Net zoals honing verschillende kleuren kan hebben, is dit ook het geval met bijenwas. De kleur is afhankelijk van de leeftijd van de bijen, de bloemen waar de bijen de nectar vandaan halen en de puurheid van de honing waarmee de was gemaakt wordt.
Er bestaan verschillende kleuren Bijenwas. De twee meest voorkomende kleuren zijn witte Bijenwas (Cera alba) en gele Bijenwas (Cera flava). Waarom de kleur verschilt is heel makkelijk te verklaren.
Om je kaarsen kleur te geven moet er kleurpigment worden toegevoegd. Hoe meer kleurstof wordt toegevoegd, hoe donkerder de kaars zal worden. Goede kleurpigmenten geven een goed resultaat! Gebruik als basis voor het in de massa kleuren van kaarsen 1g kleurpigment/KG paraffine.
Mensen gebruiken was voor vele doeleinden, o.a. om kaarsen van te maken en in boenwas of als poetsmiddel voor onbewerkte houten voorwerpen en vloeren. Voor onder meer drop wordt bijenwas als glansmiddel gebruikt. Ook in crèmes en andere cosmetica wordt veel gebruik gemaakt van bijenwas en derivaten van bijenwas.
Bijenwas is bekend van de ouderwetse boenwas voor meubels. Onze boenwas wordt ook wel antiekwas of meubelwas genoemd. Boenwas reinigt, beschermt en conserveert uw meubelstuk. Meubelen die al eerder met was of lak behandeld zijn kunnen met boenwas onderhouden worden.
Vooral niet te dik beter is het om twee dunne lagen aan te brengen dan één dikke laag. Even twee uur laten indrogen en dan met cirkelvormige overlappende bewegingen de was uitwrijven met een schone zachte doek. Tot de was een mooie glansgraad laat zien.
Kleurstof speciaal voor het kleuren van kaarsen-wax en wax-melts. Deze kleurstof is geschikt voor zowel paraffine als plantaardige kaarsen was. Deze kleurstof is geschikt voor kleur dompeking als voor door en door kleuren.
ook kaarsen kan u schilderen. Het meest gebruikt is Acrylverf of waxverf. Het voordeel van verven is het gamma aan kleuren dat beschikbaar is. Verf voor kaarsen is niet enkel te koop in de standaard kleuren.
Nieuwe raat is eetbaar, maar niet verteerbaar. Bij het eten van raathoning (honingraat) krijgt men echter maar een zeer kleine hoeveelheid binnen, ongeveer 3% van het honinggewicht. Ook kan men de was tot een klompje kauwen en uitspugen. Het eten van onverteerbare vulstoffen is echter goed voor de spijs-vertering.
Bij 15°C is de was bros, bij 38°C wordt ze weer soepel (rollen) en blijft taai. Het smelten van bijenwas kan het best op verwarmd waterbad gebeuren om haar zacht en licht van kleur te houden. Bij oververhitting wordt zij bruin. Dit wordt ook wel opzettelijk toegepast voor het maken van donkerbruine figuren.
Witte en gele bijenwaskorrels verschillen in kleur op basis van het filtratieproces. Witte bijenwas wordt wit na het ondergaan van een drukfiltratieproces. Gele bijenwas wordt doorgaans minder verwerkt en blijft daarom in zijn meer natuurlijke staat.
Bijenwas geeft een beschermende laag op het hout, het geeft bescherming tegen vuil en vocht en is waterafstotend, het laat het licht met het hout spelen, geeft het een lichte zijdeglans en daardoor diepte.
Meng een gedeelte van de goudsbloemolie met bijenwas of carnaubawas in de volgende verhouding: 1 deel was op 6 delen olie. Verwarm de was samen met de olie langzaam middels au-bain-marie totdat de was gesmolten is. Giet het warme mengsel over in een steriel gemaakt potje.
Maak van saaie kaarsen: vrolijke kaarsen!
De dunne wasfolie in gewenste figuurtjes knippen, snijden of met uitsteekvormpjes uitdrukken en op de kaars drukken. Door de warmte van je handen wordt de versierwas zacht en gaan de figuurtjes vastkleven. Je hebt dus geen lijm nodig!
Dip dye kaarsen zelf maken. Hiervoor heb je nodig: witte diner- en/of stompkaarsen en een oude kaars in een kleur naar keuze. Verwarm de oude gekleurde kaars in een pannetje zodat er gekleurde vloeibare wax overblijft. Doop de witte kaars vervolgens heel even in de gekleurde wax en laat 'm daarna uitdruipen en opdrogen ...
Leg eerst een schone vaat- of handdoek op de strijkplank, onder het kledingstuk of tafelkleed met de vlek. Daarna leg je keukenpapier op de vlek. Vervolgens strijk je met een lage tot middelhoge temperatuur over de kaarsvetvlek. Wanneer het kaarsvet smelt, trekt dit uit de stof, en in het keukenpapier.
Stop de stukjes gebroken kaars in een pan en laat deze net zo lang op het vuur staan totdat de kaars compleet gesmolten is. Als de kaars volledig gesmolten is kun je de olie eraan toevoegen. Gebruik ongeveer drie druppels olie. Je kunt kiezen voor één geur, maar je kunt natuurlijk ook je eigen mix samenstellen.
Geuren en kleuren
Zo kan je experimenteren met verschillende kleuren. Voor wat de geurstoffen betreft voor een geurkaars, geldt hetzelfde als voor de kleur. De geuren voor de kaarsen kunt u krijgen in hobbyzaken en ze worden toegevoegd aan de verwarmde gesmolten was. Essentiële oliën werken ook uitstekend.
Natuurlijke kaarsenwas zoals soja, koolzaad, kokos en bijenwas zijn de beste keuzes voor mensen die op zoek zijn naar kaarsen zonder luchtvervuiling binnenshuis. Er zijn zelfs studies die aantonen dat kaarsen van bijenwas kunnen helpen de lucht te zuiveren.
Wat is er tegen te doen? De eenvoudigste oplossing is een houten vloer of meubels met een kleur olie te behandelen. Gebruik je een was-olie, dan is de vloer eenvoudig in onderhoud. Daarnaast kan een hout gerookt of geloogd worden.
Het schoonmaken van je houten meubels moet je niet te vaak doen, maar af en toe de meubels in de was zetten kan geen kwaad. Bepaalde meubels, zoals teakhout kun je extra laten glanzen door lijnolie te gebruiken. Wil je alleen de stoflaag van houten meubels verwijderen? Dan kun je dit gemakkelijk doen met appelazijn.
Kruidvat Protect Bijenwas beschermt je meubels tegen houtworm, herstelt de kleur en geeft je meubels een diepe, langdurige glans. Hoe gebruik je Kruidvat Bijenwas?