Het bloed kan vervolgens niet goed worden rondgepompt, wat kan leiden tot schade aan de organen, hart en hersenen, of zelfs het overlijden van de hond. Het is moeilijk te zeggen bij welke temperatuur het buiten te warm is voor de hond, dit verschilt per hond. Het advies is om boven de 15 graden al alert te zijn.
Het wordt pas gevaarlijk als je hond last krijgt van extreme verhoging boven de 41,5° C. Bij deze temperatuur kunnen cellen beschadigd worden, waardoor je hond ernstig in gevaar komt.
Een hond springt zonder moeite in een ijskoude zee, daar kan hij veel beter tegen dan wij mensen. Maar boven de 20 graden zijn de meeste honden vaak niet meer vooruit te branden. Honden kunnen namelijk niet zweten, zoals wij dat kunnen.
Beperk lichamelijk inspanning van je dier
Als het buiten warm is, wordt mensen vaak aangeraden niet noodzakelijke lichamelijk inspanning, zoals sporten, te beperken. Dit geldt ook voor honden. Laat je hond als het warmer is dan 20 graden Celsius niet rennen naast de fiets en maak geen lange wandelingen.
De meeste kleine honden vertonen vanaf 8 °C verschijnselen van kou. Middelgrote honden kunnen beter tegen kou dan kleine honden, maar overschat ze niet. De eerste verschijnselen treden op rond de 5 °C. Blijf uw hond daarom goed in de gaten houden bij temperaturen die richting het vriespunt gaan.
Honden hijgen om verkoeling te regelen en verliezen warmte via hun tong en in mindere mate via de voetzolen. Wanneer de lichaamstemperatuur van een hond 42°C bereikt, wordt het bloed stroperig en kan het niet goed meer worden rondgepompt.
Honden kunnen slecht tegen de hitte op warme dagen. Een hond kan minder makkelijk zijn warmte kwijt en kan daarom je hulp goed gebruiken om verkoeling te vinden. Honden zweten niet zoals wij en raken warmte alleen via uitademing en hun voetzooltjes kwijt.
Wanneer de hond uit de auto is kun je deze het beste langzaam laten afkoelen met behulp van vochtige doeken, gebruik niet te koud water, omdat het grote temperatuurverschil shock kan veroorzaken. De vochtige doeken kun je het beste tegen de buikzijde van de hond aanleggen voor het meeste effect.
Symptomen van een hond die oververhit is geraakt
Vaak zonder effect; door het gehijg wordt het lichaam alleen maar warmer terwijl het extra gehijg nauwelijks tot afkoeling leidt. Ook kunnen honden gaan kwijlen, of soms zelfs braken. Oververhitte honden zijn vaak niet goed aanspreekbaar.
Je hond heeft het te warm of is zelfs oververhit. Zorg ervoor dat je hond zo snel mogelijk kan afkoelen.Je kunt dit bijvoorbeeld doen door hem mee te nemen naar een koele schuur of keuken met tegelvloer. Hier kan hij geleidelijk maar efficiënt afkoelen naar zijn normale temperatuur van 38 tot 39 graden.
Het is moeilijk te zeggen bij welke temperatuur het buiten te warm is voor de hond, dit verschilt per hond. Het advies is om boven de 15 graden al alert te zijn.
Hond afkoelen in de zomer
Probeer je hond nooit af te koelen met een natte handdoek. Zorg voor voldoende koel drinkwater en een plekje in de schaduw. Koop eventueel een koelingmat voor je hond. Probeer (honden)sporten te vermijden.
Als je geen thermometer te beschikking hebt, kan je de temperatuur van je hond meten door met je wang of de achterkant van je hand aan zijn oren of poten te voelen. Zijn die veel warmer dan jouw huid, dan is er waarschijnlijk iets aan de hand. Ook de neus van je geliefde viervoeter controleren, kan je verder helpen.
Honden met lange of korte, en witte of zwarte vacht, het maakt geen verschil. Ze liggen al hijgend uitgestrekt in de tuin of op het terras op het heetst van de dag. Eén van de meest aanvaardbare redenen voor dit bizarre gedrag is dat je hond een zonnebad neemt om via de huid zonlicht om te zetten naar Vitamine D.
Dit doen wij door te zweten. Maar mensen kunnen over hun hele lichaam zweten en honden verdampen vocht alleen via de tong en de slijmvliezen in de mond en de neus. "Daarom kunnen honden veel lastiger hun warmte kwijt en lopen ze een hoger risico op oververhitting."
Honden kunnen (overtollige) warmte alleen kwijt via hun voetzooltjes en via de mondholte. Hierdoor hijgen honden vaak als het erg warm is. Help uw hond tijdens een hittegolf een handje (of pootje) door hem een koele plek in de schaduw en voldoende vers drinkwater aan te bieden.
Merkt u tijdens warme dagen dat uw hond ander gedrag vertoont, dan kan dit waarschijnlijk duiden op oververhitting. Hieronder ziet u de verschijnselen die zich voordoen als uw huisdier het te warm heeft door oververhitting: Heftig hijgen (soms wel 10x zo snel dan normaal), kwijlen, braken en last van diarree.
Het is een logisch gevolg: afkoelen. Oververhitting is puur en alleen door afkoeling te verhelpen. Je hond in een bad met koud water zetten of een emmer water over de hond heen gooien is géén goed idee. Hierdoor is de overgang tussen warmte en koelte te groot.
Airconditioning is ook voor dieren aangenaam, maar moet geen koude stroming over of langs het dier geven. Ventilatoren zijn daarom minder geschikt, behalve bij oververhitting. Om een goed idee te krijgen van de temperatuur in de omgeving van een dier kan een thermometer in de omgeving worden geplaatst.
"Gewoon even uitlaten en gelijk weer naar binnen", raadt Gaus aan. Geen lange wandelingen, niet denken dat de energie eruit moet, gewoon even de behoeften laten doen en weer terug naar binnen. "Honden kunnen niet zweten door hun vacht, dus ze moeten al hun warmte via hun tong en poten kwijt.
Over het algemeen is kun je stellen dat het tot 7 graden warm genoeg is voor zowat alle honden. Is het kouder dan deze temperatuur, dan moet je oppassen. Vanaf – 7° is het te koud voor zowat alle honden.
Er is sprake van koorts bij honden als de lichaamstemperatuur minstens 39,5 ºC is. Wanneer een hond koorts heeft en een temperatuur van boven de 40 ºC kan dit gevaarlijk zijn en een bezoek aan de dierenarts is dan echt noodzakelijk.
Je hond hijgt veel omdat hij het te warm heeft
Honden die het warm hebben, koelen zichzelf af via hun mond. Honden kunnen namelijk enkel zweten via hun pootjes, wat vaak onvoldoende is tegen de hitte. Door te hijgen kan een hond snel lucht inademen, bevochtigen en terug uitademen.