Milieuparken. Je kunt jouw oude schoenen en textiel (zoals jassen, jurken, broeken, truien en gordijnen, dekens, lakens) ook inleveren bij een milieupark. Spullen die nog kunnen worden hergebruikt, gaan naar een Kringloopwinkel.
Bij sommige supermarkten of winkelcentra staan speciale verzamelcontainers voor oude kleding en textiel. U kunt daar uw oude kleding in stoppen, maar ook schoenen, hoeden en zachte knuffelbeesten. En textiel zoals handdoeken, washandjes, tafellakens en dekbedovertrekken.
In de meeste gemeenten staan textielcontainers waar je kleding, schoenen en huishoudtextiel kunt inleveren. Als die er niet zijn, kun je het naar de milieustraat brengen. Je kunt deze spullen ook naar de kringloopwinkel brengen. Sommige goede doelen zamelen oude kleding huis-aan-huis in.
Textielcontainers zijn geen afvalcontainers!
Sterk bevuilde textiel, bijvoorbeeld met verf- en olievlekken. Nat textiel. Vloerbedekking. Snijafval (kleine lappen stof)
Van alle afvalstromen levert de recycling van textiel de meeste CO2-besparing op. 1 kilo glas is goed voor 323 gram minder CO2-uitstoot, 1 kilo textiel voor 3.432 gram minder CO2-uitstoot.
Stop die kleren dan op de goede manier in de textielbak of breng ze naar de kringloopwinkel. Zo krijgen ze via recycling en hergebruik een nieuw leven. Kleding en schoenen die je zelf niet meer draagt, kun je inleveren in een textielbak of kledingzak. Ook versleten en gescheurde stoffen mogen in de textielbak.
Oude kleding, schoenen en tassen kun je nu een tweede leven geven via Cash4YourFashion. Consumenten kunnen hun spullen in een doos of vuilniszak stoppen en naar de inzameldepots van Cash4YourFashion brengen. Voor elke kilo krijg je 0,65 euro.
Mocht je die niet in de buurt hebben of zijn je schoenen helemaal versleten, dan kun je ze meestal ook naar een kledingbak of naar de milieustraat brengen. Lever schoenen per paar samengebonden aan in de kledingcontainer. Je kunt schoenen die nog goed zijn ook te koop aanbieden op een website voor tweedehands spullen.
Alle textiel mag erin, behalve als het vervuild of nat is. Je kunt oud textiel in een textielcontainer doen, meegeven in een zak met huis-aan-huis inzamelacties of afgeven bij de kringloopwinkel of milieustraat.
Alle textielverwerkers zijn voortaan verplicht om ook versleten textiel en schoenen te aanvaarden én ze te laten recycleren. Je mag dus volgens de nieuwe sorteerregels naast herbruikbare kleding en schoenen nu ook versleten kleding, schoenen, handdoeken, lakens en andere stoffen in een textielcontainer deponeren.
Inzameling van producten
Oude dekbedden en kussens kunnen worden ingeleverd via één van onze donsretourpunten. Wilt u ook uw steentje bijdragen aan een beter milieu. Lever dan uw oude dekbed of kussen in en wij zorgen voor een milieuvriendelijke recycling van uw product.
Kleding die nog goed te gebruiken is gaat naar de kringloopwinkel of naar landen waar ons textiel zeer welkom is. Jouw oude kussenslopen, gordijnen, schoenen, sokken en knuffels mogen ook bij het textiel! Textiel kan ingeleverd worden bij het afvalbrengstation of een textielcontainer in de buurt.
In de BEST-tas kunt u boeken, kleine elektrische apparaten, speelgoed en textiel kwijt. De spullen mogen nog bruikbaar of kapot zijn. De tas wordt gratis bij u aan huis opgehaald en dat is 'Best makkelijk'! Door de BEST-tas krijgen gebruikte spullen een tweede leven en worden materialen gerecycled.
Alle ingezamelde textiel gaat naar een van onze sorteercentra in Nederland. Hier wordt het restafval tussen de kleding uitgehaald, en sorteren we het op soort en kwaliteit. Vervolgens krijgt de textiel een nieuwe bestemming.
De oranje zak is alleen bestemd voor voedingskeukenafval. Gebruik voor je tuinafval de daarvoor bestemde groene zakken. Afval dat niet in deze zakken mag (beenderen, karkassen, schelpen van schaaldieren, luiers ...) moet in de witte zak.
Foto's kun je het beste weggooien bij het restafval: ze bevatten teveel chemische stoffen om als grondstof te kunnen dienen voor bijvoorbeeld nieuw papier. Film bestaat uit celluloid, wat niet recyclebaar is. Deze stoffen zijn niet zo schadelijk dat het materiaal bij het klein chemisch afval moet.
Als je een kledingstuk echt niet meer gaat dragen, wat kun je er dan het beste mee doen? 'Je kunt het in een bak van het Leger des Heils of Sympany doen. Alles wat je daarin gooit, wordt verkocht aan bedrijven.
Gooi bijzonder papier zoals vetvrij papier, stickerrugpapier en bakpapier weg bij het restafval.
Schoenen verkopen via websites
Op websites als Marktplaats, United Wardrobe, Vinted en Ebay kun je gratis via een eigen account jouw schoenen verkopen.
RECYCLE JE HARDLOOPSCHOENEN
In iedere Runnersworld winkel kun je sinds 2016 jouw oude hardloopschoenen inleveren. Van het gerecyclede materiaal worden weer nieuwe hardloopbanen, kinderspeelplaatsen en zelfs veters gemaakt.
De winkelvoorraad kleding opkoper koopt graag merkkleding, designermerken, sportskleding, werkkleding en schoenen. Biedt maar aan wat u heeft en wilt verkopen. De winkelvoorraad kleding opkoper komt snel bij u langs zodat u weer snel ruimte op de plank en in uw magazijn heeft én extra geld voor uw nieuwe voorraad.
– Leger des Heils Reshare geeft de kleren gratis weg aan mensen in nood (bijvoorbeeld daklozen of asielzoekers). Ook worden de donaties voor een klein prijsje in hun tweedehandswinkels verkocht. Soms versturen ze de kleding naar sorteerbedrijven. Dit laatste levert geld op die ze vervolgens in hulpprojecten investeren.
Waar kan ik mijn oude kleding en textiel doneren aan Leger des Heils ReShare? Kijk op onze containerlocator of bel gratis 0800 0322 voor het dichtstbijzijnde inzamelpunt voor kleding en textiel bij jou in de buurt.