De volwassen insecten zijn eetbaar, maar ook de larven of de poppen. De insecten die in ons land worden aangeboden zijn meestal sprinkhanen, meelwormen en kevers. Ze zijn veilig om te eten mits je poten en vleugels verwijdert en ze niet rauw eet.
Sprinkhanen, mits goed door de boer gekweekt, smaken gewoon goed. Het smaakprofiel is hartig en vergelijkbaar met garnaal of notige kip, afhankelijk welke chef je het vraagt. Wereldwijd eten mensen sprinkhanen, puur omdat ze het lekker vinden.
Hoe eet je insecten? Je kunt insecten los eten als snack. Verwijder wel eerst de vleugels en poten, bij sprinkhanen bijvoorbeeld, die kunnen voor beschadiging en verstopping in je darmen zorgen. Je kunt ze ook als onderdeel gebruiken in een zoete snack zoals een koekje of gebak.
Rauwe wormen smaken heel romig
De insecten bestelden we in Azie en toen zijn we gaan experimenteren aan de hand van recepten die we op internet vonden." Om te kijken welk dier zich het beste leende voor verwerking aten ze er veel: "We hebben rauwe wormen geproefd, die smaken heel romig.
Veelal worden insecten in hun geheel geconsumeerd, maar ze kunnen ook verwerkt worden tot pasta's of poeders. Insecten kunnen ziekmakende micro-organismen (schimmels, bacteriën, parasieten, enzovoorts) en giftige stoffen bevatten die bij consumptie een gevaar voor de gezondheid kunnen betekenen.
Krekels hebben een heel kleine ecologische voetprint, dus de milieubewuste snacker kan zijn hart ophalen bij deze krekelballen. De smaak van krekel wordt ook wel als umami bestempeld en is hartig en notig. Bestel deze insecten in borrelversie, drink er een biertje bij en leun achterover.
Dat komt doordat voedingsproducten met insecten nog niet op grote schaal gemaakt worden. De vraag is nog niet groot genoeg en dus zijn de productiekosten hoog. Zodra er meer vraag is naar insectenburgers en er meer geproduceerd wordt, gaan de productiekosten omlaag. En dus ook de winkelprijs.
Wil je een schorpioen op een stokje, een gefrituurde vogelspin of allerlei soorten insecten zoals kakkerlakken eten? Dat kan in Bangkok. In menig reisreportage wordt echter de indruk gewekt dat dit het gemiddelde streetfood in Bangkok is en dat je dit dus op iedere hoek van de straat aantreft.
Het is in Nederland niet gebruikelijk, maar je kunt zeker mieren eten. Er zijn wereldwijd ruim 1.900 insectensoorten die gegeten worden waaronder sprinkhanen, krekels, rupsen, kevers, kakkerlakken, mieren, bijen, wespen, termieten, vlinders en motten. Zowel de volwassen insecten als de larven of poppen zijn eetbaar.
Insecten recepten
Smelt de boter in een pan op gemiddeld tot laag vuur en voeg de gesneden teentjes knoflook toe. Bak de knoflook voor zo'n vijf minuten, en voeg vervolgens de schoongemaakte sprinkhanen toe. Laat het geheel nog zo'n 10 tot 15 minuten bakken en vergeet niet af en toe te roeren.
Krekels Krekeltjes kunnen wel goed zingen, maar duidelijk minder goed springen dan sprinkhanen. Ze hebben kleinere springpoten. De meeste krekels zijn in z'n geheel ook kleiner dan sprinkhanen en hun lichaam ziet er afgeplatter uit. Bovendien zijn ze nooit groen, maar meestal bruin gekleurd.
Krekels zijn koudbloedig en nemen de temperatuur aan van de omgeving. Als de temperatuur stijgt, dan tjirpen ze dus sneller en ze tjirpen langzamer als de temperatuur daalt.
Sprinkhanen zijn te vinden op planten, meestal grassen. Een aantal soorten leeft in struiken en bomen. Ze leven vaak op zonnige gebieden, zoals graslanden. Sprinkhanen hebben zich perfect aangepast aan hun omgeving en door hun kleur.
Kakkerlak: Ja, u kunt kakkerlakken eten! Alleen niet degene die u vindt rond uw huis. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kunnen kakkerlakken eigenlijk zeer schoon en lekker zijn, vooral als ze gevoed zijn met verse groenten en fruit. Ze kunnen geroosterd, gebakken, gebraden of gekookt gegeten worden.
1. Bijen: Bijenlarven worden in verschillende culturen gewaardeerd als smakelijk hapje. Eigenlijk niet onlogisch dat ze goed smaken, als je bedenkt dat bijen zelf alleen maar stuifmeel en honing eten. Gebakken in boter smaken ze zoals champignons met spek.
Op 12 november 2021 heeft de Europese Commissie besloten dat inwoners van Europese Unie binnenkort ook sprinkhanen op tafel kunnen zetten. De veldsprinkhaan is het tweede insect dat is goedgekeurd voor menselijke consumptie. In Juli 2021 werden gedroogde meelwormen al goedgekeurd door de Europese Commissie.
Als de koningin doodgaat, komen er geen nieuwe mieren meer bij. Het mierenvolk sterft dan langzaam uit. Een mierenkolonie wordt gesticht door een bevruchte koningin. Ze is bevrucht tijdens de bruidsvlucht: gevleugelde mannetjes en koninginnen vliegen dan massaal uit om te paren.
Het zijn alleseters, met een voorkeur voor zacht plantaardig en dierlijk voedsel. Zoals fruit, groenten, brood, vlees, etensresten, maar ook insecten (inclusief kannibalisme) en uitscheidingen van mens en dier. Ze kunnen 10-20 dagen overleven zonder voedsel.
Mieren hebben geen longen en geen oren
Deze syphonen zijn verbonden met een soort buizennetwerk die de zuurstof naar bijna iedere cel in het lichaam vervoeren. Door de bewegingen van de mier wordt de zuurstof door het lichaam gecirculeerd, waarna de kooldioxide door dezelfde buizen weer wordt afgevoerd.
Schorpioenen: Twee keuzes hier. Kleine schorpioentjes die levend op een stokje in het frietvet gedompeld worden of grote zwarte keizerschorpioenen. De kleintjes smaken naar krokante garnalen, terwijl de grote vooral naar schelp neigen. Weinig smaak, buiten de satékruiden dan.
Het is crunchy en het smaakt een beetje naar bacon.
Schorpioenen vangen
De tityus serrulatus, de gele schorpioen, wordt gezien als de dodelijkste. Hij eet insecten zoals kakkerlakken en is aangepast aan het leven in riolen en afvalhopen in stedelijke gebieden. Het giftige dier heeft een lage stofwisseling en kan maanden overleven zonder te eten.
Best lekker, je moet ze alleen niet zien." Het beste kun je niet meer dan 45 gram insecten per keer eten, adviseert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In het skelet en schild van insecten zit namelijk chitine, die in die hoeveelheden sowieso geen kwaad kan.
De insecten die in ons land worden aangeboden zijn meestal sprinkhanen, meelwormen en kevers. Ze zijn veilig om te eten mits je poten en vleugels verwijdert en ze niet rauw eet.
Mensen kunnen natuurlijk ook insecten eten. Het past volgens onderzoek in een gevarieerd dieet en biedt vooral uitkomst voor mensen die relatief weinig eiwitten binnenkrijgen. Omdat insecten aanzienlijk duurzamer zijn dan vlees, kan het (deels) overstappen van vlees naar insecten bijdragen aan CO2-reductie.