De grootte kiezenZijn jullie met z'n tweeën, dan is een oven van 80×80 cm, 90x90cm of 100×100 een prima keuze. Voor een gezin is de pizza houtoven van 110×110 cm aanbevolen, met deze afmetingen kun je namelijk twee pizza's tegelijkertijd afbakken. Een oven van 120×120 cm geeft je nog wat meer werkruimte.
Zoals gezegd is een oven over het algemeen 60 centimeter breed (en diep). Dit is de meest toegepaste maat en groot genoeg voor het gezin. Krijgt u regelmatig gasten en/of gebruikt u veel de oven? Dan is een oven van 90 centimeter breed aan te raden.
First things first: de beste temperatuur om pizza te bakken is grofweg tussen de 300 en 350 graden Celsius. Napolitaanse pizza wordt nog heter gebakken, en wel op 400+ graden Celsius in een houtoven.
Met zijn 60 liter interne inhoud verschilt deze oven nauwelijks van een inbouwoven. De buitenafmetingen zijn B x D x H: 63,2 x 48,6 x 41,8 cm.
De beste vrijstaande oven is de Moulinex Tournebroche Optimo OX485810 – Mini oven. De beste high-end vrijstaande oven is de TZS First Austria 5047 Elektrische Oven. Daarnaast kan je ook met de Inventum OV207B een goede keuze maken.
Alle inbouwovens beschikken over twee standaard inbouw maten. Dit zijn ovens met een inbouwhoogte van 45 centimeter, maar ook van 60 centimeter. De keuze voor een oven van 45 centimeter of 60 centimeter hangt af van de ruimte die je tot je beschikking hebt en wat voor soort oven het beste past bij jouw huishouden.
De pizzastand op de oven
De pizzastand van een oven herken je aan het ventilatorsymbool met een streep eronder. Deze stand gebruikt een extra verwarmingselement aan de onderkant, waardoor de korst en de bodem van een pizza of quiche lekker krokant worden.
Zet de heteluchtoven op de juiste temperatuur, namelijk 220°C. Bak de pizza niet te lang (of te kort) en houd het bij 10 tot 11 minuten. Leg je pizza niet op bakpapier. Deze houdt namelijk vocht tegen, waardoor het vocht in je pizzadeeg niet makkelijk kan verdampen.
Meet de nis van de linker- tot de rechterkant.Zo breed mag jouw nieuwe oven zijn. De standaard nisbreedte van een oven valt tussen de 55 en 60 centimeter. Wanneer jouw oude oven nog in de nis staat, meet je het keukenkastje of de oven zelf op.
Onder een 'normale' oven verstaan we de conventionele oven. De conventionele oven is een van de meest traditionele ovensystemen en is beter bekend als de elektrische oven met onder- en bovenwarmte. Dit type oven beschikt over twee verwarmingselementen.
Een heteluchtoven werkt door de circulatie van de hete lucht sneller en je kunt in meer lagen tegelijk bakken. Een conventionele oven met onder- en bovenwarmte geeft een gelijkmatiger resultaat en een stoomoven is handig door de extra stoomfunctie.
Een vrijstaande oven in een kast plaatsen
Je kunt een vrijstaande oven zonder kookplaat los in de keuken neerzetten, maar het is ook mogelijk om 'm in een kast te plaatsen.
Bij de meeste merken voor een fornuis kun je kiezen uit een of twee ovens. Twee ovens zijn handig als je op verschillende temperaturen tegelijk wilt bakken. Wanneer je kiest voor één oven is er een grotere ruimte voor bijvoorbeeld grote ovenschalen of meerdere pizza's. Er bestaan ook merken die meer dan 2 ovens.
Oven voorverwarmen
Heb je een pizzasteen of pizza steel, dan kan je die op het rooster leggen en mee laten verwarmen. Je kan jouw bakplaat straks dan op de steen of steel leggen om af te bakken. Maar je kan jouw bakplaat ook gewoon op het ovenrooster zetten als je geen steen of steel hebt.
Twee of meer pizza's tegelijk in de oven bakken doe je als volgt: Snijd pizza's door de helft of in kwarten en verdeel ze op het rooster. Er passen nu twee pizza's per rooster. Gebruik een pizzarek met meerdere lagen om tot wel vijf pizza's tegelijk te bakken of koop een extra ovenrooster.
Aluminiumfolie
Geen bakpapier, maar wel aluminiumfolie? Ook dit kan je prima ter vervanging van het bakpapier gebruiken. Het is misschien een stuk gladder, maar het is wel geschikt voor de oven. Bij het braden, grillen of garen van vlees werkt aluminiumfolie vaak nog beter dan bakpapier.
Negeer de instructies
Wat we wél doen is de oven goed voorverwarmen op de hoogste ovenstand (meestal tussen de 250 en 275 graden) en plaatsen onze incognito diepvriespizza er voor een kortere periode in. Zo krijg je de echte steenoven look-a-like pizza.
Verwarm de oven voor op 200°C. Haal de pizza uit de vriezer en verwijder de folie. Leg de pizza op een rooster in het midden van de oven. Bak niet meer dan 1 pizza tegelijk.
Bak de pizza ongeveer 10 minuten in de hete oven, tot de korst goudbruin ziet en de kaas begint te bubbelen.
De standaardafmetingen van een oven zijn 60 cm breed en 60 cm hoog. Maar er bestaan ook compacte ovens: dit zijn ovens van 45 cm of 38 cm hoog en 60 cm breed.
Meet de nishoogte van de bodem tot de bovenkant van de nis. De minimale nishoogte voor ovens is 45 cm en maximaal 60 cm. De normale nisbreedte van een oven is tussen de 55 en 60 centimeter. Daarom is het van cruciaal belang om ook altijd de nisbreedte te meten.
Een standaard inbouwoven is 60 cm breed en 60 cm hoog. Bij een compacte inbouwoven is de hoogte 45 cm. De nis zal altijd iets smaller zijn zodat hij mooi wordt afgedekt door de oven.