Bij PMS gaat het vooral om vrouwen tussen de 35-44 jaar, zonder een medicamenteus gereguleerde cyclus. Het kan zijn dat vrouwen – juist omdat ze klachten van PMS ervaren – overgegaan zijn tot regulatie van de cyclus door middel van orale anticonceptie en dat daardoor hun PMS-klachten zijn verdwenen.
Als u er goed mee leert omgaan, kunnen de klachten minder worden. Gezond eten, genoeg bewegen en goed slapen helpen meestal om u beter te voelen. Zorg dat u weinig stress heeft in de dagen dat u last heeft van PMS. Gesprekken met de praktijkondersteuner van de huisarts of met een psycholoog kunnen helpen.
Bij het premenstrueel syndroom (PMS) krijgt u elke keer lichamelijke en psychische klachten voordat u ongesteld wordt (menstruatie). U krijgt bijvoorbeeld depressieve klachten en een opgeblazen gevoel. De klachten zijn zo erg dat u niet uw gewone dagelijkse dingen kunt doen.
Sommige vrouwen houden nog klachten tijdens de eerste dagen van de menstruatie. Na een periode van minimaal een week zonder klachten komen de klachten weer terug. De steeds terugkerende klachten verstoren het normale leefpatroon. Vele honderden lichamelijke en psychische klachten zijn bij PMS beschreven.
Er zijn ook lichamelijke aandoeningen die kunnen verergeren voorafgaand aan de menstruatie, zoals epilepsie, migraine, diabetes, astma en allergieën. Het hormoon progesteron kan ook invloed hebben op deze aandoeningen. Ernstige pijn voorafgaand aan de menstruatie en tijdens de menstruatie is geen kenmerk van PMS.
Bij PMS-klachten doe je er goed aan een vitamine B-complex te slikken. Vooral vitamine B6, B12 en foliumzuur kunnen je klachten aanzienlijk verminderen. Omdat de B-vitamine elkaar aanvullen kun je ze beter niet los slikken maar in een complex. De B-vitaminen kun je het beste om de dag innemen bij een grote maaltijd.
Waar premenstrueel syndroom vandaan komt, is helaas niet bekend. Waarom de ene vrouw wel last heeft van PMS en de ander niet, is ook onduidelijk. Kenmerkend aan premenstrueel syndroom, is dat de PMS-klachten optreden rond de derde week van je menstruatiecyclus en weer verdwijnen als je menstruatie doorzet.
PMS treft vooral vrouwen tussen 30 en 40 jaar. Ongeveer 1 op 4 vrouwen heeft er last van. Een kleine 10% heeft een erge vorm van PMS, namelijk het dysforisch premenstrueel syndroom. In dat geval belemmeren de klachten de dagelijkse activiteiten.
Depressiviteit door je menstruatie, hoe komt het? De precieze oorzaak van depressie bij PMS en PMDD is nog onduidelijk. Men vermoedt dat de oorzaak te maken heeft met het functioneren van bepaalde neurotransmitters. Dit zijn stofjes die signalen doorgeven aan de hersenen, waaronder aan delen waar emoties zich bevinden.
De overgang kan beginnen als u tussen de 40 en 60 jaar oud bent. 1 op de 100 vrouwen komt te vroeg in de overgang, voor ze 40 jaar zijn.
Als je veel last hebt van lichamelijke klachten, zoals vocht vasthouden, opgeblazen gevoel, gespannen borsten, zou deze pil kunnen helpen. LHRH agonisten Deze medicijnen remmen de werking van de eierstokken. Vaak gebeurt dit met een injectie die 1-3 maanden werkt. Je maakt geen oestrogeen en progesteron meer.
Vanaf de leeftijd van 52 jaar wordt sowieso geadviseerd om de pil te stoppen door de risico's bij langdurig gebruik van de pil. Het risico op ernstige bijwerkingen neemt toe, zoals borstkanker en hart- en vaatziekten. Ook zijn op deze leeftijd veel vrouwen in de overgang. Overleg hierover met uw arts.
Oorzaak van hoofdpijn tijdens de menstruatie
De hoofdpijn die je ervaart tijdens je menstruatie wordt meestal veroorzaakt door een plotselinge daling van de hoeveelheid oestrogeen vlak voor je menstruatie.
Eén van de redenen van vermoeidheid tijdens je menstruatie is een schommeling van de hormonen. Ongeveer twee weken voor de menstruatie daalt het oestrogeengehalte en stijgt het progesteronniveau. Vrouwen die hier gevoelig voor zijn krijgen hierdoor pijnlijke borsten, hoofdpijn, ze zijn moe, geïrriteerd en neerslachtig.
Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon.
Een progesteron tekort zorgt mogelijk voor een kortere luteale fase, waardoor de menstruatiecyclus verstoord raakt. Progesteron tekort symptomen zijn onder andere PMS klachten, onregelmatige of uitblijvende menstruatie, verhoogde stress, prikkelbaarheid en angst.
De meest voorkomende symptomen van endometriose zijn (extreme) menstruatiepijn, buikpijn en rugpijn. Maar ook blaasproblemen, darmproblemen en vruchtbaarheidsproblemen horen hier bij. Allen verschillend in ernst en hoeveelheid.
Oestradiol maakt in de hersenen namelijk serotonine vrij. Serotonine is een stofje waar je je gelukkig en opgewekt door voelt. De psychologen schrijven dat minder oestradiol zorgt voor minder serotonine, en dus minder gelukzalige gevoelens. De pil rommelt niet alleen met oestradiol.
Beweging bevordert de aanmaak van endorfinen. Deze stof zorgt ervoor dat jij je beter voelt. Het kan lastig zijn om je ertoe te zetten, maar bewegen helpt. Door te sporten zal je stemming verbeteren en krijg je een energieker en positiever gevoel.
Het is aangetoond dat SSRI's effectief zijn in de behandeling van PMS. Behandeling had een positief effect op lichamelijke, functionele en gedragsmatige klachten en symptomen. Luteale dosering van SSRI's is even effectief als continue dosering in de behandeling van PMS.
Nagenoeg alle vrouwen kennen wat ongemakken en voelen zich minder goed in de dagen voor de menstruatie. Die klachten worden aangeduid met premenstrueel syndroom of PMS. Daarvan bestaat een ernstige vorm: premenstrueel dysfore stoornis of PMDD (PreMenstrual Dysforic Disorder).
Dosering driemaal per dag 1000 mg, na het eten. De capsules moeten worden ingenomen drie dagen voor de klachten beginnen (voor de meeste vrouwen is dat ongeveer tien dagen voor de komende menstruatie) tot aan het begin van de menstruatie.