2G is de 2e generatie mobiele verbindingen voor mobiele telefoons, De voorloper van 2G was 1G wat beter bekend is als NMT netwerk (Nordic Mobile Telephony), 1G was nog een analoog netwerk en met de komst van 2G is overgeschakeld op digitaal dus kunnen we het 2G netwerk ook zien als de basis met het mobiele netwerk wat ...
Omdat 2G langzaam wordt uitgefaseerd, zou het kunnen dat je momenteel nog gewoon kunt bellen, SMS'en en internetten via het mobiele netwerk. Maar daar komt vroeg of laat verandering in. Als het volledig is uitgeschakeld, kan je niet meer bellen, SMS'en of internetten via 2G.
Hoe verschillen 2G en 4G? 4G is een nieuwere generatie van het mobiele netwerk. Een van de verbeteringen is de snelheid van het netwerk. Bij het versturen van berichtjes is de snelheid van het 2G-netwerk ruim voldoende, maar bij het bellen is de 4G variant enkele seconden sneller.
Op 1 juni 2023 stopt 2G voor machine-to-machine apparaten (M2M) die uitsluitend van het 2G-netwerk gebruik maken. Denk hierbij aan boordcomputers, navigatie- en alarmsystemen en mobiele pinapparaten. Vanaf deze datum is 2G voor geen enkel apparaat meer beschikbaar. We roepen je daarom op om je apparatuur te checken.
2G, de afkorting van tweede generatie, is een generatie de technologische standaard voor de communicatie tussen mobiele telefoons, die voor het eerst in 1991 in Finland werd ingevoerd.
T-Mobile is tot nu toe de enige aanbieder die stopt met het 2G-netwerk. Welke provider ondersteunt 2G dan? Dat zijn er twee: Vodafone en KPN. Deze aanbieders kiezen ervoor om nog even met het 2G-netwerk door te gaan.
Uw huidige telefoon houden en overstappen naar een provider die wel 2G blijft aanbieden. In Nederland zijn dit KPN en Vodafone (en onderliggende aanbieders). Zo kunt u in ieder geval tot en met december 2025 met uw huidige mobiele telefoon blijven bellen.
Aan het icoontje boven in je scherm, dat aangeeft of er een mobiele dataverbinding is, kan je meestal zien of je 3G of 4G hebt. De cijfer- en lettercombinatie staat namelijk op je scherm aangegeven. Staat er geen 4G maar LTE boven in je scherm? Dan is jouw toestel geschikt voor 4G.
Wanneer uw provider het 3G netwerk niet meer ondersteunt, hebben onze GSM alarmmelders een automatische terugval naar 2G. Echter, het 2G netwerk in Nederland wordt vanaf juni 2023 uitgefaseerd en komt per april 2025 ook te vervallen.
In Nederland werd in 2021 een 3G beleid toegepast: bezoekers van bepaalde locaties moesten middels het coronatoegangsbewijs (CTB) aantonen dat ze recent negatief getest, genezen of gevaccineerd waren. Andere Europese landen kozen voor een 2G beleid, waarbij alleen mensen die genezen of gevaccineerd zijn toegang kregen.
Hoewel technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen, is de verwachting niet dat 4G volgend jaar al offline zou gaan. Als wij een heel ruwe schatting maken, dan gaat dat waarschijnlijk pas spelen rond het jaar 2030.
3G (afkorting van derde generatie) is een generatie van standaarden en technologie van mobiele telefoons die gebaseerd is op de standaardenfamilie van het International Mobile Telecommunications-programma, "IMT-2000" van de Internationale Telecommunicatie-unie (ITU).
over 2G simkaart wisselen
We starten vanaf januari 2021 met het informeren van onze klanten. Gaat het 2G netwerk uit? Het 2G-netwerk blijft aan tot tenminste april 2025. Enerzijds als back-up voor bellen en sms'en, anderzijds voor Internet-of-Things diensten.
De beste app om je netwerk in kaart te brengen op je smartphone heet Fing. Er is een versie voor iOS en Android. De app geeft onder meer inzicht in je internetsnelheden, wie er van je wifi gebruikmaakt en of je netwerk goed beveiligd is. Zodra je de app start, zie je de laatste scan.
Gewoon bellen en sms gaat toch sowieso niet over 3g of 4g? Jouw telefoon gebruikt het 2G, het GSM netwerk en deze wordt in 2020 niet meer ondersteunt omdat T-mobile het GSM, 2G netwerk uitzet. Op dat moment kun je dan met jouw telefoon niet meer via 2G bellen en SMS'en.
Het belangrijkste nadeel van 5G is dat het geld kost, terwijl je er in 2021 maar weinig aan hebt. Smartphonefabrikanten hebben voor ieder toestel een specifiek budget. Daar moet de processor van betaald worden, de behuizing, camera's en ga zo maar door.
Home › FAQ › Mobiel internet › Heb ik een nieuwe simkaart nodig voor 4G of 5G? Nee, om gebruik te kunnen maken van 4G of 5G internet heb je geen speciale simkaart nodig. Wel heb je hiervoor desgewenst een sim only abonnement met 5G nodig en een toestel dat vervolgens ook geschikt is voor 5G.
Waarom zou ik nu een 5G toestel kopen? Met een 5G toestel heb je momenteel al betrouwbaarder en iets sneller internet. Bovendien ben je klaar voor de toekomst. Als je je toestel minimaal een jaar gebruikt, ga je eind 2022 namelijk profiteren van de hoge snelheden die volwaardig 5G biedt.
Als je mobiele data (3g/4g) en wifi uitzet kan je nog bellen en sms'en. Als je je mobiele netwerk uitschakelt (vliegtuigstand) dan kan je niet meer bellen.
Wat jouw 4G kosten precies zullen zijn, is afhankelijk van je verbruik en provider. De gemiddelde abonnementsprijs voor 4G ligt rond de 40 euro per maand, dit is inclusief een smartphone en 500 MB per maand.
Om te kunnen bellen over 4G heb je een smartphone nodig die dit ondersteunt. Let op, niet iedere 4G smartphone ondersteunt bellen over 4G (VoLTE). Wil jij er zeker van zijn dat je kunt bellen over 4G? Kijk dan in onze shop naar telefoons met 4G bellen.
Vanaf 31 maart 2022 stopt het 3G-netwerk. Het uitzetten van 3G betekent dat uw toestel terug zal vallen naar 2G. Dit betekent een verminderde kwaliteit voor bellen en een trage internetsnelheid. Daarnaast kunt u niet meer bellen en internetten tegelijkertijd.
GSM 900 netwerken zenden uit op een frequentie rond de 900 Mhz. T-Mobile en Vodafone maken daarentegen gebruik van een GSM 1800 netwerk, op respectievelijk zo'n 1800 Mhz.