Varkens zijn gevoelig voor warmte. Vanaf 20 graden kan het al te warm voor ze zijn. Varkens zweten niet, maar rollen door de modder om af te koelen. Alleen: in de dichte stallen van de vee-industrie is geen modder.
Een varken kan niet zweten en heeft geen dikke vacht, dus het zal andere manieren moeten vinden om zich op te warmen of te koelen. Als het koud is kruipen varkens dicht tegen elkaar aan en soms op elkaar. Liefst in isolerend materiaal, zoals stro en op een tochtvrij plekje.
Varkens, bijvoorbeeld, kunnen slecht tegen hitte; ze zweten namelijk niet. In de natuur lossen ze dat op door modderbaden, maar de onnatuurlijke situatie in de stallen en transportwagens geeft die mogelijkheid niet.
Varkens zweten niet, ze moeten hun warmte dus op andere manieren kwijt raken. Als ze het te warm hebben, gaan ze sneller ademen. Zeker als de hitte blijft aanhouden. Bij hittestress gaan de dieren mesten op de volle vloer en rollen ze zich in de uitwerpselen om zo wat verkoeling te vinden.
Om te voorkomen dat hun huid verbrandt en om ervoor te zorgen dat hun lichaamstemperatuur normaal blijft, wentelen ze zich in de modder. Dit zorgt voor een beschermende laag op de huid en helpt tegen eventuele oververhitting en verbranding door de zon.
Varkens zijn luie dieren, ze rusten wel 19 uur per dag. De rest van de dag zoeken ze naar voedsel en wroeten ze met hun neus in de grond, op zoek naar kleine insecten en regenwormen. Wroeten met hun neus is echt varkensgedrag. Ook houden ze ervan om een modderbad te nemen.
8. Veel dieren kunnen niet zweten. Omdat ze een vacht of veren hebben, kunnen veel dieren niet zweten. Er zijn ook veel dieren wél zweten, maar het zijn vooral mensen, mensapen en paarden die zoveel zweten via hun oksels.
Mogelijk had boer Terry Vance Garner een medische aandoening en kreeg hij in de varkensstal een hartaanval, of werd hij door zijn dieren omvergelopen, gedood en opgegeten. Een familielid vond enkele uren na Garners verdwijning diens kunstgebit in de stal, evenals enkele delen van zijn lichaam.
Onderzoek heeft ook uitgewezen dat varkens, net als mensen, dromen.
Varkens zijn hele slimme dieren. Varkens hebben er een hekel aan om zich te vervelen en spelen daarom het liefst de hele dag. Wanneer je op een varkensbedrijf in de stal kijkt zie je dan ook allemaal speeltjes hangen.
Pas echt leuk wordt het voor een varken als het een stuk grond heeft waar het zijn neus in kan steken. Ze zijn het gewend om de grond om te woelen, op zoek naar wormen, insecten en ander eetbaar spul: gras, wortels, knollen, zaden, fruit en bessen.
Ze hebben dus eigenlijk geen goede ogen nodig. Een varken is niet kleurenblind, maar ziet kleuren wel beperkt. De kleuren rood, groen en blauw kunnen ze onderscheiden, vooral als ze naast elkaar worden aangeboden. Dit is wel getest met brokjes in die kleuren.
Als er wel zeugen in de buurt zijn, kunnen beren agressief gedrag vertonen, zoals bijten en met de slagtanden dreigen. Let wel op als je dieren met een verschillende achtergrond samenbrengt. Vooral volwassen varkens kunnen zeer agressief zijn tegenover niet-familieleden.
Het is namelijk verboden om etensresten aan varkens te voeren, in verband met mogelijke ziekteverwekkers die erin kunnen zitten. De etensresten zullen dus eerst moeten worden verwerkt tot veilig varkensvoer. Daarnaast moet belemmerende wetgeving worden geschrapt.
Het dier is zo gebouwd dat zijn nek omlaag staat. Best handig, want zo kan-ie beter bij de grond om zijn eten bij elkaar te scharrelen. Dus ja het is waar. Geen fabel maar een feit dus.
Samenvattend. Reptielen, Amfibieen, Vissen en Geleedpotigen zijn koudbloedig en hebben geen last van overmatige warmte. Zoogdieren en Vogels zijn warmbloedig, maar vogels kunnen niet zweten en koelen zich af op verschillende manieren.
Vogels zweten niet want zij hebben geen zweetklieren. Vogels gaan op hun eigen manier om met de warmte. Hun lichaamstemperatuur is hoger dan bij zoogdieren dus vogels raken minder snel oververhit als de buitentemperatuur stijgt. Bij warm weer zie je vogels met een opengesperde snavel, snel maar ondiep, ademen.
Een aantal kikkers, amfibieën en twee honden zijn overleden door de lozing van water uit een luchtwasser van een veehouderij in Sint-Anthonis (Noord-Brabant). De boer loosde het sterk vervuilde water op zijn land maar het is ook in een sloot gestroomd, maakte het waterschap vrijdag bekend.
Varkens hebben emoties, net als mensen. En ook varkens tonen hun gevoelens via hun gedrag. Jammer genoeg stopt daar de overeenkomst, je zult een varken niet zien huilen of lachen.
Varkens hebben van nature de neiging om te wroeten, kauwen en bijten. In sommige situaties kan dit leiden tot een gevaarlijke situatie voor de verzorger.
Varkens gillen bijvoorbeeld als ze angstig zijn, om zo andere dieren van hun situatie op de hoogte te brengen, of steun te bieden. Varkens knorren onder alle omstandigheden, maar in het bijzonder tijdens het zoeken naar voedsel om de kuddegenoten te laten weten waar ze zijn.”
Zo blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek, dat aantoont dat ze nog intelligenter zijn dan we dachten. Het is al lang bekend dat varkens slimmer zijn dan honden en sommige onderzoeken claimen zelfs dat varkens behoren tot de vier meest intelligente wezens op aarde.
Een zwijn kan opdringerig worden en de natuurlijke angst voor de mens wordt minder. Je hebt kans dat als het dier ouder wordt en een eigen territorium krijgt, het zwijn kan aanvallen als hij voedsel wil. Gelukkig komt het zelden tot nooit tot een confrontatie zoals in Tongeren.”
Varkens en kippen is geen goede combinatie, als de biggen groter worden eten ze de kippen op. Beste, Dat ligt eraan. Wij houden Kune Kune varkens en die lopen ook samen met kippen en konijnen en laten deze ook volledig met rust in tegenstelling tot andere varkensrassen.
* Als een varken iets leert zal hij het nooit meer vergeten, ze hebben een goed langetermijngeheugen. Zo snappen ze bijvoorbeeld hoe een spiegel werkt. * Varkens zijn heel sociaal, ze eten graag samen en rouwen als er iemand dood is. * Ze kunnen, net zoals chimpansees, joysticks van computerspelletjes besturen.