De sterilisatie (eigenlijk castratie) van een poes is echter een chirurgische ingreep en gaat dus gepaard met pijn. Het is echt niet zo dat katten na een chirurgische ingreep geen pijn zouden ervaren. Het verschil zit er echter in dat mensen en ook bijvoorbeeld honden in het algemeen wat eerder klagen en katten niet.
Is sterilisatie pijnlijk voor de kat? De sterilisatie of castratie is een heel eenvoudige ingreep. Je kat wordt onder narcose gebracht, zodat hij geen pijn voelt tijdens de operatie en na de operatie krijgt hij spuitjes tegen de pijn om te helpen met eventuele postoperatieve ongemakken.
Door de gebruikte narcosemiddelen kan uw kat na de operatie nog wat instabieler lopen, rustiger zijn dan normaal en in een enkel geval wat minder eetlust hebben of misselijk zijn.
Ze kunnen een paar uur een beetje slaperig zijn van de narcose maar de volgende dag zijn ze meestal alweer levendig. Probeer uw kat het liefst minimaal een dag of twee rustig te houden om de wonden vast wat te laten helen. Over het algemeen is uw kat dus snel hersteld na sterilisatie.
Nazorg na de narcose
Indien uw poes nog niet volledig ontwaakt is, dient zij thuis verder wakker te worden op een rustige, beschutte en warme plaats totdat ze zichzelf weer goed kan bewegen en tot rust gekomen is. Onrustig gedrag wordt meestal veroorzaakt door de narcose en verdwijnt met tijd dus ook weer.
De kat kan de dag zelf nog wat rustig zijn van de operatie maar bij een goed en netjes verloop van de sterilisatie zult u 1 dag na de operatie al niks meer aan de kat merken. Het is dus niet normaal dat een kat dan nog erg rustig is of niet wil spelen.
De kat moet na de sterilisatie minimaal 5 dagen binnen gehouden worden in verband met de wondgenezing en zodat ze goed in de gaten gehouden kan worden tijdens het herstel. Tien dagen na de ingreep plannen we een afspraak in voor wondcontrole en eventueel het verwijderen van de hechtingen.
De poes hoeft dezelfde dag nog niet te eten of te drinken, maar mag dat wel. Het is belangrijk dat ze de volgende dag wel weer gaat eten en drinken. Mocht dit niet het geval zijn neem dan contact met ons op! Na de sterilisatie moet de poes meerdere dagen binnen gehouden worden.
Castratie bij een kater is een relatief simpele ingreep die eigenlijk niet mis kan gaan. Heel soms is er sprake van een cryptorche kater, waarbij slechts één bal is ingedaald. De andere bal moet dan door middel van een operatie uit lies of buik gehaald worden. Dat is gebeurt zelden.
Sterilisatie betekent dat de ei- of zaadleiders doorgesneden of afgebonden worden. Een veel minder ingrijpende operatie dus. Sterilisatie verandert over het algemeen niks aan het gedrag of de eetlust van de kat.
Na een sterilisatie produceert je kat minder hormonen.Je kat zal minder actief zijn en zal makkelijker zwaarder worden. Geef je kat daarom na de operatie aangepaste voeding voor gesteriliseerde dieren. Verder brengt elke operatie onder narcose een klein risico voor je huisdier met zich mee.
Het laten steriliseren van uw kat heeft verschillende voordelen. Sterilisatie voorkomt niet alleen ongewenste dracht, ook de kans op tumoren in de melkklieren (ook wel mamma tumoren genoemd) wordt bij sterilisatie op vroege leeftijd aanzienlijk verkleind. Mammatumoren zijn bij de kat bijna altijd kwaadaardig.
Wat je ziet na castratie is dat katten sneller meer gaan eten, meer dan nodig.Het risico op overgewicht en vetopslag wordt hierdoor groter, waardoor er inderdaad één en ander verandert in de buikomvang. Ook de pouch kan hierdoor gaan groeien.
Figuur 2: Een medical pet shirt of kraag wordt meestal 10-14 dagen na de sterilisatie gedragen. De hechtingen worden meestal na 10-14 dagen verwijderd. Tot deze periode moet het rompertje gedragen worden.
De kosten van een traditionele sterilisatie van je kat liggen vaak rond de € 125 inclusief narcose. Wanneer je kiest voor een laparoscopische sterilisatie lopen de kosten al snel richting de € 200. Ook is het goed om rekening te houden met eventuele extra kosten die tijdens de operatie kunnen optellen.
Hoeveel tijd een kat nodig heeft om aan het MPS-Medical Pet Shirt® te wennen, verschilt per kat. Houd je kat in de gaten tijdens het gebruik van dit product. Als jouw kat na een dag nog niet aan het shirt is gewend en niet wil eten of drinken, raadpleeg dan de dierenarts.
Er zijn verschillende oorzaken voor het overmatig miauwen van katten. Een kat miauwt bijvoorbeeld om aandacht te krijgen van zijn baasje, maar ook uit verveling of angst. Daarnaast kan er ook een medische oorzaak zijn voor het vele miauwen, zoals dementie of een ziekte.
Alles blijft wel intact, het lichaam blijft ook gewoon geslachtshormonen aanmaken. Een gesteriliseerde poes zal dus nog steeds krols worden en een gesteriliseerde kater zal nog steeds kunnen sproeien. Castratie betekent dat de teelballen of eierstokken in zijn geheel verwijderd worden.
De nazorg thuis
Geef in principe geen voer direct na de ingreep. Als hij wel wat wil eten, geef dan kleine hoeveelheden en blijf in de buurt, dit voor het geval dat hij moet braken. De dag na de ingreep moet uw kat weer willen eten. Tot minstens 1 week na de ingreep moet u uw kat binnenhouden.
Poezen kunnen gesteriliseerd worden vanaf de leeftijd van 6 maanden. Tijdens de krolsheid zijn de eierstokken en baarmoeder extra doorbloed.Daarom wordt de sterilisatie bij voorkeur enkele weken na de krolsheid uitgevoerd.
Zich veilig voelen
Wanneer je kat op zoek is naar een slaapplaats, willen ze niet alleen comfort en warmte, ze willen ook een plek die veilig is en vertrouwd. En die plek ben JIJ! Geen gevaarlijke roofdieren kunnen hen schaden als jij daar bent. Zo kunnen ze in vrede ontspannen.
Een zwelling van het abdomen kan ontstaan door bijvoorbeeld vochtophoping, een tumor, gasophoping, een obstructie of een worminfectie. Vaak kan een gezwollen buik ook zorgen voor ademhalingsproblemen en kunnen de dieren lethargisch zijn.
Een kale buik is vaak een teken van blaasproblemen (gruis, ontsteking). Dit is een oorzaak die vaak over het hoofd gezien wordt, zeker als een kat geen andere tekenen van onzindelijkheid vertoont. Hij kan echter gemakkelijk vastgesteld kan worden door middel van urine-onderzoek.
U wordt altijd gevraagd uw dier minimaal 12 uur voorafgaand aan een operatie niet meer te voeren. Dit is omdat dieren misselijk kunnen worden van de narcose die ze krijgen, met als gevolg dat ze kunnen gaan braken.