Met codex wordt een samengebonden bundel losse vellen perkament of papier aangeduid, aan beide kanten handbeschreven met tekst, symbolen en/of illustraties, in de late oudheid en middeleeuwen.
De Vlaamse Codex bevat Vlaamse decreten, besluiten van de Vlaamse Regering (BVR), ministeriële besluiten en besluiten van leidend ambtenaren van de Vlaamse overheid. Ook federale regelgeving wordt opgenomen, maar alleen als die door Vlaamse regelgeving werd gewijzigd.
Dit is een gemeenschappelijke term die gegeven wordt aan de boeken, geproduceerd in Mexico vóór en na de Conquista. Zij worden ook de geschilderde boeken genoemd. Deze manuscripten bevatten verschillende onderwerpen zoals geschiedenis, genealogie, religieuse voorspellingen en kalenders.
Codex (meervoud codices)
Bij verwijzing naar de codex worden de boeken, titels, hoofdstukken, afdelingen en onderafdelingen geschreven met een kleine letter. Bv. boek I, titel 3, hoofdstuk II, afdeling 2, onderafdeling 3 en niet Boek I, Titel 3, Hoofdstuk II, Afdeling 2, Onderafdeling 3.
De VRG-Codex is een overzichtelijke verzameling van basiswetgeving noodzakelijk voor studenten in de rechten en criminologische studies. De Codex is bijgewerkt tot en met het Belgisch Staatsblad van 20 juni 2022 en geeft bovendien toegang tot Jura Campus.
De federale overheid maakt wetten. De regionale overheden, zoals de Vlaamse overheid, vaardigen decreten uit, met uitzondering van het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest dat ordonnanties en verordeningen maakt. De provinciale en lokale overheden maken reglementen.
De Vlaamse Wooncode bundelt de regelgeving over het Vlaamse woonbeleid. De Wooncode dateert van 1997 en is intussen meermaals gewijzigd. Daarnaast zijn er ook andere aspecten van het woonbeleid buiten de Wooncode te vinden.
Wetboeken vallen uiteen in twee hoofdcategorieën: Burgerlijk wetboeken voor burgerlijk recht (civiel recht, privaatrecht) Strafwetboeken (of wetboeken van strafrecht) voor strafrecht.
In geval van veroordeling tot gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren, tot hechtenis, vervangende hechtenis daaronder niet begrepen, tot taakstraf of tot geldboete, kan de rechter bepalen dat de straf of een gedeelte daarvan niet zal worden tenuitvoergelegd.
Het wetboek waarin het burgerlijk recht is geregeld, waaronder algemene grondbeginsels van het burgerlijke recht alsmede meer specifieke rechtsgebieden zoals het erfrecht, contractenrecht, arbeidsrecht en huurrecht.
Bij een conformiteitsonderzoek wordt gekeken of een minimum aan comfort aanwezig is, zoals stromend water, een goed werkend toilet en een badkamer met bad of douche, die aangesloten zijn op een afvoerkanaal dat geen geurhinder veroorzaakt. Daarnaast moet in kookgelegenheid en drinkbaar water voorzien zijn.
Woonkwaliteit gaat over de woning én de directe woonomgeving, waar- bij de wensen van de woonconsument centraal staan. De woningmarkt verandert van een aan- bieders- naar een vragersmarkt.
De woningkwaliteitsnormen zijn kwaliteitseisen waaraan iedere woning, zowel zelfstandige (zoals een appartement, …) als niet-zelfstandige woningen (kamers), in Vlaanderen moeten voldoen. Deze normen gaan over veiligheid, woningkwaliteit en gezondheid.
In de Grondwet is ook vastgelegd dat bepalingen van verdragen en besluiten van volkenrechtelijke organisaties voorrang hebben op nationale wetgeving. Hierdoor is de Grondwet weliswaar de hoogste nationale wet, maar hoeft het niet de hoogst geldende wet te zijn.
Naturalisatie wordt verleend door de federale wetgevende macht. Er is in de Staat geen onderscheid van standen. De Belgen zijn gelijk voor de wet; zij alleen zijn tot de burgerlijke en militaire bedieningen benoembaar, behoudens de uitzonderingen die voor bijzondere gevallen door een wet kunnen worden gesteld.
De regering maakt wetten in samenwerking met de Eerste en Tweede Kamer (wetgevende macht). Een wet begint met een wetsvoorstel en is klaar na publicatie in het Staatsblad. Daartussen ligt een vast aantal stappen, die alle wetsvoorstellen moeten doorlopen.
Indien je één of enkele codices wil kopen, kan je daarvoor terecht in het Verbondshuis (Naamsestraat 32 te Leuven). Eén codex kost €8,00. Indien je graag een grote oplage (>20 codices) wil bestellen, geldt er een andere regeling (o.a. hoeveelheidskortingen en meer flexibele afhaalmomenten).
Goed nieuws: zoveel huizen mag je verhuren
Het antwoord op de vraag 'Hoeveel huizen mag je verhuren?' is simpel, namelijk: zoveel als je wilt. Wanneer we spreken over box 3 (vastgoed)beleggingen, dien je echter wel rekening te houden met fiscale consequenties.
U krijgt 35 euro bij een storing vanaf 8 uur. Voor iedere 4 uur dat de storing langer duurt, hebt u recht op een extra bedrag van 20 euro. Uw warmteleverancier moet een storingsregistratie bijhouden. Daarmee weet de warmteleverancier precies wanneer hij u moet betalen.
De woning bedrijfsmatig en structureel verhuren is niet toegestaan. Je mag je eigen woning of appartement maximaal 30 dagen per jaar verhuren. Verhuur je langer dan deze periode, dan loop je het risico dat de gemeente onderzoek gaat doen naar bedrijfsmatige verhuur.
Boek 9 van het Burgerlijk Wetboek is gereserveerd voor rechten met betrekking tot het intellectueel eigendom. Tot op heden is boek 9 BW nog niet ingevoerd. In de Ars Aequi van mei 2017 doen hoogleraar en advocaat Dirk Visser en hoogleraar Hanneke Spath een oproep om tot een Boek 9 van het Burgerlijk Wetboek te komen.
Vragend voornaamwoord:
De vragende voornaamwoorden zijn: Wie, wat, welk(e), wat voor (een). Let op: de woorden: wanneer, waar, hoe, waarom, waardoor zijn bijwoorden.
Bijwoorden: BW (adverbium)
een bijvoeglijk naamwoord: Er liggen erg zieke mensen in een ziekenhuis.