Ze komen van de billen die we bij kippen dijen noemen. Kippendijen zijn bij mijn marktkraam 1 euro de kilo duurder dan kipfilet.
Kippendij is een goedkoper deel van de vogel, en laat het nou ook nog eens het lekkerste deel zijn. Er zit namelijk meer vet in de dij dan in bijvoorbeeld borst, die wordt daarom sneller droog. De voorkeur gaat meestal uit naar de variant met bot en vel.
Lekker malse filets uit het bovenste gedeelte van de kippenpoot. Kippendijen zijn wat vetter dan kipfilets, waardoor ze heerlijk mals blijven bij het bakken.
Kippendij is malser en vetter.Er er zit meer smaak aan.” Vlees bevat vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor kinderen in de groei. Maar elke dag vlees eten is niet nodig en ook niet per definitie gezond.
Een Turkse slager zit meestal in een Turkse supermarkt en die hebben dan ook een groente- en fruitafdeling met lage prijzen. Het is een goed idee om niet alleen vlees te halen, maar ook meteen andere boodschappen. Haal eerst producten die je (her)kent en probeer steeds nieuwere goedkope producten uit.
Ook aan de kip zitten biefstukken. Ze komen van de billen die we bij kippen dijen noemen. Kippendijen zijn bij mijn marktkraam 1 euro de kilo duurder dan kipfilet.
De kippendij is het meest malse stukje van de kip. Het vlees van de kippendij is iets vetter en daardoor rijker van smaak dan kipfilet. Ook de kleur is duidelijk wat donkerder. Maar verder kunt u de filet van de kippendij net zo veelzijdig bereiden als kipfilet van de kippenborst.
- 6,95 per kilo
Het populairste stukje vlees, kip! Onze kipfilet is lekker veelzijdig, makkelijk te bereiden en naar eigen smaak te marineren. Kenmerk van kipfilet is dat deze een erg gezond stukje vlees is, vetarm en lichtverteerbaar is.
Kippendij. De beenfilet is de dij zonder bot en huid. Het is het sappigste stuk kip en een echte aanrader voor elk gebruik.
Bressekip. Poule de Bresse: de beste kip ter wereld. De kip heeft zelfs het AOC-zegel. De bressekip wordt gevoerd met tarwe, maïs en karnemelk.
Of een stuk kippendij gezonder is dan een kipfilet hangt mede af van hoe de rest van het voedingspatroon eruit ziet. Kippendij bevat meer vet dan kipfilet. Mensen hebben wel vet nodig, omdat dit ook nodig is voor de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K.
Uitgebeende en ontvelde kippendij. Wij snijden de dijfilets met de hand en maken ze helemaal schoon zodat er geen vet of bot achterblijft. Er gaan ongeveer 8 á 10 dijfilets in een kilo.
Wil je gevogelte op tafel zetten, bijvoorbeeld kip, fazant, duif of kalkoen? Houd dan rekening met 400 a 500 gram per persoon.
In de pakjes kipfilet groot zitten twee filets, dus alle filet van 1 kip. In de kleinverpakking zit er een, dat is dan dus de filet van een halve kip.
Kippendij recepten & tips
Een mals stukje kip met lekker veel smaak? Dat is natuurlijk de kipdijfilet. En je kunt er werkelijk alle kanten mee op.
1. Bespaar geld en verhoog uw marge. Hele kippen zijn goedkoper dan wanneer u bijvoorbeeld de borstfilets, haasjes, dijen en vleugels afzonderlijk inkoopt. Dus hoewel het langer duurt om hele kippen te fileren, kan u toch redelijk wat geld besparen.
Kies voor de goedkoopste vleessoorten en -producten
Over het algemeen zijn kippenvlees en varkensvlees het goedkoopst. Dus als jij vlees wil eten zonder teveel geld kwijt te zijn, dan kun je het beste voor deze soorten kiezen.
De prijs van kip is de laatste jaren aanzienlijk gestegen en veel consumenten vragen zich af waarom. Er zijn verschillende redenen voor de stijging van de kippenprijs, variërend van stijgende kosten voor voer en transport tot veranderende regelgeving in de pluimveesector.
De hogere prijzen voor vlees komen vooral doordat veevoer heel veel duurder is geworden, zegt Thijs Geijer, sectoreconoom Food bij ING. Grondstoffen die in veevoer zitten, zoals graan, mais en soja, bepalen tussen de 60 en 80 procent van kosten voor varkens- of pluimveehouders.
De kippendijfilet is afkomstig uit de bovenkant van de kippenpoot. Het vlees is iets donkerder van kleur dan een kipfilet. Omdat de kippendij vetter is dan de kipfilet heeft het een rijkere, meer uitgesproken smaak.
Gemiddeld genomen rekenen we zo'n 400 gram vlees per persoon bij een BBQ. Dus voor 30 personen kun je uitgaan van ongeveer 12 kilo vlees.
Lidl scoort het slechts, alle kipvleeswaren van deze supermarkt die bij de steekproef zijn geteld bleken van plofkip, een score van 100%. De een na laatste plaats is voor Aldi, met 95% plofkip. Aldi biedt 5% kip met een keurmerk. Zie het onderstaande tabel voor volledige uitslag.