De smaak van taugé doet denken aan Chinese kool. De groente wordt in de Indische en Chinese keuken veel gebruikt en is lekker in gerechten met bijvoorbeeld ui, knoflook, prei, champignon of ei. Met Chinese kool, paksoi, sperziebonen, lente-ui, radijs of paprika smaakt taugé ook heerlijk.
Taugé is een goede bron van vitamine C
Vitamine C heeft een antioxidantfunctie, waardoor het jouw lichaamscellen beschermt tegen schade. Deze vitamine is daarnaast nodig voor de vorming van bindweefsel en de opname van ijzer. Wist je dat: 100 gram taugé genoeg is voor bijna 20% van je dagelijkse vitamine C behoefte?
Taugé bestaat uit een wit stengeltje met een wortel en twee zaadlobben. De smaak is lekker knapperig en licht bitter.
Taugé bevat nauwelijks calorieën en is rijk aan voedingsstoffen. Dat is de ideale combinatie voor een gezond gewicht. Je kunt de kiemgroente dan ook vrijwel onbeperkt eten, zelfs als je aan het afvallen bent. Maak eens deze frisse Indische salade.
Rauwe taugé heeft een fijne crisp en kun je prima rauw eten. Er bestaat echter wel de kans dat kiemgroente (zoals bijvoorbeeld taugé) besmet is met bacterien als salmonella. Zorg ervoor dat je je de taugé van te voren goed wast en even onderdompelt in heet water, hitte dood namelijk deze bacteriën.
Liever niet: op rauwe taugé en andere kiemgroenten kunnen schadelijke bacteriën als salmonella en E. coli voorkomen. Daarom is het advies om taugé kort te verhitten voordat je het eet.Even onderdompelen in kokend water of kort wokken is voldoende, zo blijft de taugé lekker knapperig.
Alfalfa is de Nederlandse naam van de spruitgroente Luzerne. Alfalfa lijkt op een soort minitaugé maar dat is het niet. Het zijn de kiemen van de zaadjes van de Luzerneklaver, terwijl taugé afkomstig is van mungboontjes.
Op kiemgroenten als taugé of alfalfa, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E.coli. Deze bacteriën worden gedood door hitte. Door taugé en andere kiemgroente onder te dompelen in kokend water of mee te wokken met de maaltijd, voorkom je een voedselinfectie.
Taugé hoef je niet te ontdooien. Eenmaal uit de vriezer, kan je het direct in de pan doen. Let op! Taugé voeg je pas als laatste toe, zodat de taugé knapperig blijft.
Sojascheuten, ook wel gekend onder de naam taugé, zijn de malse, knapperige kiemen van de groene mungboon. Het is een algemene misvatting dat deze kiemen de scheuten zijn van sojabonen. Ze worden vaak gebruikt in de Aziatische keuken, onder andere in loempia's en wokgerechten.
Taugé en alfalfa zijn voorbeelden van kiemgroenten. Groente eten geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten. Kiemgroenten bevatten vezels en voedingsstoffen en maar weinig calorieën. Op kiemgroenten kunnen bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E.
De smaakbeleving van bitter is genetisch bepaald en is voor iedereen anders. Elk van onze smaakreceptoren wordt gecodeerd door een gen in ons DNA; de mate waarin een gen tot uiting komt, verschilt van mens tot mens. Toch kunnen we volgens de studenten ook aan heftige smaken wennen.
De zaden zijn vochtig genoeg om te kiemen. Spoel 2–3 keer per dag en herhaal dit een aantal dagen. Taugé zet je in het donker, bijvoorbeeld in je keukenkastje. De andere zaden kunnen op het aanrecht of in de vensterbank blijven staan.
Doordat taugé uit de grond komt, kan er namelijk salmonella, E.coli en toxoplasmose aanwezig zijn op rauwe taugé. Door het goed te verhitten worden deze schadelijke bacteriën gedood, waardoor je het gerust kunt eten. Was de taugé ook vooraf met stromend water.
Deze kiemen zitten vol voedingsstoffen om de boon tot een plant te kunnen laten groeien. En die voedingsstoffen kan jouw lichaam heel goed gebruiken! Taugé is rijk aan vitaminen C, B1, B2, B6 en B11, aan de mineralen Kalium, Calcium, Fosfor, Ijzer, Magnesium, Koper en Zink.
Taugé is de spruit van de mungboon en die ontkiemen gewoon in Nederland, om precies te zijn in Nijmegen. De taugé wordt daar gekweekt door middel van water, temperatuur en zuurstof. Het groeiproces duurt in totaal 7 dagen.
Verse prei invriezen
Prei invriezen is een uitstekende manier om verse prei maandenlang te bewaren. Wel eerst 2 minuutjes blancheren, zoals met de meeste groenten. Dan blijven de smaak en het uitzicht beter bewaard. Goed om weten: diepgevroren prei mag je onmiddellijk verwerken in een gerecht.
Taugé (Nederlands-Nederlands), sojascheuten (Belgisch-Nederlands) of tjapar (Surinaams-Nederlands), is de ontkiemde mungboon (Vigna radiata) of katjang idjo (groene boon). Het wordt vaak gebruikt in de Aziatische keuken, onder andere in loempia's.
In de groentelade van de koelkast is taugé 2 dagen houdbaar. Je bewaart taugé in de verpakking.
Alfalfa bevat een aanzienlijke hoeveelheid waardevolle voedingsstoffen. De frisse kiemgroente is een goede bron van vezels en levert je de vitamines B11 en K en het mineraal koper. Vitamine B11, ook wel foliumzuur genoemd, is onder andere betrokken bij de normale werking van je immuunsysteem.
Ontkiemde gierst, quinoa, diakonzaad en broccolizaad leveren de grootste gezondheidsvoordelen op. De gemakkelijkste soorten om zelf te ontkiemen zijn: adukibonen, alfalfa, fengriekzaad, groene erwten, rode erwten, klaverzaad, linzen, mungboontjes, quinoa, radijszaad en tarwekorrels.
Uit een studie is gebleken dat al de consumptie van 1-2 kopjes broccolikiemen per dag voldoende is om het lichaam van voldoende sulforafaan te voorzien. Dit komt overeen met ongeveer 10-20 gram broccolikiemen per dag.
Alfalfa kiemgroente is één van de meest bekende spruitgroenten en voegt een frisse, neutrale smaak toe aan je gerechten. De ontkiemde alfalfa groente lijkt op taugé.
Persoonlijk zeg ik het met de g van Frans grand of Engels great en go,en met de klemtoon op de tweede lettergreep.