goedkoop. Het is één van de meest welvarende landen in Afrika en dat zie je aan het prijs niveau. Toch is Tunesië nog altijd een stuk goedkoper dan Nederland en hangen de prijzen sterk samen met de tijd van het jaar.
Meer praktische informatie over Tunesië
In restaurants is een fooi van 10% niet ongebruikelijk. En ook taxichauffeurs, kruiers en dienstmeisjes verwachten doorgaans een extraatje. Tunesië is een Islamitisch land. Hierdoor dien je o.a. rekening te houden met kleding.
Subsidies voor basislevensmiddelen. Voor stokbrood ontvangt hij een deel van de bakkerssubsidie van de Tunesische overheid. Daardoor kost zo'n brood slechts 6 eurocent.
Men kan betalen met cashgeld en internationale kredietkaarten (Carte Bleue Visa, American Express, Mastercard) worden in de meeste hotels en toeristische centra aanvaard. Alle converteerbare valuta (waaronder de euro) worden in wisselkantoren aanvaard.
De huidige waarde van 1 EURS is TND 3,396 TND.
Het kraanwater in Tunesië is over het algemeen niet veilig om de drinken. Water (voor drinken, ijsblokjes, tandenpoetsen, groente wassen, enzovoorts) moet eerst worden gekookt of afkomstig zijn uit flessen. In grotere plaatsen is het drinkwater vaak gechloreerd en mogelijk wel veilig om te drinken.
Het Tunesische hoofdgerecht bij uitstek is couscous met gestoofde groenten met lam, kip en soms vis. Verse vis vindt u ook vaak terug op de kaart. Merguez worst is ook lekker om eens te proberen en wanneer u van stoofgerechten houdt, probeert u dan eens Agneau la gargoulette, een stoofschotel met lam.
Tunesische keuken
Tunesiërs zijn gek op koken en gebruiken vaak veel specerijen als komijn, koriander en saffraan. Rode peper en knoflook vind je in vrijwel alle gerechten terug. Als tussendoortje eet men veel zoete hapjes maar ook het dessert is vaak mierzoet. – Mechoui, gegrild/gestoofd lamsvlees.
Op de tweede plaats in Noord-Afrika staat Tunesië; het land staat wereldwijd op de 96e plaats met een gemiddeld maandelijks nettosalaris van € 275, gevolgd Algerije (wereldwijd 98e) met een nettoloongemiddelde van € 249.
Geldzaken. De officiële munteenheid van Tunesië is Tunesische Dinar (ook wel afgekort tot TND). Pinautomaten vind je verspreid door het hele land, zo ook in de toeristische gebieden. Pinpassen met het Maestro-logo zijn veelal geaccepteerd en dat geldt ook voor VISA- en Mastercards.
Drugsgebruik streng verboden
De Tunesische autoriteiten treden zeer streng op tegen het bezit en het gebruik van drugs. Dat geldt ook voor kleine hoeveelheden en softdrugs. De gevangenisstraffen zijn hoog.
In Tunesië worden stekkers en stopcontacten van type C en type E gebruikt. De netpanning is 230 V met een frequentie van 50 Hz. Nee, je hebt geen reisstekker nodig in Tunesië.
Een vakantie naar Tunesië is altijd een fantastisch idee. Genieten in luxe hotels, tot rust komen op prachtige stranden en in heerlijke hammams en versteld staan van de mooiste archeologische opgravingen. Dit zonnige land is bijna magisch te noemen.
Mits de nodige waakzaamheid mogen reizigers naar Tunesië reizen, met uitzondering van de grensgebieden met Algerije en Libië. Voor reizen buiten het kustgebied wordt aanbevolen gebruik te maken van gecertificeerde touroperators en reisbureaus die in nauw contact staan met de Tunesische veiligheidsdiensten.
De nationale drank van Tunesië is groene muntthee die erg zoet wordt gedronken. Het lokale bier, 'Celtia', moet je zeker proeven, net als de verschillende soorten plaatselijke mineraalwater. Vruchtensap is er altijd vers en dus erg lekker. Daarnaast heeft Tunesië vele uitstekende witte en rode wijnen en rosé.
De officiële taal in Tunesië is Arabisch, ook al is het grootste deel van de bevolking Berbers. Tunesië is voor velen een bekend vakantieoord, voornamelijk omwille van de prachtige stranden aan de Middellandse Zee.
Tunesië is voor veel Europeanen een vakantieland. Populaire vakantiebestemmingen in het land zijn het eiland Djerba, en kustplaatsen als Sousse, Hammamet en Port El Kantaoui. Het land kent verder archeologische sites als die van Carthago dicht bij Tunis en El Djem met een Romeins amfitheater.
Religie. De grondwet van Tunesië bepaalt dat de staatsgodsdienst de islam is. Ruim 99% van de bevolking staat geregistreerd als islamitisch.
Typisch Turkse gerechten zijn bijvoorbeeld geroosterde vleesbrochette (sish-kebab), pilav, gevulde groenten (dolma's) en gevulde wijnbladen (sarma's), Turks brood (pide), Turkse pizza en bladerdeeggebak (baklava) gedrenkt in honing of suikerwater.
De hoofdingrediënten in de Turkse keuken
Turken houden van vers. In veel Turkse specialiteiten komen je dan ook vers fruit en groenten tegen. Salades zijn ze dol op en ook gegrild vis en vlees staat veel op de kaart. Als bijgerecht gaan ze niet alleen voor sauzen, maar ook voor yoghurt of op yoghurt gebaseerde sauzen.
Veiligheid in Tunesische badplaatsen
Corendon biedt alleen vakantieresorts aan die in het veiligere gebied liggen. Zo geldt het versoepelde reisadvies Tunesië onder andere voor de badplaatsen aan de Golf van Hammamet. Denk hierbij aan Sousse, Monastir, Hammamet, Port el Kantaoui, Skanes, Nabeul en Mahdia.
Contant geld
Wissel bij een bank of een wisselkantoor. Hotels wisselen doorgaans tegen een ongunstiger koers. In- en uitvoer van Tunesische dinars is verboden. Neem ze niet mee en wissel overgebleven dinars voor vertrek of geef ze uit.