In het kort: Geïmpregneerd hout, of ook wel verduurzaamd hout genoemd, is hout dat door toepassing van een verduurzamingsmiddel langdurig wordt beschermd tegen aantasting door invloeden van buitenaf, zoals weer, schimmel, ongedierte en bacteriën.
Impregneren is het verduurzamen van onbehandeld hout met een impregneermiddel. Dit impregneermiddel trekt tijdens het impregneren in het hout en vormt zo een vocht- en schimmelwerende laag. Door deze behandeling gaat het hout 3 tot 5 keer langer mee dan onbehandeld hout.
Met een impregneermiddel wordt hout verduurzaamd door schimmel- en insectenwerende stoffen in het hout te laten doordringen. Het hout wordt hiermee waterafstotend gemaakt en gaat tot wel vijf keer langer mee. Bovendien voorkomt u aanslag van mossen en algen op het hout.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Kies buiten voor onbehandeld (Europees) hardhout of verduurzaamd gemodificeerd hout. Voor gevelbekleding kun je ook kiezen voor een zachtere houtsoort, zoals Western red Cedar, lariks of Douglas. Neem altijd hout met het FSC- of PEFC-keurmerk: dat garandeert verantwoord bosbeheer en houtwinning.
Een van de voordelen van Hardhout is dat het over het algemeen duurzamer en sterker is dan Douglas hout. Hardhout is van nature bestand tegen vocht en insecten en kan ook behandeld worden om de levensduur te verlengen en de kleur te behouden.
Bankirai hardhout vergrijst
Deze gedroogde hardhouten vlonderplanken zijn van A-kwaliteit tropisch Bankirai hout uit Indonesië. Bankirai hardhout is qua kleur geel-bruin en qua levensduur en sterkte zeer hoogwaardig. Bankirai kent verder weinig werking en onze A-kwaliteit bloedt en schimmelt niet.
Voorbeelden van hout met duurzaamheidsklasse 1 zijn: Pokhout, Demerara groenhart, Okan, Ipé, Padouk, Azobé, Bilinga, Angelim Vermelho en Mukulungu. Deze houtsoorten zijn toepasbaar voor bijna alle doeleinden en projecten. Direct grondcontact is bij deze klasse geen probleem.
Beukenhout is niet duurzaam en dus gevoelig voor aantasting door insecten en schimmels.
Door geïmpregneerd tuinhout te beitsen bescherm je deze ondergrond nog beter. Hierdoor gaat het hout langer mee. Waar normaal geïmpregneerd hout 10 tot 15 jaar meegaat, kan dit hout 20 tot 25 jaar meegaan als het goed gebeitst wordt. Hoe geïmpregneerd hout behandelen het beste kan, lees je in dit blog.
Hout waterafstotend maken kan het beste met impregneermiddel. Hiervoor kan je Woodcon gebruiken. Dit beschermt niet alleen tegen vocht (het is zelfs waterafstotend), maar ook tegen vuil. Verder zorgt Woodcon ook niet voor rare geurtjes en is het milieuvriendelijk.
Lange tijd hebben velen binnen de milieusector hout en afgeleide producten gepromoot als duurzame energiebronnen voor woningverwarming. Hout en houtpellets zijn immers hernieuwbare energiebronnen.
Welk hout werkt het minst? Alle soorten hout kunnen kromtrekken. Hout met een open celstructuur zoals vuren zal sneller kromtrekken dan hout met een dichte structuur zoals Red Cedar of Lariks. Teakhout trekt het minste krom.
Voor de beste duurzaamheid zijn met name hardhoutsoorten als Acacia, Robinia en Eucalyptus uitermate geschikt voor tuinmeubels. Allen zijn zeer sterk en hebben een lange levensduur. Ook het veelgebruikte eiken is een goede keuze.
'MDF is op zich een duurzaam product, want het bestaat bijna volledig uit herwonnen hout. Maar omdat de houtvezels zijn verlijmd, kon het materiaal tot voor kort niet opnieuw gebruikt worden.
Duurzaamheidsklasse 2 - duurzaam
In de op één na hoogste duurzaamheidsklasse vindt u houtsoorten van loofbomen én naaldbomen. Enkele voorbeelden zijn Bangkirai (loofhout), Louro Vermelho (loofhout) en Western Red Cedar (naaldhout). Houtsoorten in deze categorie gaan gemiddeld 15 tot 25 jaar lang mee.
Douglas hout valt in klasse S, zoals de meeste naaldhoutsoorten.
De duurzaamheidsklasse van hout varieert van één tot vijf. Klasse één is het zeer duurzaam en klasse vijf is niet duurzaam. Bij duurzaamheidsklasse één heeft het hout een levensduur van 25 jaar en langer. Bij duurzaamheidsklasse vijf is dat minder dan 5 jaar.
Populieren- en esdoornhout verspreiden een nare geur
Hoewel zowel populieren- als esdoornhout beide goed brandbaar zijn, zijn deze niet geschikt om een haard mee te stoken. Populierenhout verspreidt bij de verbranding een nare stank.
Schimmel op hout voorkomen
Het is daarom altijd beter om schimmels op hout te voorkomen in plaats van te genezen. Zorg dus voor voldoende ventilatie in hoge luchtvochtigheid woonruimtes. Mogelijk is het ook handig om geen houten meubels te plaatsen in bijvoorbeeld de badkamer of kelder.
Schimmel verwijderen: Oma weet raad! Uit onderzoek (en mijn persoonlijke ervaring) is gebleken dat zwarte schimmel verwijderen met azijn zeer goed werkt en dat het al in 1x maar liefst 80% van de schimmel kan doden.