Meestal duurt een opgieting zo'n 10-15 minuten. Na afloop van de opgieting is er vaak fruit of een drankje. Afhankelijk van de sauna en de saunameester wordt een opgieting verrijkt met bijvoorbeeld muziek, een verhaal, klankschalen, ijs en/of licht.
Door deze luchtstroming wordt het isolerende laagje op jouw huid verbroken. In combinatie met de toegenomen luchtvochtigheid, lijkt het alsof het een stuk heter is. De opgieting wordt steeds heter opgebouwd, wat kan leiden tot het ultieme opgietmoment: KIPPENVEL!
Het is een sensationele belevenis tijdens een dagje sauna. Tijdens de opgieting giet de saunameester water met etherische oliën op de warmtebron. De vrijgekomen waterdamp wappert en zwaait de saunameester door de ruimte. De luchtvochtigheid stijgt en je ervaart de saunatemperatuur als warmer en intenser.
Een opgieting is een saunaritueel en vindt plaats in een hete sauna van 80-120 graden Celsius. Een ander woord voor opgieting is ook wel Aufguss (Oostenrijks) of Löyly (Fins). Tijdens een opgieting wordt er water met etherische oliën op een gloeiend hete saunakachel gegoten.
Bij het opgieten in de sauna wordt met een grote lepel een grote hoeveelheid water (veelal gemengd met een geurige essentiële olie) uit een emmer over de hete stenen op de saunakachel gegoten. Hierdoor ontstaat een stoomwolk die de ruimte met een geurende nevel vult.
Wie dat wenst, kan een drietal lepels water opgieten op de hete kolen in de sauna. Samen met het heerlijk sissende geluid ontstaat er meteen ook een geweldige stoom én stijgt de temperatuur in de sauna aanzienlijk. Deze hitteopstootjes zijn precies wat je nodig hebt om nog beter te relaxen.
Een traditionele Finse sauna of een barrelsauna worden opgewarmd met een elektrische kachel of een houtkachel. Beide kachels hebben ongeveer 25 minuten nodig om op te warmen. Dit is natuurlijk wel weer afhankelijk van de gewenste aanvangswarmte en de grootte van de sauna.
De saunastenen die op een saunakachel liggen, nemen heel veel warmte op. Door water over de stenen te gieten, verdampt het en ontstaat er een hogere luchtvochtigheid. Eventueel kunt u aan dit water nog een heerlijke geur toevoegen, zoals lavendel of eucalyptus.
Wat is een opgietsessie? Bij een opgietsessie wordt een mengeling van water en etherische oliën op hete stenen gegoten door een sauna- of opgietmeester. Hierdoor verdampt deze mengeling en gaat de temperatuur in de sauna sterk naar omhoog.
Hoeveel water je gebruikt laat je best afhangen van wat je zelf kan verdragen. Het verdampen van water zorgt namelijk voor een forse opstoot van de temperatuur. Vaak wordt het opgieten in de sauna ook gebruikt om een aangename geur in de cabine te bekomen.
Door het zweten in een sauna gaat je lichaam wel calorieën verbranden maar de hoeveelheid calorieën is vrij gering. Tijdens een half uur sauna verbrand je ongeveer 300 Kcal. Om 1 kg. lichaamsvet kwijt te raken moet je ongeveer 7000 Kcal.
Sauna temperatuur van 90 graden
De ideale sauna temperatuur ligt zo rond de 90 graden Celsius. Dit is een temperatuur die prima te verdragen is, als de luchtvochtigheid laag is. In een droge sauna ligt de luchtvochtigheid rond de 15%.
Het beginnen met saunabaden is vooral een kwestie van stap voor stap opbouwen. Vooral het langzaam en uitgebreid opwarmen en het degelijk afkoelen aan het einde van een saunagang is heel belangrijk. Bij een eerste saunabezoek kunt u het beste beginnen met een sauna met de laagste temperatuur.
Hierdoor wordt de luchtvochtigheid in de sauna versterkt. Je lichaam reageert op de vochtige lucht door je lichaamstemperatuur te verhogen. Je warmt dus lekker op. Bovendien zijn opgietingen heel gezond, want ze stimuleren je doorbloeding en ze voeren afvalstoffen af.
De warmte van de sauna zorgt ervoor dat je endorfine aanmaakt; een geluksstofje. Net als wanneer je een warm bad neemt. Bovendien: na een aantal saunarondes geef je je immuunsysteem een boost. De warmte van de sauna zorgt voor een verhoogd aantal witte bloedcellen en zorgt voor een betere doorbloeding.
Zoals de Finnen al ontdekt hadden, kan de temperatuur in de sauna zeer snel en tijdelijk verhoogd worden door water over de hete stenen van de kachel te gieten. Dit fenomeen wordt löyly, opgieting of naar het Duits aufguss genoemd.
Bij een elektrische saunakachel worden de saunastenen verwarmd door een elektrische warmtespiraal in de kachel. Daarop geven de stenen die warmte af aan de omgevingslucht in de saunacabine. Als je water op de stenen giet, wordt er hete lucht verspreid.
Vervang de saunastenen elke twee jaar
Voor de optimale werking van je saunakachel moet je elke twee jaar de saunastenen vervangen. Als je dat niet doet, blijft er meer gruis achter in de kachel en vormen de stenen één geheel. Hierdoor verloopt de ventilatie tussen de stenen niet meer vlot.
De sauna verwarmen kan op twee verschillende manieren. Je kunt ervoor kiezen om een elektrische kachel te gebruiken of om op de traditionele manier een vuurtje te stoken door een houtgestookte kachel te gebruiken.
Het vermogen dat je nodig hebt om een Finse sauna te verwarmen bedraagt ongeveer 1 kilowatt per m³. Een kleine sauna van 2.5m³ gebruikt dus ongeveer 2.5 kW (2500 Watt) aan stroom.
We adviseren je niet langer dan 15 minuten in een sauna te blijven, dat is het beste voor je lichaam. Korter in een sauna zitten mag natuurlijk ook, 5 minuten kan al heel effectief zijn! Je kan altijd de sauna verlaten zodra de warmte niet langer prettig aanvoelt.
Ga niet te lang in een sauna zitten. In de saunacabines hangt een zandloper, welke standaard staat ingesteld op vijftien minuten. Echter blijft het belangrijkste; luister naar jouw eigen lichaam. Heb je het gevoel dat je toe bent aan verkoeling; doe dit dan ook.
De juiste tijd is per persoon verschillend, maar met het oog op de gezondheid is het verstandig om maximaal 10 tot 15 minuten in de sauna te blijven. Stap er dan even uit om af te koelen voor een paar minuten en dan kun je er best weer een kwartiertje tegenaan.
Wij raden water aan: dit is het beste om de vocht reserves van je lichaam weer op peil te brengen. Toch zijn lauwe thee, kruidenthee, fruitwater of vruchtensap prima alternatieven. Het drinken van alcohol in combinatie met een sauna bezoek wordt echt altijd afgeraden.