Opzegtermijn verhuurder3 maanden als u korter huurt dan 1 jaar. 4 maanden als u meer dan 1 jaar huurt. 5 maanden als u meer dan 2 jaar huurt. 6 maanden als u meer dan 3 jaar huurt.
Een kortlopende huurovereenkomst kan nooit vervroegd opgezegd worden door de verhuurder. De verhuurder kan een contract van negen jaar wel opzeggen omwille van strikt omschreven redenen: wanneer hijzelf, zijn partner of iemand uit zijn dichte familie in de woning gaat wonen.
U kunt uw huurcontract eerder stoppen als in uw contract staat dat u tussendoor mag opzeggen. Of als uw verhuurder ermee akkoord gaat dat u het contract eerder stopt. Staat dit er niet in of gaat uw verhuurder niet akkoord? Dan kunt u het huurcontract waarschijnlijk niet stoppen.
Een kortdurend huurcontract opzeggen (1 tot 3 jaar)
De opzegtermijn loop af in: Het eerste huurjaar: anderhalve maand huur als opzegvergoeding. Het tweede huurjaar: één maand huur als opzegvergoeding. Het derde huurjaar: een halve maand huur als opzegvergoeding.
Tussentijdse opzegging huurder
De voor bepaalde tijd aangegane huur, bedoeld in art. 7:271 lid 1 BW, tweede volzin, kan door de huurder voor het verstrijken van de bepaalde tijd, dus tussentijds, worden opgezegd tegen een voor betaling van de huurprijs overeengekomen dag.
De verhuurder kan de huurovereenkomst alleen voortijdig beëindigen als dat in de overeenkomst wordt voorzien. De opzeg begint te lopen op de eerste dag van de maand, ná de maand waarin de opzegging is gedaan. 2 maanden huur als het huurcontract (na de opzegperiode) eindigt tijdens het tweede jaar.
Uw verhuurder mag niet zomaar de huur opzeggen van uw woning.Dat kan alleen met een goede reden. Bijvoorbeeld omdat u geluidsoverlast geeft. Het maakt niet uit of u een vast huurcontract heeft.
In het huurcontract moet staan voor welke periode de overeenkomst wordt aangegaan. Dit kan een paar maanden zijn, maar ook één of twee jaar. Het maximum is twee jaar.
Deze opzegtermijn is: 3 maanden als u korter huurt dan 1 jaar. 4 maanden als u meer dan 1 jaar huurt. 5 maanden als u meer dan 2 jaar huurt.
De verhuurder mag huurders niet eenzijdig uit de woning zetten wanneer ze de huurprijs of kosten niet betalen, zelfs niet als de uithuiszetting uitdrukkelijk als sanctie in de huurovereenkomst wordt vermeld. Enkel een bevoegde rechter mag een uithuiszetting bevelen.
Uit het voorgaande blijkt dat het sinds 1 juli 2016 nog steeds mogelijk is om een huurovereenkomst voor een minimum huurtermijn aan te gaan. De huurder wordt daarbij beschermd door de gewone huurbeschermingsregel.
In huurovereenkomsten voor woonruimte wordt geregeld de zinsnede “met een minimum duur van twaalf (12) maanden” opgenomen. Met de inwerkingtreding van de Wet Doorstroming Huurmarkt is in de vastgoedwereld onduidelijkheid ontstaan over de vraag of verhuur voor een minimale huurtermijn nog mogelijk is.
Aan het einde van het tijdelijke contract moet u in principe uit de woning.Dat geldt voor tijdelijke huurcontracten tot maximaal 2 jaar.
Wijziging door de verhuurder
Voor de verhuurder geldt dezelfde wettelijke grondslag voor een wijziging. De onvoorziene omstandigheden verschillen natuurlijk wel. Het maakt voor de huurovereenkomst niet uit of de verhuurder gaat trouwen of samenwonen.
Op voorwaarde dat je aan een aantal regels voldoet, kan je ook een woning verhuren voor een kortere periode. Een kortlopende huurovereenkomst mag maximaal voor 3 jaar - schriftelijk (!)- worden afgesloten, maar de duurtijd mag ook korter zijn, bijvoorbeeld één of 2 jaar.
Er is geen opzeggingsvergoeding verschuldigd. Men is verplicht om de woning binnen een jaar na het verstrijken van de opzegtermijn door de verhuurder ook effectief te bewonen en dit doorlopend gedurende minstens 2 jaar.
Op 1 juli 2016 werd de wet tijdelijke huur ingevoerd, bedoeld om doorstroming op de huurmarkt te bevorderen en meer mensen te laten investeren. De verhuurder kan daardoor maximaal twee jaar zijn huis aan één huurder verhuren, en de huurder heeft geen huurdersrechten.
Tijdens de huur mag de verhuurder geen werken laten uitvoeren die het uitzicht en de vorm van de woning veranderen. Zonder uw akkoord mag hij bijvoorbeeld niet de garage afbreken of zonnepanelen plaatsen.
Een huurder uitzetten betekent dat de huurovereenkomst door de rechter ontbonden moet worden. Dat kunt u helaas niet zelf doen. Een rechter maakt een einde aan de huurovereenkomst als de huurder de huur niet betaalt.
Wat is een huurovereenkomst van korte duur? Een huurovereenkomst van korte duur heeft geen minimumtermijn, maar wel een maximum termijn van 3 jaar.Het contract heeft altijd een startdatum en een einddatum.
Een kortlopende huurovereenkomst kan je niet vroegtijdig beëindigen, tenzij beide partijen hiermee akkoord gaan. Daarnaast eindigt de huurovereenkomst van korte duur pas wanneer ofwel de huurder of de verhuurder het contract minstens drie maanden vooraf opzegt.
De huurder kan de huurovereenkomst zonder opgaaf van redenen opzeggen. De verhuurder kan de huurovereenkomst alleen opzeggen op grond van een of meer van de redenen die bij vijf redenen om de huurovereenkomst op te zeggen zijn genoemd.
De huurovereenkomst bindend
Een huurovereenkomst is dus bindend zodra partijen overeenstemming hebben bereikt over de voorwaarden.
De voornaamste vereiste om huurders uit uw woning te zetten is dat er sprake moet zijn van een huurachterstand van minimaal drie maanden. Dat wordt “de woning ontruimen” genoemd.