Een Final Wash is een shampoo die je gebruikt als je graag wilt beginnen met de CG Methode. Je gebruikt hem in principe eenmalig tenzij je regelmatig je haar verft of als je per ongeluk een product hebt gebruikt dat niet cg is.
Wij raden aan om dik haar 1x per week te wassen en fijner haar 2x per week. Begin je net met de CG methode? Blijf je haar dan net zo vaak wassen als je gewend bent, maar vervang je gebruikelijke shampoo door een CG vriendelijke shampoo en voeg een scalp brush toe (of gebruik je vingers) om je hoofdhuid te masseren.
Curly haar kun je makkelijk één keer per week wassen. Als je veel sport, kun je het tussendoor co-washen of alleen met water spoelen. Coily haar was je liever niet vaker dan één keer per week. Als het niet vies aanvoelt zelfs liever één keer per 2 à 3 weken.
Curly Girl Methode: wanneer zie je resultaat? Als je deze stappen volgt en de juiste producten gebruikt, zou je al meteen na je eerste CG Methode-routine een verandering moeten zien, minder pluizig haar bijvoorbeeld. En als je het consequent volhoudt zou je na zes weken echte goede resultaten moeten kunnen zien.
Welke shampoo kun je het best gebruiken voor een final wash? Voor deze wasbeurt heb je een siliconen-vrije shampoo mét sulfaten nodig. Dit klinkt misschien vreemd, omdat sulfaten hardnekkige reinigers zijn die ervoor zorgen dat je hoofdhuid en haar uitdrogen.
Je kan bijvoorbeeld Neutral shampoo of Zwitsal shampoo gebruiken. Dit is uiteindelijk een cg vriendelijk product.
We adviseren wel om een Clarifying Shampoo niet vaker dan 2x per week te gebruiken. Blijft er dan nog steeds teveel build-up in je haar zitten? Dan kun je het beste even langs een kapper gaan en om advies vragen.
Ingrediënten in shampoo
Maar ook een standaard elke dag shampoo van een doorsnee merk bevat ingrediënten die niet in de buurt van je lichaam thuis horen. Neem bijvoorbeeld Andrélon Elke Dag Shampoo en Syoss Volume Shampoo. De shampoo van Andrélon bevat o.a. Sodium Laureth Sulfate (SLES), Disodium EDTA en PPG-6.
Vermijd de volgende ingrediënten wanneer je de CG methode gaat volgen: siliconen, sulfaten, parabenen, waxen, uitdrogende alcohol en minerale oliën. Deze producten kunnen je haar uitdrogen, of leggen een laagje om je haar waardoor de verzorgende producten niet meer tot in de vezel komen.
Kies voor een volumespray en natuurlijk een hittebeschermer om je haar tegen de hitte van de krultang of stijltang te beschermen. Wanneer je haar een beetje vettig is of meer textuur heeft, pakt de krul veel beter dan bij “schoon” haar.
Was je haar drie keer week
Voor gel, wax en andere stylingproducten geldt dat je ze alleen hoeft uit te spoelen. Het is raadzaam om met kort haar minimaal een keer per week een conditioner te gebruiken om het haar te voeden. Voor langer haar is het goed om bij elke wasbeurt een conditioner te gebruiken.
Sulfaten zijn erg extreem voor het haar en zorgen dat de krullende lokken in no time uitdrogen. Geen sulfaten meer op jouw doucheplankje dus. Omdat krullend haar droog en broos is, knapt het bij het kammen snel af. Het resultaat is gebroken haar en gespleten haarpunten.
Wanneer en hoe vaak je een leave-in conditioner precies gebruikt is afhankelijk van de behoefte van jouw haar. Heeft je haar dagelijks of gewoon af en toe tussen wasbeurten door een extra boost nodig, dan is dit product juist zo ideaal.
Curl activators zijn ideale producten om krullen perfect te activeren, defineren en in model te brengen. Het geeft glans, souplesse en verzorging aan krullend haar.
Op nummer 1 van deze lijst vind je de Kérastase Spécifique Bain Riche Dermo Calm: een mildreinigende kappers shampoo, speciaal ontwikkeld voor gevoelige hoofdhuiden en droog haar. Deze beste shampoo volgens kappers is dermatologisch getest en hypoallergeen.
Olaplex zorgt er namelijk voor dat gebroken zwavelverbindingen in het haar weer aan elkaar gehecht worden. Het resultaat? Buitengewoon sterk, glanzend, maar bovenal super gezond haar waarbij haarbreuk verleden tijd is. Een ander groot voordeel van Olaplex is dat kleur nog langer in je haar blijft zitten.
Veel gebruikte niet in water oplosbare siliconen zijn dimethicone, dimethiconol, cetearyl methicone en cyclomethicone. Dit is in feite vrij eenvoudig, shampoos met SLS en SLES zullen de siliconen vrij goed uit je haar wassen, houdt er natuurlijk rekening mee dat dit niet na slechts één wasbeurt al gebeurt is.
Een purifying shampoo (ook wel een clarify shampoo, detoxing shampoo of deep cleansing shampoo genoemd) is puur zuiverend en zorgt hierdoor voor een diepgaande reiniging van haar- en hoofdhuid. Je haar wordt nu dus echt schoon, tot diep in de haarzakjes!
Om dit te voorkomen kun je 2 dingen doen: een waterfiltersysteem voor op je kraan aanschaffen. of je haar wassen met een chelating shampoo. Dit is een speciale shampoo die alle kalk en mineralen van het harde water uit je haar wast.