Als u kaas ontvangt in een vacuümverpakking en deze nog niet gebruikt, laat de kaas dan tot dat moment in de verpakking. Het zorgt voor een langere houdbaarheid. In de verpakking kunt u de kaas nog zeker 4-6 weken bewaren.
Als we Bon Appetit mogen geloven, zit je met een stuk kaas dat maximaal vier uur buiten de koelkast is gegarandeerd goed. In dat tijdsbestek hebben bacteriën niet noemenswaardig de kans gehad zich te ontwikkelen. De houdbaarheid na die vier uur is afhankelijk van de kaassoort.
Kaas bewaren doe je best helemaal onderaan in de koelkast. Liefst in de groentelade, waar de temperatuur iets hoger is. Uitzonderingen zijn verse kaas, blauwschimmelkaas en sterk gerijpte kaas: zij moeten hoger in de koelkast worden bewaard.
Het beste is de kazen dan op onbehandelde houten planken te bewaren, die u regelmatig met water en azijn afneemt. Dit werkt reinigend en desinfecterend en de azijn vervliegt al snel zonder sporen achter te laten. U kunt ook telkens een vers laagje stro op de planken leggen.
U kunt thuis schimmelvorming ook voorkomen door de kaas van alle kanten te snijden. Houdt daarbij de kaas vast aan de korst. Raak het zuivel van de kaas nooit aan, want juist op die plekken begint het schimmelen heel snel. Als laatste, bewaar kaas nooit langer dan drie weken, zo hebt u altijd verse kaas in huis.
Welk doel heeft vacuüm verpakken? Door de lucht weg te nemen, is het verval proces aanzienlijk vertraagd. Een ander bijkomend voordeel van vacuüm verpakken is dat het voorkomt dat het voedsel bevriest. Er treed namelijk vriesbrand op wanneer er vocht uit het voedsel komt wat dan bevriest.
Het enige wat je nodig hebt is een zakje met een afsluitrand, en een rietje. Rits het zakje met het eten erin dicht, maar houd nog een klein gaatje ruimte aan het einde van de rits over waar een rietje inpast. Zuig al de lucht met je mond uit het rietje en rits dan het zakje helemaal dicht.
Met een vacumeerapparaat, ook wel vacuüm sealer genaamd, kun je voedsel onder vacuüm verpakken. De letterlijke betekenis van vacuüm is 'zonder lucht'. Door voedsel te vacumeren wordt alle lucht uit de verpakking verwijderd voordat deze wordt afgesloten of dicht 'geseald'.
Verdeel de blokjes, plakken of geraspte kaas over luchtdichte diepvrieszakjes en gebruik diepvriesetiketten om de datum en de kaassoort op te vermelden. Eventueel kun je ook een vacuümmachine gebruiken om te verpakking te sealen. Hierdoor is deze geheel luchtdicht en zal de kaas een langere houdbaarheid hebben.
Kun je kaas bewaren buiten de koelkast? Harde kazen kunt u met een aanbevolen bewaartemperatuur van 8 tot 15 graden wel buiten de koelkast bewaren. Zachte kazen kunt u het beste in de koelkast bewaren bij een temperatuur van 5 tot 8 graden. Haal de kaas veen half uur voor u hem gaat eten uit de koelkast.
Als we Bon Appetit mogen geloven, zit je met een stuk kaas dat maximaal vier uur buiten de koelkast is gegarandeerd goed. In dat tijdsbestek hebben bacteriën niet noemenswaardig de kans gehad zich te ontwikkelen. De houdbaarheid na die vier uur is afhankelijk van de kaassoort.
Niet-eetbare schimmels ontstaan als je voedsel te lang of op de verkeerde manier bewaart. Beschimmelde producten moeten direct weggegooid worden. Een uitzondering hierop is harde kaas. Hierbij is het voldoende om de schimmel ruim weg te snijden.
OPGELET: niet geschikt zachte kazen (blauwe kaas, brie, camembert, ricotta en andere zachte en ongepasteuriseerde kazen omwille van het risico van botulisme en schimmels!!!)
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Geraspte kaas tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Smaken blijven beter bewaard
Als je voeding vacuüm verpakt, kunnen ook de lekkere sappen en smaken nergens meer heen. Bovendien is er ook geen sprake meer van vriesbrand die de structuur en smaak van vlees kan veranderen. En het allerbeste? Ook vitaminen en mineralen blijven optimaal bewaard.
c) Vacumeren voorkomt vriesbrand. d) Vacumeer vlees, vis, gevogelte, schelpdieren en groenten voordat u ze in de koelkast doet of invriest. e) Ook gedroogde vruchten, zoals bonen, noten en granen blijven onder vacuum langer vers.
De Foodsaver V2860 is door zijn compactheid eenvoudigheid de beste vacumeermachine voor thuis. Doordat de machine alle lucht onttrekt kan je je eten langer vers houden en bewaren. De behuizing is van volledig RVS gemaakt.
BELANGRIJK: vacuüm verpakken vervangt het koelen of diepvriezen NIET. Alle bederfelijke voedingswaren, die moeten worden gekoeld, moeten koel bewaard of ingevroren blijven, nadat ze vacuüm zijn verpakt. Verpak zachte kaas, champignons, knoflook of uien niet vacuüm. Behalve als je het daarna invriest.
Vacuüm bewaren en invriezen
Dankzij de vacuümtechniek ontstaan er geen vriesplekken of ijskristallen zodat u nagenoeg geen kwaliteitsverlies heeft. Uw eten bewaart langer zonder dat het uitdroogt of taai wordt. Vlees en vis kunnen zo bijvoorbeeld wel een jaar of langer bewaard worden in de diepvries.
Bewaar kaas in de koelkast in een gesloten verpakking, bij voorkeur in kaaspapier of folie om zweten te voorkomen. Als er schimmel ontstaat, dan kun je deze ruim wegsnijden, minstens 1 centimeter. Dit geldt alleen voor harde kazen, zoals Goudse of Edammer. Plakken kaas zijn 4 dagen houdbaar in de koelkast.
Als je schimmel op je kaas ziet hoef je het niet meteen weg te gooien. Meestal gaan de sporen niet ver de diepte in op harde kaas, zoals Parmezaanse, Edammer of Goudse kaas. Je kunt het dus ruim wegsnijden, een paar centimeter diep en rondom de schimmelplekken, en de rest gewoon opeten (1, 4).
Bewaar de kaas het liefst in een koele omgeving zoals een koelkast of koude kelder/berg ruimte. Kaas die te warm wordt bewaard gaat sneller schimmelen dan kaas die op een koele plek wordt bewaard.