Zelfliefde is een van de moeilijkste dingen in het leven, maar tegelijk iets wat van onschatbare waarde is. Het is iets wat iedereen bezig houdt, waar je onderling over praat of voor jezelf druk mee bent. Ontdekken wat je belangrijk vindt, wat jouw sterke en minder sterke kanten zijn.
Zelfliefde betekent dat je liefdevol naar jezelf bent. Zelfliefde betekent dat je niet te streng en kritisch naar jezelf bent. Zelfliefde betekent dat je uitgaat van jouw eigen kracht en kwaliteiten en je niet met andere vergelijkt.
Zelfliefde gaat meer om naar binnen toe keren en van jezelf leren houden zoals je bent. Dat is een proces. Het heeft veel te maken met eigenwaarde, zelfvertrouwen en zelfrespect, ofwel: volledige acceptatie zoals je bent.
Zelfliefde is het waarderen van jezelf. Hierdoor doe je dingen die zorgen voor fysieke, geestelijke en spirituele groei. Eigenliefde is dynamisch, het groeit door wat je in je leven doet en denkt. Wanneer je ook je minder goede kanten kunt accepteren, met compassie naar jezelf kunt kijken, voel je je blijer.
Dat je over je grenzen heen gaat, heb je zelf tijdens de relatie niet altijd door. Omdat je zo eager bent, om zijn liefde te krijgen. Maar wanneer je achterom kijkt, zie je dat je over je grenzen heen bent gegaan. Je stelt jezelf helemaal ten dienste van je partner stellen, waardoor je jezelf helemaal kwijt raakt.
God is liefde (1 Joh. 4:8) en hij leeft in jou. (1 Joh 4:12) Jezelf liefhebben is dus God binnenlaten. Door anderen als jezelf lief te hebben komt Liefde in persoon in je wonen, hoe vet?!
Jezelf analyseren is goed, maar houd je focus positief. Je krijgt net zoveel inzicht door je sterke kanten te bestuderen, als door je zwakke kanten te accepteren. Wat je goed vindt aan jezelf is de voorbode van wie je wilt worden. Het is de belofte wie je kunt zijn.
Van jezelf houden is essentieel.
Niet alleen om een gezond zelfvertrouwen te behouden, maar ook om te genieten van kwaliteitsvolle relaties met andere mensen. Niet van jezelf houden zorgt er echter voor dat je het moeilijk vindt om je te verbinden met andere mensen. En het zal ook het risico op depressie verhogen.
Zelfaanvaarding of zelfacceptatie. Zelfaanvaarding of zelfacceptatie betekent: jezelf aanvaarden en accepteren zoals je bent. Nu is aanvaarden en accepteren een werkwoord. Aanvaarden zoals je bent is dus een proces wat voortdurend doorgaat.
Self-kindness: Zelfcompassie betekent dat je warm en begripvol bent tegen jezelf wanneer je lijdt of wanneer je faalt of je tekort voelt schieten, in plaats van je gevoelens te negeren of jezelf onder te dompelen in zelfkritiek.
Compassie of mededogen is het natuurlijke vermogen om je betrokken te voelen bij pijn en lijden, met de wens om deze pijn en dit lijden in jezelf en anderen te verlichten en daarin verantwoordelijkheid te nemen. Dit is iets anders dan medelijden dat vooral gepaard gaat met angst en sentimentaliteit.
Wie zichzelf kent, weet waar zijn sterke en zwakke punten liggen. Zelfkennis maakt het makkelijker om van eigen fouten te leren, maar bijvoorbeeld ook om samen te werken met anderen. Bovendien is zelfkennis onontbeerlijk voor een gezonde en succesvolle carrière.
Het belangrijkste inzicht voor jezelf blijven in een relatie is te proberen niet om de ander, maar ook niet om jezelf te veranderen. Verander het patroon tussen jullie. Als je steeds degene bent die volgt, of altijd degene bent die leidt, is het patroon scheefgegroeid.
' 'Onvoorwaardelijkheid en durven zeggen wanneer het eens niet past. ' 'Een luisterend oor en eerlijke mening. ' 'Samen kunnen lachen, huilen en ervaren, en dat alles in vertrouwen en met liefde en respect voor elkaar. ' 'Iemand die er altijd is voor jou zonder oordeel.
Ik heb respect voor alles wat leeft op deze aarde. Ik heb wat door te geven op deze wereld. Ik heb mijn moeilijke ervaringen in het leven nu ingezet als groeimogelijkheden. Ik ben dankbaar voor mijn leven/mijn werk/alles wat ik ervaar.
Eigenwaarde (ook zelfwaarde), zelfrespect of eigendunk is een term uit de psychologie. Het is het beeld dat een mens op emotioneel niveau van zichzelf heeft. Deze mening over de eigen persoon kan reëel zijn, en overeenkomen met de mening van anderen, en kan ook te positief of negatief zijn.
Dit is belangrijk, want de Bijbel zegt nergens duidelijk dat het goed is om een positief zelfbeeld te hebben. Er zijn wel tal van Bijbelteksten over hoe je om moet gaan met je naaste, maar er staat nergens staat een gebod als 'Gij zult uzelf liefhebben'.