Zelf groenten kweken biedt tal van voordelen. Groenten en fruit uit eigen tuin zijn niet alleen lekkerder, ze zijn op lange termijn ook goedkoper dan wat je in de winkel koopt.
Geld besparen met moestuin
Zelf groenten in een moestuin verbouwen is een stuk goedkoper dan deze in de supermarkt kopen. En ook op kruiden en fruit kun je veel besparen. Wist je dat je wel tot 25% aan boodschappen kunt besparen, als je een moestuin hebt? Je kunt dus flink wat geld besparen met een moestuin!
In het Handboek ecologisch tuinieren van Velt lees je per gewas wat het opbrengt. Een gemakkelijk haalbaar gemiddelde van al die cijfers is 2 kg per m2.
Een andere hobby of een sport kost ook geld. Dan is moestuinieren niet eens zo duur. Bij een volkstuincomplex ben je gemiddeld 100 euro per jaar kwijt. Daar komen de zaadjes, plantjes en gereedschap natuurlijk bij, maar je krijgt er biologische fruit en groenten voor terug.
Hier wordt wel heel makkelijk gedaan over het verkrijgen van grond voor een moestuin. Wil je werkelijk ervan kunnen leven dan heb je een behoorlijk stuk grond nodig. En die grond is er gewoonweg niet. Er is al ruimte gebrek in Nederland, dus het op grote schaal gaan houden van moestuinen werkt niet.
Een hanteerbaar gemiddelde van de opbrengst is 2 kilo per vierkante meter. Daarmee heb je voor een gezin van 4 personen theoretisch gezien 200 vierkante meter tuin nodig. Al kan het ook met iets minder meters: met een koude kas, serre of platte bak produceer je meer kilo's per vierkante meter dan vollegronds.
Het korte antwoord op de vraag: voor een moestuin van ongeveer 200 m2 heb je ongeveer 8 uur per week nodig. Maar eigenlijk kan je het niet zo kort en bondig beantwoorden, want hoeveel tijd je besteedt aan je moestuin hangt af van veel factoren, zoals de grondsituatie, beplanting, gewassen en je manier van tuinieren.
Zelf in je eigen groenten en fruit voorzien: 35-40 m2
Reken voor een gezin met twee kinderen dus al snel op 120-130 vierkante meter.
' Een hectare walnotenbomen of hazelaars levert zo'n 2.500 kilo noten per jaar op. De opbrengst die daarbij hoort, is ruim 9.000 euro, oftewel bijna 4 euro per kilo. 'Maar de investering is daarbij niet meegerekend', zegt Baltissen.
Een moestuin hoeft niet moeilijk te zijn:
Maar ook in je eigen voor- of achtertuin kun je heel gemakkelijk zelf groenten of kruiden kweken. Heb je geen tuin? Er zijn zelfs speciale bakken te koop voor op je balkon. Ook een paar grote potten kunnen al voldoende zijn om wat groenten op een klein oppervlak te kweken.
Begin een moestuin
Met het kweken van je eigen groente ben je al duurzaam bezig. Als je het zelf kweekt, hoeft de groente minder kilometers af te leggen en dat scheelt een hoop vervuilende stoffen en uitstoot. Daarnaast is eigen gekweekte groente niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je lichaam.
Groentes willen 6-8 uur zonlicht
Zet je bak daarom op een plek met minimaal zes uur zonlicht per dag. 6 uur is genoeg voor bladgroentes. Alle andere groentes doen het prima met 8 uur zon. Tomaatjes en andere zon-minnende groentes hebben liever nog wat meer.
De moestuin moet u elk jaar bemesten.
Neem een bak van minstens 20 cm diep, in 30 of 40 cm diepte kun je ook groenten kwijt die diep groeien, zoals wortel en pastinaak. In een diepere bak zal potgrond ook veel minder snel uitdrogen. Het gemakkelijkst is een bak op poten, of op hoogte, dan hoef je je niet te bukken en houd je mooi het overzicht.
De grond in je moestuin is heel belangrijk. Dat geldt voor elke moestuin, maar zeker voor een Makkelijke Moestuinbak. Je moestuinbak is maar 20 cm diep en zo'n bak komt propvol met groentes te staan. De aardemix moet dus top zijn.
Een hectare aardappels levert in goede jaren meer dan zestig ton op. Dat is genoeg om zo'n 750 mensen van aardappels te voorzien, dus ongeveer 15 vierkante meter per persoon (iets ruimer genomen).
Met €15,- zou je het een heel eind moeten komen voor een gemiddelde moestuinierder. Je kunt ook zaaien in compost maar het allerfijnst is toch zaai-en stekgrond of potgrond. Deze van BioKultura is een goede optie. Geef jezelf een budget van €50,- en je bent een seizoen lang volop aan het zaaien.
Kies zo mogelijk voor een noord-zuid oriëntatie van je teeltrijen, zo krijg je de zon de hele dag overal in de moestuin. De meeste groenten hebben heel wat zon nodig. Tuinen met veel schaduw (van muren of van bomen) zijn niet geschikt voor een moestuin.
Hoe vaak? Geef je planten in een droge periode om de twee dagen een ruime hoeveelheid water. Zo zakt het water dieper in de grond en zullen de wortels van de planten dus ook meer moeite doen om bij het water te komen. Doordat de planten dieper wortelen, staan ze sterker in de grond en zijn ze minder droogtegevoelig.
Plantjes groeien niet
Dit kan te maken hebben met het weer: te warm, te koud, te droog, te nat. Veel wind kan ook de oorzaak zijn: dan moet je plantjes te veel energie stoppen in het rechtop blijven staan en gaat dat ten koste van de groei. Staan plantjes te dicht op elkaar dan kunnen ze ook niet goed groeien.